11 augustus 2011

Als je werkt, dan ben je goed

Ik zit te denken over een concrete investering waarbij ik nooit meer hoef te werken, als het goed loopt. Ik wil er nog niet al te veel over uit de doeken doen. Ik weet er nog weinig vanaf, en ik weet nog niet of ik het ga doen.

Het interessante is dat de theoretische mogelijkheid om niet meer te hoeven werken en toch geld te verdienen (op een moreel verantwoorde manier) nu al allerlei vragen oproept. Opeens lijkt het alsof het een KEUZE is om te werken of niet. Als ik de keuze zou hebben om te werken of niet te werken, zou ik het dan nog wel doen? Ben ik als ik niet werk een nietsnut, een profiteur, een Schmarotzer (wat een lekker woord), iemand die niets bijdraagt aan de menselijke samenleving? Is het niet mijn morele plicht om iets bij te dragen, ook al hoef ik het niet voor het geld? Krijg ik misschien gevoelens van nutteloosheid als ik niet meer werk?

Op een Duits internetforum stelt een jonge man heel openlijk de vraag hoe hij het aan zou kunnen pakken om nooit meer te hoeven werken. Hij wordt in de commentaren verschillende malen met de dood bedreigd. Dat is ontzettend hypocriet*), want ik ken geen enkele Duitser die niet klaagt over zijn werk en er niet liever vandaag dan morgen mee op zou houden. Maar dat mag je niet openlijk zeggen, als iedereen openlijk zou zeggen wat hij echt van zijn werk vindt en er naar zou handelen, dan stort de maatschappij in elkaar. En dat willen we nou ook weer niet.

Ik kijk naar mijn collega's en vraag me af ze zouden blijven werken als ze niet meer hoeven. Ik geloof niet dat er een bij is die dat zou doen. Het is een spelletje; we zijn er toe verplicht om te werken, we vinden het niet leuk (niet op de lange duur tenminste), maar we trekken iedere dag een vrolijk gezicht en nemen een houding aan alsof we het vrijwillig doen. We zijn een volk van slaven. Het is bizar.*) Misschien is deze "Arbeitsmoral" die ik hier hypocriet noem meer een Duits verschijnsel. Dat zou het Wirtschaftswunder van na de oorlog verklaren, en het zou ook verklaren waarom Duitsland op dit moment de motor van de Europese economie is. Een Duitser doet ook werk dat hij niet leuk vindt, als hij vindt dat het nodig is.

26 opmerkingen:

 1. In Nederland is de arbeidsmoraal vrijwel evenhoog. Ik ben ooit gestopt wegens teveel geld. Mensen vinden dat maar raar. Ik niet en veel zuiderlingen zijn dat met me eens.

  Betaald werk doe je voor de inkomsten. Heb je voldoende inkomsten dan kan je stoppen met werken. Bij mij komt dat omdat mijn uitgaves laag zijn. Als ik een auto had willen rijden, dan zou ik moeten blijven werken voor die kosten. En nee, ik heb geen uitkering dus voel ik me geen uitvreter.

  Probleem met meer geld dan nodig, is dat je je tijdens je werk gaat afvragen waar je het voor doet. En eigenlijk ben je dan al 'onhandelbaar' in een bedrijf. Ik had geluk in een uitdagend en ongeorganiseerd bedrijf te werken, anders was ik al veel eerder vastgelopen. Later heb ik bij de georganiseerde politie gewerkt. Dat heeft een jaar geduurd. Ik pikte hun hokjesgezeur niet. Ik heb er veel gelachen en uitgelachen, maar vond het beter om maar te stoppen. Vond ik vooral beter voor hen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gekke is dat de hogere standen, die vroeger geen moer uitvoerden, zich tegenwoordig vaak te pletter werken. Het cultuurideaal komt tegenwoordig blijkbaar uit de slavenbarak.

  Er zijn genoeg gevallen waarin het beter is voor iedereen als een bepaalde persoon niet meer werkt. Dat is het principe van de gouden handdruk: de directeur, commissaris of wat dan ook krijgt een of twee miljoen als hij plechtig belooft zich nooit meer ergens mee te bemoeien. In zo'n geval is dat goedkoper dan wanneer hij aan zou blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Xiwel: Ik ken maar weinig mensen (eigenlijk niemand) die tijdens hun loopbaan op eigen kracht genoeg sparen om er halverwege mee op te kunnen houden. Misschien heb ik teveel dure hobby's daarvoor.

  Een auto kost inderdaar handenvol geld, en dat wordt momenteel alleen maar erger. Maar zonder een auto zou ik bijvoorbeeld niet kunnen windsurfen. En als ik met de trein naar mijn werk ga, dan ben ik 1 uur en 40 minuten onderweg van deur tot deur, nu zijn dat 50-60 minuten. Ik probeer goedkoper auto te rijden door geen dure nieuwe auto's te kopen, en ik rijd op LPG, en ik zit in een carpool, maar zelfs dan zit je nog snel op 500 euro per maand.

  En dan kost een kind ook nog geld, en hetzelfde geldt voor een relatie. Zelfs als je partner ook werkt en je samenwoont, geef je toch meer geld uit dan wanneer je alleen woont. Waar dat precies aan ligt heb ik nog niet uitgevonden.

  M.a.w., met sparen alleen red ik het niet. Er moeten andere middelen aan te pas komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Emigrant: Over hogere standen die vroeger niks uitvoerden hebben we laatst nog een aardige film gezien: "Sommergäste" uit 1975 met Bruno Ganz e.a. Tsjechow-achtige taferelen van rijke mensen die zich vervelen, met oplopende spanningen en een leuke complete chaotische ruzie op het einde.

  Op dit moment is het nog niet beter voor iedereen dat ik niet meer werk, er komen nog zinvolle dingen uit mijn handen. Maar ik kan niet garanderen dat dat zo blijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mensen en families die niets uitvoeren en geen kersen meer voortbrengen gaan altijd om en ten onder, zie de Kersentuin van Tsjechov.

  Zomaar niets gaan doen achter de geraniums is raar. Meer tijd vrijmaken voor je hobby's en hartstochten is maatschappelijk aanvaard.
  Ga bv die langgekoesterde wens vervullen en de wereld over fietsen, net als Frank van Rijn die kwamen opeens aanfietsen in Glen Canyon NP op tocht 21.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En dan? De fietstocht om de wereld? Een boek schrijven? De mensheid redden?

  Ik werk nu al bijna een half jaar niet. Eerst had ik me overbodig gemaakt in het bedrijf en vervolgens heb ik mezelf na een vreemdsoortig, onbegrijpelijk 'arbeidsconflict' ontslagen. Inkomen heb ik wel want ik heb nog steeds de helft van de aandelen.

  Ik heb een vijver gegraven in de tuin en zit daar uren per dag te kijken naar alle plantjes en beestjes die er vanzelf in komen of die ik uit de nabijgelegen sloten ontvoerd heb.
  Ik zou best op zoek kunnen gaan naar werk maar omdat er geen echte financiele noodzaak is, komt het er niet van. Vroeg opstaan, in de file, gedoe met kinderopvang, me ergeren aan collega's/klanten/opdrachtgevers.... nee dank je.
  Met het niets doen heb ik geen moeite, daar ben ik extreem goed in. Ik vind het ook niet raar itt Kokor. Niets doen is de meest natuurlijke tijdsbesteding als je maag gevuld is en je huis warm. Honden, katten liggen ook urenlang in de zon.

  Wat wel erg lastig is, is dat iedereen werkt en van mij verwacht dat ik op zijn minst IETS doe, iets leuks, iets nuttigs, iets idealistisch.
  Mijn man, die het bedrijf nu alleen mag doen, vindt bijv. dat ik nu wel wat meer in huis kan doen. De kinderen denken dat ik een gratis taxichauffeur ben.

  Heb je al een investering in gedachten?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Marjan: Wat een nieuws, en ik dacht dat je niet meer blogt vanwege tijdsgebrek. Je kan inderdaad wel wat meer in huis doen ja, zal ik je een slecht geweten aanpraten?

  Kokor vindt het niet zelf raar volgens mij, maar hij geeft de alg. mening weer.

  En dan? Ja, en dan. Ket kan zijn dat het niet genoeg oplevert om van te leven, dan moet ik nog parttime werken of zo. Of nog een tijdje doorsparen en dan de investering uitbreiden. De fiets zal zeker meer aandacht krijgen, net als de andere hobby's. Een boek schrijven lijkt me veel werk, nog eens afgezien van de vraag of ik dat wel kan.

  Ik heb wel iets concreets in gedachten ja. Eerst maar eens kijken of het realistisch is. Via het bedrijf hier rechts in de linklijst kun je middelgrote zonne-energie installaties kopen. Als eigenaar kun je dan een contract afsluiten met het energie-concern, die zijn wettelijke verplicht een contract van 20 jaar aan te gaan en jouw stroom te kopen voor een vast bedrag per kWh. Dit vaste bedrag is redelijk hoog, maar wordt ieder jaar minder, omdat dit een vorm van subsidie is die langzaam afgebouwd wordt. Dat wil zeggen, als je nu een contract afsluit, ligt de prijs voor 20 jaar vast, als je het volgend jaar doet, ligt een lagere prijs vast voor 20 jaar.

  Zo een installatie kost natuurlijk wat, en daarvoor kun je een lening afsluiten. Een kennis van mij is er mee bezig en heeft mij op het idee gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het voordeel van niet werken is dat je geen auto (of ander vervoer) nodig hebt om bij je werk te komen. :-) Je kunt ook voor een andere hobby kiezen als surfen. Zelf fiets ik graag en mijn genieten begint dus al op een meter van m'n huis. Maar hoe zit het dan met een zeiljacht? Heb je ook een (vracht-)auto met trailer nodig om hem elke avond bij je thuis in de schuur te zetten?

  Het is idd ook kostenbesparend om geen kinderen te hoeven onderhouden. Een vrouw is iets anders, die kan zelf ook werken als ze geld nodig heeft.

  Mijn vader heeft altijd (laag) betaalde 40-urige banen gehad, mijn moeder werkte een aantal uren in de week in de huishouding. Met z'n 2'en kwamen ze met 3 thuiswonende kinderen net aan rond. Dus kan ik dat als alleengaande zeker. Ik heb eerst gewerkt tegen een iets beter loon als mijn vader en nu neem ik de vrije tijd die mijn moeder had. En net als haar stop ik die tijd voor een groot deel in vrijwilligerswerk.

  Mijn idee is dat je het niet aan de inkomenskant moet zoeken, maar aan de uitgavekant. Inclussief 2 tot 3 weken hotelvakantie geef ik circa 8000 euro per jaar uit. Geef je per volwassene meer uit dan belast je de wereld met een te grote voetafdruk. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met 8000 euro per jaar red ik het niet. De wettelijke kinder-alimentatie (voor 1 kind) is al meer dan de helft van dat bedrag. Nou wordt dat wel minder als je zelf minder verdient, maar toch. Er zijn zelfs processen aangespand door de moeder tegen vaders die minder wilden gaan verdienen/ werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Bob: Ik schreef niet per huishouden, maar per volwassene. Je zoon en vaste verkering hebben een eigen ecologische voetafdruk. Dus als je je huis met nog 2 volwassene bewoont, dan moet je de huur en energierekening door 3'en delen om bij jouw eigen deel te komen. Moet ik maar weer eens over loggen als m'n weblog is over gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben zo opgevoed in die zelfde moraal dat ik me schuldig voelde toen ik besloot dat ik mijzelf na 50 jaar hard werken in een vorm van pre-VUT zou stoppen. Alleen nog maar werken als de opdracht me leuk lijkt, maar niets wat me niet aanstaat. Het bevalt uitstekend. Maar ik moest er wel even aan wennen. Altijd keihard geknokt voor de bazen en mijn eigen bureau en nu ineens bedenken dat het in Brussel of Bocholt ook wel eens leuk zou kunnen zijn en dan die kant op rijden voor een dagje genieten. Nooit verwacht dat ik dat ook echt leuk zou kunnen vinden. Had ik ook gewoon hebben kunnen leven als ik geld genoeg had gehad om me dat te veroorloven? Ik denk het wel, liefhebberijen en interesses genoeg, dus de dagen komen wel vol. Kortom, ik denk dat het mij wel zou hebben geleken. Maar in de praktijk kwam het er op neer dat er gewoon gewerkt moest worden en dat we daardoor in staat zijn het nu een tandje minder intensief te doen allemaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Werkt er eigenlijk nog iemand normaal van de lezers hier?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Bob: Ja hoor, ik wel , maa het moet maar gauw eens afgelopen wezen! Ik heb er zo genoeg van.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Eerste tabellen gezien. Helemaal zonder werken zal het nog wel niet gaan. Maar het is wel een verdomd goeie investering.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik weet natuurlijk niet exact wat je van plan bent, maar wil je wel waarschuwen voor winstbejag gebaseerd op subsidiebeleid. Dwz in veel landen heb je zeer vreemde subsidies, bijvoorbeeld voor het opwekken van zonne-energie. Vooral in het begin is daar belachelijk veel mee te verdienen, omdat die subsidies niet doordacht zijn. Na een jaar of 5 raken de kinderziektes en dus de lekken uit zo'n subsidie of wordt de subsidie domweg afgeschaft omdat ie teveel heeft gekost. Dan kan een investering op dat gebied flink de mist in gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Klinkt interessant Bob. In Nederland zou ik het niet aandurven maar misschien is het Duitse overheidsbeleid op dit gebied minder labiel.
  Ik overweeg om met met aandelen en zo te gaan rommelen, lekker thuis vanachter de PC een beetje spelen, nadenken, lezen, gokken; eerst in het klein en als het lukt langzaam opbouwen. Ik heb al een informatie-boekje besteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Xiwel: Ik ben de voorzichtigheid in persoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Marjan: Houd je aan het advies van Warren Buffet: Investeer alleen in dingen die je begrijpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Marjan - De beurzen dalen weer, instappen is nu relatief goedkoop....

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Gisteravond een 25-jarige jongeman ontmoet op een verjaardag. Middelbare school niet afgemaakt, doet niets, wil niets. "Ja, misschien een beetje programmeren; websites of zo." Ik moest mijn gezicht ontzettend in de plooi houden om niet uit mijn slof te schieten. Wat een druiloor!

  Bij mij is het natuurlijk heel anders. Ik heb al 20 jaar auf dem Buckel.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bob, ik heb het informatiepakket doorgenomen vandaag. Aandelen, opties, futures, beleggingsfondsen, turbo's, sprinters, speeders, trackers, warrants, discounters, etc... Eerst maar eens spelen met een heel klein beetje aandelen in een recht-toe-recht-aan-bedrijf.

  Leo, dat was ook mijn idee maar ik denk toch niet dat ik er meteen een serieus bedrag in ga gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Marjan: Eerste gebod: Laat je niet leiden door de nieuwsberichten!!! (Uitzondering: als er echt een grote crisis is).
  Kijk naar de beursindex en hoe die zich ontwikkelt t.o.v. het verleden. De beurs staat op het moment HELEMAAL NIET laag, alle nieuwsberichten ten spijt. De Duitse index staat nog op bijna 6000. Bij de dot.com crisis stond hij op 1500 en bij de crisis daarna (us-hypotheken en bankencrisis) stond hij in de buurt van de 2000-2500.

  Bij individuele bedrijven is de belangrijkste maatstaf de koers/winst verhouding. Luister niet naar de kletspraat over grafieken en interpolaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Net dit onderwerp gevonden, en ik vind het echt interessant!
  Ik ben nog 23 jaar en heb ook al erover nagedacht geld te verdienen zonder werk. Maar omdat ik er niks van begrijp doe ik het niet. Ik ben bang dat ik dan ooit geen geld meer heb omdat het uit zijn voegen groeit. Dus laat ik het liever. Misschien is dat een optie als ik ouder ben en meer levenservaring heb. En wie weet of ik er dan nog in geintereseerd ben.

  Toen ik in Duitsland met werken stopte en een baan in Nederland zocht had ik ongeveer twee maanden vakantie. Ik kon bijna elke dag lang slapen en kijken wat er gebeurt. Vond ik heel leuk want ik houd van lang slapen. Nu werk ik al 3 weken in Nederland en vind het nog steeds prima. In Duitsland had ik geen zin meer om te werken omdat mijn superieur een rotzak was en nog steeds is. In Nederland is niet zo'n strenge hierarchie en het voelt zich lekkerder aan.
  Betekent dus dat ik momenteel niet veel zin heb om niet te werken omdat ik momenteel gelukkig ben met mijn situatie. Maar dat betekent niet dat ik ongelukkig zou zijn als ik niet werk omdat ik weet wat ik in mijn vrije tijd kan doen. Toen ik twee maanden vakantie had was er nooit een saaie dag.

  Maar ik kan iedereen begrijpen die niet meer wil werken. En als iemand iets vindt waarmee hij of zij geld krijgt zonder werk: hartelijk gefeliciteerd! En ik ben jaloers! ;-) Zolang je een zuiver geweten hebt is het in orde.
  Dus, succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Momenteel is de kans wat gezakt. Op het moment bieden ze geen installatie aan voor mijn budget. Misschien over een of twee maanden, en dan samen met een tweede persoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Lijkt me toch saai om helemaal niets te doen. Maar als je meer geld hebt, voor je zelf te gaan werken het halve jaar, en het andere half jaar iets te doen wat je helemaal leuk vind, is een leuk compromis. Geen baas die daar in trapt. Maar als je voor je zelf werkt en ergens anders je geld vandaan haalt wellicht een haalbare optie. In aandelen geloof ik niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Helemaal niets doen is niet de bedoeling en is inderdaad saai. Ik heb genoeg om me bezig te houden als ik niet hoef te werken. Voor een paar van die bezigheden heb ik dan wel geld nodig.

  BeantwoordenVerwijderen