Zoals veel mensen die ik ken houd ik niet van massale gebeurtenissen. Ik ben nooit op het idee gekomen om naar de Love Parade te gaan. De Love Parade van dit jaar overstijgt mijn allerslechtste pessimistische voorstellingen wat dit soort evenementen betreft. Ik neem aan dat de gebeurtenissen in Duisburg ook in Nederland in het nieuws zijn geweest.
Meest waarschijnlijke toedracht:
Door geldgebrek heeft de stad Duisburg allerlei concessies gedaan aan de veiligheidsmaatregelen. Bovendien was het hele terrein maar toegelaten voor 250.000 mensen, terwijl er ongeveer vier keer zo veel gekomen zijn. Daardoor kon het gebeuren dat tegen het einde van de Parade in een toch 20 meter brede tunnel zo een gedrang is ontstaan van de eerste mensen die naar buiten wilden en de massa's die nog naar binnen wilden, dat er 21 doden zijn gevallen en meerdere honderden gewonden.
Wat nu het misselijk makende aan het hele verhaal is, dat is hoe de de burgemeester, de verantwoordelijke ambtenaren, en de organisatoren elkaar de schuld in de schoenen proberen te schuiven. Het dieptepunt daarvan zijn de uitspraken van de stad die erop neer komen dat de bezoekers zelf de massa-paniek hebben veroorzaakt, doordat ze vanuit de tunnel een smalle trap op gingen (die direkt naar het festivalterrein voert) wat niet toegestaan was, dat er van die trap een paar mensen naar beneden zijn gevallen, en dat dat de paniek heeft veroorzaakt.
In dit filmpje is te zien dat de paniek allang aan de gang, als de mensen proberen het gedrang te ontvluchten middels de genoemde trap. Enkele ooggetuigen berichten dit ook in de commentaren.
In verschillende commentaren is te lezen dat filmpjes van de Love Parade verwijderd worden, dus het kan gebeuren dat je over een paar dagen hier niets meer ziet.
[UPDATE 5 augustus 2010: Het filmpje is inderdaad verwijderd. Door de gebruiker, volgens de titel. Hier is een andere.]
Bij je blog over The Love Parade valt niet te reageren om e.o.a. reden. Maar ik voel wel de behoefte dat te doen. Het evenement in Berlijn had altijd een grote aantrekkingskracht op mij. De dreunende beat, de mooiste mensen die dansten en van elkaar of zichzelf genoten. Natuurlijk pillen en drankjes zorgden voor de nodige effecten. Het liep uit de hand. Dus werd het evenement gestopt en 'verkocht' aan het Ruhrgebied. Met de dramatische effecten van vorige week als grande finale. En wat doet men dan? Men stopt de Love parade, nooit meer een dergelijk feest. Complete waanzin natuurlijk. Maar je moet wat doen als blijkt dat je als organisatie en overheid hebt gefaald. Maar in Duitsland is men nogal drastisch op dit punt. Vliegshows zijn na de ramp met een Italiaans stuntteam boven Ramstein ook in de ban gedaan. Onzinnig, maar toch. Hoe overheidsdienaren telkens weer weten weg te komen bij hun verantwoordelijkheden is ook in NL niet onbekend. Enschede, de Bijlmerramp,Volendam, Strandrellen in Hoek van Holland. Burgemeesters, ambtenaren, politiemensen, altijd draaien ze weg voor hun aandeel in falende controles, verstrekken van vergunningen en zo meer. Wel ze gemakkelijk. Onschendbaar omdat je in overheidsdienst bent. In het particuliere bedrijfsleven ondenkbaar. Zelfs de grootste baas van BP bewees dit. Hoe machtig ook, hij moest weg toen hij bleek te falen. Kom daar maar eens om bij al die politiek benoemde plucheplakkers...die gaan letterlijk en figuurlijk over lijken!
BeantwoordenVerwijderenLeo, ik heb je reaktie eigenhandig hier naartoe verplaatst.
BeantwoordenVerwijderenBegrijp ik het goed dat jij wel eens de Love Parade in Berlijn hebt bezocht? Alle Achtung. De laatste twee rockconcerten die ik bezocht heb hebben mij er voorgoed van overtuigd nooit meer midden in de massa te gaan staan.
Ik twijfel eraan of er zo een groot verschil is tussen de overheid en het bedrijfsleven. De baas van BP moest niet weg omdat hij de ramp liet gebeuren, maar omdat hij het zo slecht deed in de PR daarna. Hij ging op vakantie zeilen, en een van zijn eerste opmerkingen in het openbaar was "Ik hoop dat mijn (!) leven zo snel mogelijk weer normaal wordt." Hij heeft een jaarsalaris meegekregen en en een nieuwe baan die net zo lucratief is als de vorige.
VWB de Love Parade: Een groot evenement vraagt om een grote organisator. Blijkbaar hebben zowel de stad Duisberg als de particuliere organisator de zaak onderschat, met in dit geval dramatische gevolgen. Schuld is hier grootheidswaanzin gepaard hebzucht.
Hier kun je een serieuze discussie lezen over de aansprakelijkheid en technische oplossingen.
BeantwoordenVerwijderenDat gaat mij niet genezen van mijn massafobie.
BeantwoordenVerwijderen@OZ: Ik denk dat een niet overdreven angst voor mensenmassa's heel gezond is, net als hoogtevrees. Niet proberen te genezen, dus.
BeantwoordenVerwijderenIk ben zelf nooit echt bang voor grote massa's. Mits je de weg kent, vooral weet waar de evt. 'uitgangen' te vinden zijn en je ook weet welke soort publiek er bij elkaar komt. Augustus is voor ons Amsterdammers een maand vol evenementen. Eerste de Gay Pride met Canal Parade. 500.000 extra mensen in de stad, dan SAIL, miljoenen toeschouwers, en daarna de UITMARKT. Ik scharrel er vrolijk tussen door. Maar op Koninginnedag blijf ik weg uit het echte centrum van Amsterdam. Drank en enorme massa's duwende mensen maken het dan domweg link. Waar het mij om ging in mijn eerste commentaar is dat je ook moet uitkijken het land of een stad saai en dom te maken door alles wat een beetje aardig is te verbieden. Beter is om zaken goed te organiseren. En niet achteraf weg te duiken voor de verantwoordelijkheid. Ik ben zelf nooit weggelopen voor verantwoording. Maar was dan ook geen overheidsdienaar. Die zijn daar meesters in. Wellicht ook de reden om ambtenaar of politicus te worden. Men hangt te veel aan de macht en het aanzien van de baan.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn hele grote fouten gemaakt, door zowel de organisator als de stad Duisburg.
BeantwoordenVerwijderenMijn eerste gedachte was: "Hoe passen in godsnaam 1,2 miljoen mensen in godsnaam in een stad met 450 duizend inwoners" Later bleek dat de organisatie al jaren de cijfers opblaast. Ik geloof echter ook niet de bezoekersaantallen die de politie opgeeft.
Zelfs een kind had kunnen voorspellen dat de situatie levensgevaarlijk zou zijn met alleen die tunnel als in- en uitgang naar het terrein waar het eindconcert zou plaatsvinden.
Ik ben in 2006 naar de Loveparade geweest, de laatste Loveparade in Berlijn. Er waren misschien wel mensenmassa's maar er was genoeg ruimte om je vrij te kunnen bewegen. In Berlijn had dit niet kunnen gebeuren. Het eindconcert was altijd bij de Siegessäule. Er komen heel veel straten op de Siegessäule uit en vanaf de straten zijn genoeg vluchtmogelijkheden richting park in het geval van nood: http://www.luftbildberlin.de/luftbild_grosser_stern_berlin.htm
Het is ook niet voor niets dat alle grote evenementen (bijv. Fanmeile bij WK voetbal 2006 / 2010) in Berlijn op de Straße der 17. Juni worden gehouden. Hier zijn genoeg vluchtmogelijkheden, omdat rondom alles vrij is.
Ook andere grote festivals zoals bijv. Lowlands of Dancevalley worden ieder jaar op dezelfde locatie gehouden, zodat de organisatie ieder het terrein als zijn eigen broekzak kent. Rampenplannen worden ieder jaar geoefend en waar nodig eventueel bijgewerkt.
Precies vanwege de ramp in Duisburg heeft vorig jaar de stad Bocchum de loveparade afgeblazen, omdat de stad niet genoeg capaciteit had om meerdere honderdduizenden van bezoekers te kunnen ontvangen.
Ik hoop dat zowel de organisator als de verantwoordelijke ambtenaren bestraft worden en niet wordt geprobeerd het een en ander in de doofpot te stoppen waardoor uiteindelijk een aantal mensen vrijuit gaan.
Het was een kleine stad die tegen beter weten in ook een keer groot(s) wilde zijn. Dat er zulke sentimenten bestaan is niets nieuws, maar dat je daar in Duitsland mee doorkomt, dat is het verbazingwekkende. Het blijkt dat veel mensen die eigenlijk kritiek hadden, zich hebben laten intimideren door de hoge heren die koste wat het kost het feest door wilden laten gaan.
BeantwoordenVerwijderenZo kan het gebeuren dat de Deutsche Gründlichkeit teniet wordt gedaan door de Deutsche Autoritätstreue.