26 augustus 2011

Migratie webminlog

En, krijgen jullie al ontwenningsverschijnselen?

42 opmerkingen:

 1. Haha, ik wist wel dat jij er iets over op je bloggerblog zou hebben. Je linkje op webstreepjelog is er niet meer dus ik heb daarnet 'hollander in duitsland' ingetypt bij google.
  Een jaar geleden zou ik hier waarschijnlijk heel erg chagrijnig door geworden zijn maar het weblogvirus heeft mij helaas verlaten.
  Nu vind ik het wel komisch om te zien hoe bijv. Leo en Xiwel zich druk maken (op twitter en bijv het log van Jeroen Mirck).
  Het is net als met het WK voetbal. Iedereen denkt er verstand van te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marjan: Van Leo weet ik het niet, ik lees zijn bijdrages vrijwel niet, maar ik heb er natuurlijk vrezelijk veel verstand van. :-)

  De lol zit overigens in de 2-trapsraket. Lees je ook bij OBA? Daar zitten wat ex-VKbloggers. De volkskrant heeft hun blogs beeindigd met de opmerking dat ze over 2 dagen via een plug-in bij de nieuwe webzonderminlog hun blogwerk kunnen vervolgen. Dat bericht was van 21 augustus.

  Die zitten dus een week zonder en daar komt nog wel wat bij, omdat ze pas na de gemigreerde webminloggers mogen. Nou was VKblog eigenlijk helemaal geen blog, maar een forum met beheerder en moderators. Dat wordt hoedanook een cultuurschok als niemand zich meer om hen bekommerd. Ik vind dit dus wel een amusante ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach, ik heb gelukkig nog wat blogs elders ondergebracht dus kan alsnog mijn specialistische eieren kwijt. Het volgen van anderen is wel een hele klus nu, en ik bied iedereen die ik normaal wel maar nu niet kan volgen mijn excuses aan namens de amateurs bij weblog.nl. Voor hen die ik normaal toch al niet volgde maakt het allemaal niets uit. Overigens wordt er ook op Facebook en Linkedin het nodige geklaagd over de wijze waarom Weblog.nl voor de zoveelste keer de migratieplank misslaat....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig heb ik meer verstand van, eeh...

  het weer!

  Het heeft me wel aan het nadenken gezet of ik mijn berichten niet ergens zou moeten backuppen. Xiwel, is daar een makkelijke methode voor? Ik zou niet weten hoeveel geheugen mijn gezamenlijke blogposts innemen. Ik wil ze wel bewaren, want ik lees er zelf ook af en toe nog in, het is toch een beetje een dagboek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Bob: Geen idee. Bij de Typepadversie van Web-log zat een exportfunctie. Daarmee heb ik een kopie naar mijn harde schijf geschreven. Zonder foto's (die nam ie niet mee) was dat 6,8 GB. Sorry 6,8 MB voor 1400 berichten valt dat best mee.

  Inmiddels heeft het anderhalfkoppige weblogteam meegedeeld dat ze op 1 onderdeel vastlopen. Zal wel zijn dat ze niet bij het nieuwe domein webzonderstreepjelog kunnen komen. Die gekken werken in het weekend door zonder voldoende te slapen. Dat is vragen om fouten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anderhalfkoppig team?

  "Is this sarcasm?"

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In mijn vorige reaktie ontbreekt een regel. Aangezien het me niet meer lukt om reakties te verwijderen, komt ie hier nog een keer:

  Anderhalfkoppig team?

  [Sheldon kijkt zijdelings naar Lennard]: "Is this sarcasm?"

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O ja, bij Blogger is ook een exportfuntie. Ik heb nu een xml-file van mijn complete blog van 10,8 MB. Ook zonder plaatjes en filmpjes; die staan alleen op de server bij Blogger.

  Ik heb de file even geopend met OpenOffice Writer: 1950 bladzijden!! Ongeveer een derde daarvan is html-code, dan blijven er nog 1250 bladzijden over. Een aardige hoeveelheid tekst.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe lang is het geleden dat de computer werd uitgevonden, 60 jaar? En nog zijn sommige mensen niet in staat een IT-projekt realistisch te plannen.

  -> amateuristisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Bob: Ik denk dat het weblogteam altijd al klein was en de laatste jaren verder is uitgedund om zo kosten te besparen. Dat kan bijna niet anders, omdat hun verdienmodel volgens mij te weinig oplevert. Er wordt nu ook eindelijk gesproken over inhuur bij de migratie. En van sommigen heb ik de indruk dat het halve vrijwilligers zijn.

  Koppel dat aan een migratie die te laat begonnen is, inmiddels onder flinke tijdsdruk staat, en waarbij nu veel dingen nu in 1x moeten gebeuren. Overzetten van USA- naar NL-servers. Van Typepad naar Wordpress. Domeinnaam verandering en integratie met VKbloggers. Dan is het niet vreemd als ergens een kink in de kabel ontstaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Xiwel: Het is niet vreemd dat er een kink in de kabel ontstaat, maar het is wel vreemd dat de mensen die het uitvoeren dat blijkbaar niet aan zagen komen en nu met openlijke excuses komen.

  Als je 400.000 weblogs moet migreren, dan kun je bijvoorbeeld eerst een proefprojekt doen waarbij je een klein deel van de logs overzet, om maar een dwarsstraat te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Bob - Precies! Spijker op de kop geslagen. Waarom niet in juni even schaduw draaien en kijken of wat je denkt dat je moet doen ook in de praktijk werkt? Zo doe je dat bij ict-projecten voor je live gaat met het heel klantenbestand. Het is een janboel en ik onderschrijf de constatering van Xiwel rond de bezetting. Met anderhalve man en een paardenkop wordt het hele systeem onderhouden, in de hoop dat het niet fout gaat. En als het dat alsnog doet zit je een week (intussen) zonder weblog. Hoezo klantvriendelijkheid???

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Huh, ik heb een heel ander verhaal gelezen/begrepen/geconstrueerd-uit-snippers-info. Ik heb begrepen dat type-pad het contract met web-log eenzijdig had opgezegd per....? Web-log heeft toen wordpress als leverancier genomen en is al maanden bezig de verhuizing voor te bereiden.
  Met type-pad was afgesproken dat alle blogs in de lucht zouden blijven totdat alle blogs helemaal kant en klaar bij wordpress waren ondergebracht en met één vinger op de knop online zouden kunnen.
  Type-pad heeft zich (per ongeluk of opzettelijk of omdat het te lang duurde of .....?) niet aan deze afspraak gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Marjan: Dat is dan weer een heel ander scenario. Als dat zo is, dan treft de beheerders van web-log geen blaam, en ik bied mijn excuses aan voor de beschuldiging van amateurisme.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier twee linkjes (sorry ben alweer vergeten hoe je de in moet bloggeren: http://www.hyped.nl/details/20101218_typepad_zegt_contract_met_web_lognl_op_web_lognl_zonder_cms
  http://www.techzine.nl/nieuws/27154/weblog-nl-offline-na-miscommunicatie-leverancier.html
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk, het is een soort vakantie.

  Emigrant

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Bob: Webminlog treft wel degelijk blaam. Als ik het goed begrepen hebt liep de migratie vast op de zogenaamde +1-web-logs. Die dingen zijn circa 2 jaar terug ontstaan door een programmeerfout tussen Web-log en Six Apart. Voor die tijd moest je dubbel inloggen als je bijvoorbeeld bij de statistieken wilde komen. Die draaiden (net als bijvoorbeeld Wieonline) bij Web-log in Amsterdam, terwijl alle blogs bij Six Apart in San Francisco draaiden.

  Dat dubbel inloggen is toen aangepakt, maar toen ontstond er een nieuwe fout. Als je verkeerd inlogde (hoofd met kleine letter verwisseld of dergelijke) dan kreeg je geen foutmelding maar maakte het systeem een nieuw log aan met een 1 er achter de naam. Dus xinix.web-log.nl werd xinix1.web-log.nl. Dat mag natuurlijk nooit. De mensen die dit overkwam zagen opeens een heel ander web-log in hu beheer en klaagden zich via het forum te pletter. Daar snapten ze er niets van en stak vooral Mellody een keer of 3000 de mantra af dat mensen hun cookies en tijdelijke internetbestanden moesten wissen. Hielp natuurlijk niets. Pas na een maand of 5 werd duidelijk dat de fout in hun inlogsysteem zat, maar door de brakkige verstandhouding tussen Web-log en Six Apart (later SAY) is dat foutje nooit opgelost.

  En echt, dat ligt bij Web-log. Zij hebben de keuze gemaakt voor Typepad bij Six Apart. Six Apart heeft overigens ruim 100x zoveel blogs op Typepad draaien, maar die hebben dat dubbel inloggen en dus later die +1-blogs nooit gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goed dat je dat aan ons uitlegt, Xiwel, maar je zegt het toch ook wel tegen web-log? Dan kunnen ze daar eens flink blozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Emigrant: Nu even niet, laten ze eerst maar hun tijd besteden om alles weer aan de praat te krijgen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Naar mijn idee is hert wel degelijk aan Werblogh te blaimen dat ze nu al tien daqen alle blogs offline houden. TIEN dagen! Ze volgen domwergh niet de protocols die je zou moeten gebruiken voor een operatie als deze. En met alles respect, ik heb als klant van deze toko niets van doen met hun interne problemen. Want dat waren en zijn het. Meer niet. Ik ben geen partij, maar klant en wil gewoon gebruik maken van de dienst die ik huur of koop. Weblog heeft haar zaakjes niet voor elkaar en dat is vorig jaar ook al zo gegaan. Der door Xiwel aangehaalde situatie ontstond vorig jaar. Ineens kon je volkomen verdwalen bij het inloggen op je bestaande (in mijn geval vijf) blogs. Plus1 was toen aan de orde van de dag. Alles liep door elkaar heen en het kwam er uiteindelijk op neer dat ik van vier op de vijf blogs afscheid moest nemen, die waren niet meer te benaderen. Mijn meninglog kon ik er mee redden. Eind vorig jaar kwamen de vrolijke aankondigingen over een nieuwe migratie. Het zou allemaal veel beter worden en sneller in beheer. De verhalen waren allemaal positief, op de homepage, Facebook, Twitter werden we 'klaargemaakt' voor de technisch onder controle zijnde migratie naar Wordpress. Ik heb een paar maal aangegeven bij WL dat hun optimisme wellicht iets over-the=top was. Maar dat was gezeur, te negatief, en ik had er vooral geen verstand van. Het moment van de migratie was meteen de laatste keer dat ik mijn blog zag. Bij toeval die dag niet zelf achter de computer maar buiten de deur. Tertug thuis bleek alles verdwenen. En de nbekende verhalen van de dames en heren bij WL. We zijn hard bezig en alles verloopt op rolletjes. TIEN dagen later blijkt niets op rolletjes te verlopen, sterker nog, de verhalen worden a;l maar negatiever. Open staande domeinnamen, foto's die niet mee zijn gekomen bij de migratie, plus1 weblogs die ook ineens boven water komen, niet bekende gebruikers. Men trachtte in een keer 365.000 blogs over te zetten en ook nog eens alles van VK-blogs over te nemen en te integreren. Een kind of digibeet (ik) kan begrijpen dat je dat niet even doet. Maar bij Weblog blijft men er in geloven. Nogmaals, ik heb weinig tot geen begrip meer voor de interne problemen daar, en dat geldt voor flink wat bloggers met wie ik contact heb en ook nog eens met internetjournalisten die deze situatie op de voet volgen. Ik heb een paar mensen het verhaal doorgestuurd dat ik vandaag tegen kwam over deze materie. Dat geeft wel aan dat het niet iets is als een cms-website voor een mkb-er die het niet meer doet. Dit is hugh, alleen de resources die men erbij inzet niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Leo en anderen: Als ik het goed begrijp is de voortijdige (nou ja voortijdig, niet zo lang uitgesteld als beloofd is een betere omschrijving) opzegging van Typepad maar een deel van het probleem, en zijn de andere problemen inderdaad te wijten aan een te amateuristische aanpak. Te weinig personeel is ook een amateuristische aanpak, in dat geval van het management.

  De vraag is of er mensen zijn die hier bewijsbaar financiele schade door lijden. Die moeten een schadeclaim indienen. Heb jij bijvoorbeeld klanten misgelopen die je in een vergelijkbare periode wel hebt gekregen via je weblog?

  De financiele schade die meerdere mensen in ieder geval hebben geleden is de relatief kleine schade van hen die de betaalde variant van web-log gebruiken. Dit is echter maar een paar tientjes per jaar, als ik het goed heb.

  Of je de "emotionele schade" die je hebt geleden omdat je je hobby niet uit kunt voeren geldend kunt maken is mijns inziens eerder twijfelachtig... Dat is gewoon vervelend maar ook niet meer dan dat. Het is hooguit een reden om naar een andere dienstverlener te gaan. Bijvoorbeeld blogger! Kom allemaal gezellig bij Blogger. Bedenk wel dat die tegenwoordig eigendom zijn van Google, voor het geval dat ie iets tegen Google hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De nieuwe pagina van weblog zelf heeft dure advertenties; die staan daar nu voor joker en zullen niet betaald worden.

  Emigrant

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nee, schadeclaims zijn vrijwel niet te verwachten, want wat is 11/365e deel van drie tientjes? Niks natuurlijk. En veel bloggers zijn gratis gebruikers.....dus klanten zijn dat niet, je kunt ze met veel genoegen behandelen als stemvee. Nee, 389.000 blogs (laatste cijfer) offline heeft meer invloed op de adverteerders, immers een groot, goed gelezen platform is interessant om boodschappen over de heg te mikken. Nu er gee heg meer is zullen ook die adverteerders wel verdwijnen. En dan is het snel klaar met alles wat Weblog heet. Men is nu al niet echt winstgevend, dit schandaal helpt daar niet echt veel bij. Het internet gonst van de geruchten, veel kritische journalisten zijn er mee bezig. Omdat het een ongekende situatie is....

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Aanvullend; mevrouw Melody van de helpdesk bij Weblog.nl heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid. Door ons allemaal te beschrijven als lastige, kritische mensen zonder inzicht en gevoel voor de problemen van al die arme medewerkers bij WL. Waarbij zij nog even sneerde dat bloggers niet zo moeten overdrijven als zij hun behoefte aan uitingen op het web claimen. Want 'wie zal dat allemaal willen lezen dan?'. Kortom uiterst badinerend naar 380.000 klanten. Kritische reageerders, en er waren er een paar, werden zonder probleem verwijderd uit de desbetreffende column, slechts medestanders mochten hun verhaal vertellen. Je reinste DDR-censuur. En als ze je toevallig ook op Facebook en Twitter had in de contactenlijst werd die meteen na het verschijnen van een negatieve reactie afgesloten. Ik denk dat het die lui allemaal een beetje veel geworden is....

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Aiaiai, dat is geen goed optreden. Ik adviseer alle bloggers om over te stappen op een andere aanbieder. Is er überhaupt al weer een blog online?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Die mevrouw Melody is inderdaad niet zo getalenteerd voor het zakenleven. Ik plan inderdaad, na een korte vakantie, nog een privé-blog bij Wordpress te beginnen. Had het eigenlijk al gedaan, maar daar werden steeds mijn beide blogs door elkaar gehaald. Moet nog leren hoe dat te voorkomen. Bovendien is de naam Emigrant daar al bezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik ben geslaagd om iets op te zetten bij WP. Er staat weer iets overeind onder www.altijdeenmening.wordpress.com. En ook via Google al te vinden. Overigens heb ik de enorm vervelende blogtekst van de betreffende dame ook aangemeld bij de verantwoordelijke man bij WL. Voor je het weet raken ze ook de adverteerders kwijt door zoveel onbenul....

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik ben ook geëmigreerd. Nieuw adres: NLerinMR.wordpress.com. Heb nog niets te zeggen daar, maar het kader voor toekomstige ontboezemingen is geschapen. Zou ik nu een heel ander mens worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Intussen lees ik net een halve pagina over dit onderwerp in dagblad De Pers (Pag.13). Bloggers die boos zijn en journalisten en experts die aangeven dat het allemaal erg slecht verloopt. Maar dat wisten wij, domme bloggers, ook al...

  BeantwoordenVerwijderen
 30. http://xinix.weblog.nl/ is weer online! Wel ernstig misvormd, maar ja. Xinix merkt het niet, want die is aan het fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ja, dat had ik ook al gezien. Hetzelfde geldt voor de Molrat. Maar ze zijn allebei zo geamputeerd, dat je het nog niet als echt blog kunt beschouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Bij de Molrat staan maar een paar items, en het is niet mogelijk terug te klikken naar vroegere blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Naar ik begreep heeft men door problemen met 'Amerika' bepaalde archieven niet meer kunnen meenemen in de migratie...

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Het ziet er steeds meer naar uit dat ik mijn web-log echt kwijt ben. Toch wel jammer. Ik heb geen backup gemaakt.

  Vorige week kreeg ik een mail dat er een reactie was gekomen (van Kokor) en dat deze reactie op goedkeuring wachtte. Ik kon dat op een zogenaamd 'dashboard' regelen.
  Dat lukte dus niet. Mijn wachtwoord was te kort (6 letters). Een nieuwe maken lukte niet. Ik kwam in een naargeestig nieuw oerwoud terecht waar ik na 15 minuten hopeloos verdwaalde. Ik ben er bijna huilend uitgekomen.
  Soms heb ik wel weer zin om een beetje te gaan loggen maar ik ben te oud, te star, te lui, te dom, te chaotisch of te digibeterig om wéééééér aan een nieuw systeem te wennen.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Marjan: Het is niet zo moeilijk om opnieuw te beginnen. Anders vraag je aan emigrant hoe hij het heeft gedaan, hij had het vrij snel in de lucht, direkt bij wordpress zonder web-log.

  Dat je oude logs weg zijn, dat is wel behoorlijk kut ja. Een paar van je logs kun je nog terugkrijgen uit de google-cache, maar dan moet je niet te lang wachten (blijft maar een paar maanden erin). Dat gaat zo: je zoekt bij Google naar een bepaald bericht van je oude weblog. Bij elk zoekreultaat staat rechtsonderin een link genaamd "cache". Dat is de cache-kopie van de betreffende pagina, van de laatste keer dat Google hem doorzocht heeft. Klik erop, en je krijgt de zoek-kopie te zien, ook als de pagina zelf niet meer online is.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Haha... gesnapt. Was wel een leuke reactie, niet? Maar ook die zullen we dus nooit kunnen aanschouwen.

  Ik heb snel nog je Cruise Control gelezen in de cache, mlrt, hahaha, ik ben een autistisch egocentrisch, economisch, rationeele brandstofsparende, rechterbaan ov- en cc-rijder en erger mij vooral aan de pedaal-ridders die je eerst met grote snelheid voorbij rijden en dan het gas opeens loslaten, zodat je ze weer moet inhalen.
  Pedaal-ridders met de grootste standaard-deviatie: 1) Polen, 2) Vrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Dank, misschien ga ik morgen wat logs overzetten. Die reactie van Kokor heb ik niet gezien, zover ben ik niet gekomen. Grrrr.
  Ik kom net van de snelweg, elke 5 kilometer een andere maximum snelheid:70, 80, 90, 100, 110, 120, 130.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Logs overzetten kost veel tijd, ik heb er twee gedaan en vond het toen wel genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. De ellende voor Marjan en anderen is volgens mij dat je in beheer helemaal niets kunt momenteel. Weblog heeft officieel nog helemaal niets opgeleverd. Er zijn wat vernielde blogs zichtbaar geworden maar wat je er verder mee zou moeten? Opnieuw beginnen is het beste en Marjan, zelfs ik kon bij Wordpress relatief simpel iets uit de grond stampen om mijn teksten weer aan de wereld te tonen. Laten we wel zijn, sommigen van ons zijn het waard op gelezen te worden......Ik buich naar het dankbaar applaudiserende publiek nu......:)

  BeantwoordenVerwijderen
 40. ...en buich is als grap bedoeld.....

  BeantwoordenVerwijderen
 41. bui-g-

  Nu wil ik een grap van Leo horen waarin hij zichzelf devalueert.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Zelfdevaluatie past niet bij iemand die overal en altijd een mening over heeft. Twijfels houd ik graag binnenshuis...

  BeantwoordenVerwijderen