18 augustus 2011

The Big Bang Theory

Ik heb een nieuwe lievelingsserie: The Big Bang Theory. Televisieseries kijk ik tegenwoordig alleen nog maar vanaf de DVD of de USB-stick. Dat is ideaal. Als ik zin heb in televisie, kijk ik 2 of 3 afleveringen. Een aflevering duurt 20 minuten, dus ik kan precies indelen hoe lang ik wil kijken.


De serie is een Amerikaans sitcom. Er is dus een penetrante lachband te horen die veels te vaak hard lacht, maar die kan ik negeren. Het gaat over vier nerds en hun buurmeisje Penny. De nerds zijn wetenschappers van midden twintig die allemaal bij hetzelfde onderzoeksinstituut werken. Allevier zijn ze in meer of mindere mate "sociaal gehandicapped" zoals het een nerd betaamt.

Sheldon is de intelligentste, een genie in de theoretische natuurkunde, en mijn favoriete figuur in de serie. Hij heeft autistische trekken. Mijn vriend T. de psychotherapeut vindt dat hij een schizoide persoonlijkheid heeft. Hij heeft een afkeer van intieme menselijke contacten, een gebrek aan empathie waardoor hij de gevoelens van anderen niet kan inschatten, en hij is arrogant en kwetsend. Hij kwetst echter niet met opzet, maar uit eerlijkheid. Hij heeft een aantal dwangstoornissen, zo kan hij bijvoorbeeld maar op een plek zitten in de woonkamer. Deze eigenschappen vormen de aanleiding voor een oneindig aantal grappige confrontaties met zijn medemensen.

Leonard (Lennard) is de tweede hoofdpersoon, hij woont samen met Sheldon in een appartement. Leonard is net als Sheldon een bovengemiddeld intelligente dokter in de theoretische natuurkunde, maar bij lange na niet zo geniaal als Sheldon. Sheldon laat dan ook geen kans voorbij gaan hem dit in te wrijven. Daar staat tegenover dat Lennard een bijna normale verhouding heeft met zijn medemensen. Ik zeg bijna, want hoewel hij geen problemen heeft om bijvoorbeeld de gevoelens van andere mensen te duiden, lijdt hij toch aan de typische kwalen van de nerd: hij vindt het extreem moeilijk om contacten met vrouwen aan te gaan en te onderhouden, hij houdt hartstochtelijk van comics en sience-fiction films, en weet weinig van sport, normale filmsterren, popmuziek en andere zaken waar de gemiddelde mens over kletst bij de koffie.

De twee collega's Howard (klein mannetje met schreeuwende kleren) and Raj (sympathieke, verlegen Indier die letterlijk niet met vrouwen kan praten) komen regelmatig op bezoek om gezamenlijk te eten, films te kijken en computerspelletjes te spelen. Het buurmeisje Penny is een "normale" aantrekkelijke jonge blondine die al onze nerds het hoofd op hol jaagt. Alle nerds, met uitzondering van Sheldon, die volgens zijn vrienden nergens op valt: niet op vrouwen, niet op mannen, niet op kinderen en niet op dieren.

Alle spelers acteren erg goed. Raj hoeft alleen maar ongemakkelijk op zijn stoel te zitten of voor te doen hoe hij charmant voor een foto poseert, dan is het al een lust om naar te kijken. De paniek in de ogen van Sheldon als iemand op zijn hoekje van de bank zit of zijn eten heeft aangeraakt, en het dreigende onheil dat daarvan uitgaat, doen meer dan de dure trucage-effecten uit films als Transformers. Hoewel de karaktertrekken overdreven zijn en de dialogen alleen het nodigste bevatten (zoals het in zo een snelle comedy nu eenmaal niet anders gaat), komen de figuren echt tot leven en wekken nieuwsgierigheid op over hoe het met hen verder gaat.

Van HiD een dikke aanrader met 5 sterren.

P.S.
De serie loopt al een paar jaar. Ik kijk niet meer regelmatig naar de "normale" televisie-uitzendingen, en heb hem daardoor nu pas ontdekt. Mocht dit voor jullie dus oude koek zijn, dan heb je pech.

P.P.S.
Ken je dat van vroeger, als je een film had gezien met een held die je heel erg bewondert? Je ging de gedragingen van de held nadoen? Ik betrapte mijzelf er op dat ik onbewust de mimiek en bepaalde gewoontes van Sheldon ging imiteren. Niet doen!

P.P.P.S.
Een clip waarin Sheldon uitlegt waarom het onrealistisch is dat superman Lois Lane opvangt in de lucht, en waarom hij 's nachts kan vliegen ondanks het feit dat hij zijn superkrachten door zonnestraling krijgt:
KLIK

10 opmerkingen:

 1. Ja je hebt gelijk je bent een beetje laat maar het is wel leuk ja.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. EEn paar jaar terug heb ik wat uitzendingen online bekeken. Er zitten leuke dingen tussen, maar na een tijdje begon dat toch te vervelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb net de derde jaargang door. Ik vind dat Sheldon langzaam te smooth wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken het echt niet en ik denk ook niet dat het hier is uitgezonden of het moet bij een van de commercielen zijn waar ik nu net niet naar kijk. Ik heb zelf van dvd de serie Tru Blood gevolgd en vrouwlief 24, waar we ieder voor zich en soms samen van genoten. Mijn dvd-collectie van Engelse humorvolle series werd onlangs weer aangevuld met Tommy Cooper en ook de speelfilms van Romy Schneider (vooral de Franse periode) maken mij blij...alles on demand....gewoon uit de kast pakken en draaien....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Leo: Tommy Cooper ist einsame Spitze. Weet je nog hoe hij in slow motion liet zien hoe een piano wegtoverde onder een zakdoekje mbv van zijn assistent?

  Volgens NL-wiki is de serie The Big Bang Theory sinds maart 2009 te zien bij Veronica.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Big_Bang_Theory_%28televisieserie%29

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Scissors cuts paper, paper covers rock, rock crushes lizard, lizard poisons Spock, Spock smashes scissors, scissors decapitates lizard, lizard eats paper, paper disproves Spock, Spock vaporizes rock, and as it always has, rock crushes scissors....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob - Tommy Cooper heeft vele hilarische scenes opgenomen. Een van de aardigste die ik me herinner was die waarbij hij als kelner in een restaurant werkte en daar allerlei dingen deed die herkenbaar waren maar ook zo leuk. Zoals afreageren op het aardwerk als een klant onaardig was, of een bepaalde vis in een aquarium met zijn leven verdedigen als een klant nu net die favoriete vis op zijn bord wil zien. 'Not George....no, not George!' Het was een heel bijzondere komiek...Leg dat vrouwen maar eens uit trouwens. Wat die serie betreft; hij is mij ontgaan. Maar ik ben ook geen typische Veronica-kijker...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Mendian: Die heb je niet uit je hoofd opgeschreven, oder?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fuer jemanden, der in der SChulzeit noch 'kurze' Gedichte wie 'Das Lied der Glocke', 'Die Buergschaft' und 'Der Erlkoenig' 20x abschreiben, aeh lernen musste, sind solche Dinge ein Klacks ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Respekt.

  Ich fand es lustig wo Sheldon das Raj erklärt hatte (diese Folge habe ich auf Deutsch gesehen, da heisst es Stein, Schere, Papier, Echse, Spock), wir als Zuschauer sitzen erst mal verdutzt da, und Raj sagt nach 2 Sekunden: O.K. ich hab's.

  BeantwoordenVerwijderen