22 april 2011

Proloog, op de fiets naar het Dal der vreugden, foto's waar iets niet op staat.

.
.
Proloog

Donderdag had ik vrij genomen zodat ik woensdagavond samen met T., mijn squash-partner, uit kon gaan. We hebben eerst iets gegeten wat T. zelf bereid had, spaghetti met lekkere saus, en daarna nog een beetje spontaan gemusiceerd. T. is in een vorig leven muzikant geweest. Hij was een tijd lang gitarist bij de band Clueso uit Erfurt. Op het moment heeft Clueso behoorlijk nationaal succes. Hier kun je iets lezen over Clueso, hier is hun website, en hier is de aktuele hit "Zu schnell vorbei". Op de vrouwelijke fans heeft Clueso dezelfde magnetiserende uitwerking als toendestijds Doe Maar in Nederland. In zijn huidige leven is T. psychotherapeut.

Het doel van de avond was de Kicker-Keller. Kickern = Duits voor tafelvoetbal. Behalve dat er inderdaad 5 voetbaltafels staan, is de Kickerkeller vooral de cult-uitgaansgelegenheid voor de coole jonge mensen uit de underground-szene in Erfurt. Uw Hollander in Duitsland was dan ook zeer trots dat hij erbij mocht zijn. Als je niet weet waar de Kickerkeller is, dan vind je hem niet. Er staat niets op of naast de deur. Eenmaal door de deur ga je een stenen trap af, dan moet je langs de portier (alleen toegang voor leden), en dan kom je in de typische kelder-catacomben die in heel Erfurt onder de huizen zijn te vinden. Een aantal van deze kelders zijn omgebouwd tot kroegen, omdat ze zeer geluiddicht zijn. In de Kickerkeller werd harde muziek gespeeld van onder andere Aerosmith en Rammstein, met een groot projectiescherm waarop de videoclips getoond worden. In het geval van Rammstein de ongecensureerde porno-videoclip van een van de liedjes.

De avond kwam wat moeizaam op gang. Na 5 of 6 bier en 1 of 2 wodka's werden de gesprekken echter steeds vloeiender. We waagden ons 2 keer aan de voetbaltafels en werden beide malen compleet weggevaagd met 6-0 door de geoefende hobbyspelers die hier vaker komen. Het spelen kost niets, om aan een tafel te komen moet je diegenen uitdagen die er op dat moment aan staan. Na het spel mogen de winnaars aan de tafel blijven staan, er wordt 2 tegen 2 gespeeld.

Om een uur of ??? besloten we samen met L., een bandlid van Acoustica, en H., een familielid van de zanger van Clueso, en nog een meisje dat H. die avond opgeduikeld had, de tent te verlaten. L. is een soort nationale beroemdheid in Erfurt, een sociaal talent dat overal onmiddelijk vrienden maakt. L. wilde nog graag naar de E-Burg (afkorting voor Engelsburg), daar was namelijk een groot studentenfeest met uiteraard veel jonge studentes. Eerst mochten we niet naar binnen omdat de kassa al gesloten was, waarop L. gebruik moest maken van zijn connecties. In de Eburg stonden de bassen van de muziek zo hard dat mijn broekspijpen langs mijn benen flatterden. We voerden nog een paar "interessante" gesprekken en om ongeveer 5 uur hielden we het voor gezien.


Fietstocht naar het Dal der Vreugden, foto's waar iets niet op staat

Deze proloog voerde er dus toe dat ik donderdag vrij had. Nadat ik mijn roes uitgeslapen had en de hoofdpijn succesvol had verjaagd met twee aspirines, realiseerde ik mij dat het vandaag uitzonderlijk mooi geweldig lenteweer was! Ik had mij voorzichtig terug in het normale leven doorgetast met een uitgebreide douche, een paar boodschappen en een ontbijt, en ik was verbaasd hoe goed ik mij voelde. Goed genoeg voor een kleine fietstocht naar het Dal der Vreugden, een vrije vertaling van Gaststätte Freudenthal bij Wandersleben. Naar Freudenthal is het 21 km, niet te lang voor iemand die voorzichtig zijn kater moet wegwerken. Onderweg zag ik weer interessante dingen, helaas kon ik ze niet allemaal fotograferen. Van twee dingen kon ik alleen foto's maken waar ze niet op stonden.

Het eerste was het Espachbad in het Luisenpark in Erfurt. Dit moet volgens veel mensen een van de mooiste ouderwetse openlucht zwembaden geweest zijn, maar het is gesloopt. Daar is veel protest tegen geweest, maar de gemeente heeft het er toch doorgedrukt tegen de wil van de bevolking. Er is een vereniging opgericht die eerst voor het behoud, en later voor een toepasselijk gebruik van het terrein heeft gevochten. Het terrein heeft daardoor meer dan tien jaar braak gelegen. Er is besloten dat er op het terrein een kinderopvang komt, en die is nu net voltooid en in gebruik genomen. (klikken als je de foto's groter wilt zien)


Wat er nog wel staat is het oude ingangsgebouw. Dit gaat nog gerenoveerd worden:
Tien minuten later fiets ik over een asfaltweggetje in de buurt van het Bachstelzenkaffee, en daar zie ik iets wonderbaarlijks. Ik heb zoiets nog nooit in mijn leven in het wild gezien, en ik ben er al voorbij gefietst voordat het tot me doordringt: een wasechte lichtgroene / grijze SLANG von ongeveer 80-100 cm lang en 2-3 cm dik kronkelt over het asfalt en steekt het weggetje over. Zo snel als ik kan frommel ik mijn fototoestel uit mijn broekzak maar de slang is sneller. Zodra hij van het asfalt verdwenen is in het weiland is hij onzichtbaar geworden. Teleurgesteld stop ik het toestel in mijn zak. Ik stap weer op en ik denk dat ik halluniceer: vier meter verderop kronkelt WEER EEN SLANG over de weg, deze keer is het een veel kleinere, ongeveer half zo groot als de eerste. Misschien is dit zijn kind. En weer ben ik te laat met mijn toestel.

Hier is het stuk asfalt waar een minuut voordat de foto genomen werd een slang de weg overstak:Ik probeer er nu achter te komen wat het voor een slang is geweest, hier is een beschrijving van slangen die in Duitsland voorkomen. Om de juiste soort te bepalen had ik moeten kijken naar de tekening op de schubben en de vorm van de kop, maar daar heb ik niet op gelet. Het ging te snel en ik was veels te verbaasd om goed op te letten. Ik weet alleen maar de grootte en de kleur, en aan de hand daarvan is het waarschijnlijk de Würfelnatter (dobbelsteenslang) of de Schlingnatter (gladde slang) geweest.

Ik had geen haast en wilde me niet teveel inspannen, en daarom begon ik het tochtje in een rustig tempo. Gaandeweg gingen mijn benen automatisch en ik kreeg er steeds meer zin in. Op een gegeven moment had ik er toch een aardige snelheid in, en het leuke daarvan was dat die als het ware van binnenuit kwam. Ik MOEST niet "snel" rijden, maar ik wilde het en ik had er plezier in. Ik fietste deze keer niet op mijn ligfiets, maar op mijn stadfiets, de Diamant die ik vorig jaar gekocht heb. Dit is een redelijk normale fiets, maar toch een blikvanger. Ik vind het een mooie fiets, de mensen in Erfurt vinden hem cool. Diamant is een oude fietsfabriek in Chemnitz, en mijn fiets is een retro-uitvoering van een oud model dat een beetje met moderne techniek opgeschoond is. Zo heeft hij een naafdynamo, een alumium frame (dat door het materiaal jammer genoeg nogal instabiel is), en een naafversnelling met drie versnellingen. Hier is hij:Een van de mooie dingen van deze fiets is de ouderwetse ZEER LUIDE bel, waarmee ik fijn bejaarde voetgangers en kinderen kan verjagen die midden op de weg lopen. Met gevaar voor eigen leven heb ik deze tijdens het fietsen voor jullie gefotografeerd:Het zadel is niet origineel, dat heb ik er later op gezet. Het is een van de beste zadels die je kunt krijgen, een leren zadel van Brooks. Ik ben zeer gevoelig voor zadelpijn en dit zadel bevalt me het beste. Maar zelfs met dit zadel is anderhalf uur fietsen het maximum dat ik comfortabel volhoud. En dat betekent dat ik de volgende keer ook voor dit soort tochtjes toch maar weer de ligfiets neem.En zo bereikte ik niet erg moe maar wel voldaan na een uur en tien minuten het reisdoel:Waar ik nog een plaatje schoot van een mooie doorkijk door het tuinhek op de Wachsenburg.En de passende beloning tot mij nam.


Ik wens iedereen prettige Paasdagen en gute Erholung,

Groeten uit de Zone.

28 opmerkingen:

 1. Ja leuk, dat eerste deel doet me een beetje and de goede oude tijd denken. Volgens mij zijn wij ook een keer in zo'n ondergrondse gelegenheid geweest vele jaren geleden. De 'Museumskeller'
  De fiets is ook wel mooi, voor een fiets die er zo uit ziet betalen sommige mensen veel geld.

  Eens kijken of deze reactie nu geplaatst wordt want ik heb niet veel geluk gehad de laatste tijd.

  Groeten,

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, bij jou is het ook voorjaar, de levenslust spat ervan af. Ik ga vandaag een toer maken. Je verhaal werkt aanstekelijk, ik zal ook mijn camera meenemen.

  Het was wel even schrikken, de pagina met Duitse slangen. Waar zijn we eigenlijk heen geëmigreerd? Planten vol pollen en nu dit ook nog! Het wordt overigens niet duidelijk of het gefotografeerde stuk asfalt de plek is waar de grote slang overstak of de kleine.

  Instabiel frame? Komt dat niet vooral omdat het een zog. ‘damesfiets’ is, waar de horizontale stang boven ontbreekt?

  Die zwembaden, dat is een treurspel. Overal in de bondsrepubliek worden normale zwem-zwembaden afgebroken en dure plons-, spatter- en bubbelbaden gebouwd, met veel sauna's en aroma- en kleurentherapieën erbij, waar je nauwelijks normaal een baantje kunt trekken.

  Goede vrijdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rob: Je geheugen is legendarisch. Er is inderdaad een Museumskeller, een kroeg/ gelegenheid in de kelder onder het museum. Dat wij daar geweest kan ik me niet meer herinneren.

  Deze fiets was niet zo duur, ruim 400 euro. Dat het frame zo slap is ligt er zeker ook aan dat het een damesframe is, alleen kan ik me niet herinneren dat andere damesfietsen zo waren. Daarom denk ik dat het ook aan het aluminium ligt. Als je met losse handen fiets of een beetje wakkelt aan het stuur, dan wakkelt het hele frame mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Emigrant: De eerste slang van de pagina is helemaal geen slang, maar een "hagedis zonder benen": de Blindsleiche. Hij ziet er precies uit als een slang. Van alle anderen zijn er slechts twee giftig, maar dit gif is ongevaarlijk: het doet alleen een beetje pijn.

  Oh, ik zie dat de vraag over het fietsframe eigenlijk van jou kam.

  De levenslust is weer helemaal terug ja. Voorlopig ga ik dus maar even door.

  Er is nog een zwembad dat bij ons gesloopt is, het Nordbad. Een bad dat begin 20e eeuw gebouwd is, en op dat moment het modernste en grootste buitenbad van Europa was. Toen de sloopplannen bekend werden hebben de mensen effectief geprotesteerd zodat ze er een renovatie van gemaakt hebben, en het is echt mooi geworden. Sindsdien is het bad drukker bezocht dan ooit.

  Een ander mooi, kleiner buitenbad is het Dreibrunnenbad, dat verversd wordt met bronwater. Nadeel: het water is altijd 16-18 graden koud.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bob,

  Ja zoals je vast wel weet is aluminium 3 keer lichter dan staal maar staal is ook 3 keer sterker dan aluminium. Daarom is de gewichts besparing met aluminium voor een fiets meestal niet zo veel en komje vaak fietsen tegen die er uit zien alsof ze van steigerpijp zijn gemaakts (Cannondale).

  We zijn tijdens ons eerste bezoek aan Erfurt in de MuseumsKeller geweest. Er speelde toen toevallig een Nederlands band. De naam van de band schiet me nu na 20 jaar toch niet te binnen maar dat komt later vandaag wel ineens in me op.

  Rob A.

  PS. Als je slangen wilt zien moet je hier langs komen. Kunnen we ook een stukje fietsen want ik heb nu ook weer een fiets. Weet niet of je dat al wist.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De hazelworm, interessant, is eierlevendbarend.

  Wandersleben; strekt het gebied (rond Magdeburg en de BAB2) van de '...leben's zich uit tot aan Erfurt?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe het bij Magdeburg is weet ik niet, maar hier in de buurt heb je Kerpsleben, Bischleben, Eichsleben, Büßleben, Waltersleben, Elchsleben, Töpfleben. Dat zijn alleen de plaatsen die ik bij Google zie waar ik wel eens van gehoord heb.

  Hazelworm is Blindschleiche zie ik nu.

  In Nederland heb je schijnbaar ook slangen, maar ik heb er nog nooit een gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag in Neugattersleben geweest(ligt daar ook in de buurt) en een fantastisch mooie oude watermolen bezocht. Op het 5 hectare grote grondstuk wat erbij hoort ben ik ook een slang tegen gekomen. In ons geval betrof het een ringslang. Wat ik nog mooier vond was de aanwezigheid van een paar bevers, wilde varkens en 3 reeën en dat allemaal in de slechts 5 hectare grote tuin!!

   Verwijderen
  2. Dat is niet toevallig daar waar ook kano's verhuurd worden?

   Ik vind dat slangen zo typisch het gevoel geven dat je niet meet in Nederland bent.

   Verwijderen
 8. Ik ben wel een keer door Wandersleben gefietst (vanuit Gotha via Mühlberg, Appelstad, Erfurt en Sömmerda naar Sangerhausen. Het barst daar van de nogwatlebenplaatsen.

  Afgelopen vakantie kroop een kleinere adder tussen Selb en Cheb over de weg. Ding was hooguit 40cm. Niet zo glad met een mooi patroon. Overigens ook geen foto van genomen.

  Zelf fiets ik meestal 25km/h. Dat doe ik op mijn hybride (aluminium met tig versnellingen), met mijn inmiddels gestolen opoefiets en nu ook met een spotgoedkope waardeloos zware vouwfiets. Die laatste 2 zijn 1-gangers met terugtraprem. Bij allemaal wel de banden flink hard en dat scheelt erg veel. Die vouwfiets gaat overigens flink snel door een soort gladde plastic banden met zeer lage wrijvingsweerstand.

  Met die hybride kan ik wel harder, maar dat moet ik na enige tijd bekopen. Dus daar begin ik meestal niet aan.

  In Gotha at ik trouwens in een pizzeria in hun Ratskeller. Ben inmiddels al heel wat Ratskellers tegen gekomen en sommige (zoals destijds in Köthen) zijn erg mooi. Dergelijke plekken zijn ook heerlijk koel bij te heet weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Xi nu pas de andere reacties van Coco en Bob over de lebens. Even nagekeken op Google. Die fietsdag kwam ik door Töpfleben, Günthersleben, Wandersleben, Ingersleben, Bischleben, Gispersleben, Elxleben, Walschleben, Andisleben, Ringleben, Hassleben, Oldisleben, een tweede Ringleben, Edersleben. En zoveel leven was in al die gehuchten niet te bekennen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. LOL, die foto van waar de slang kroop.
  mrjn

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De banden hard oppompen scheelt inderdaad een stuk, maar dat moet je dan bekopen als de weg eens niet geasfalteerd is. Racefietsbanden moeten schijnbaar tot 9 bar opgepompt worden. Ik doe altijd maar 2 bar, dan kan ik ook op de kasseien en op de gras- en modderwegen nog normaal vooruitkomen. Op de ligfiets heb ik goede profielbanden (Schwalbe country), die zal ik eens harder oppompen, eens kijken of dat gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Bob: Als banden erg smal zijn, dan moet de druk hoger, anders rij je er eerder mee op je velgen. Op al mijn fietsen is de druk rond de 3,5 bar. Ze hebben ook allemaal dezelfde breedte van 37mm.

  Banden slapper maken is vragen om meer lekrijden. Banden slijten ook meer door meer vervorming tijdens het rijden. En voor het comfort hoeft het niet. Spaken en zadel vangen voldoende op. Dat doen ze tekort bij echt waardeloze (kasseien) wegen, maar slappe banden gaan het daar ook niet oplossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Op de stadfiets heb ik extra brede banden van 50 mm, die kun je met minder druk rijden (met 2 bar dus). Dat doe ik expres vanweg de vele straatjes met kasseien in Erfurt.
  Als je deze foto nog eens bekijkt van de straat waarin ik woon, dan kun je je het een beetje voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. (Daar rij ik trouwens meestal op de stoep, onze straat is een ramp voor de fiets.)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het idee om na een fikse kater te gaan fietsen...en dan over een slagenweg op een vroeger DDR-fiets....het moet toch niet gekker worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Bob: Destijds was het een ramp om in en uit Eisenach te komen. Vreselijk slecht 'wegdek'. Daarna ging het prima over asfalt tot in Erfurt. (Op een stukje puinweg na die langs de autoweg liep.) In Erfurt werd het iets minder door de traimrails en pas in de altstadt flink wat grote kasseien. En daar was ik dus ook op hele smalle stoepjes te vinden met van die kleine kasseitjes. Die gaan een stuk beter. Helaas waren die stoepjes maar 30cm breed en met bagage is dat ook niet alles. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik was een keer op vakantie met een vrouw die heel bang was voor slangen. Nu waren we in het lommerijke Morvan in Frankrijk, en ik verwachtte daar geen slangen. Iets wat ik luidkeels verkondigde, anders kreeg ik haar niet mee aan de wandel.
  Op de terugweg met de auto schoof een vergelijkbaar exemplaar slang als Bob zag, op tijd langs onze voorwielen. Een s-s-s-slang, riep mijn reisgenote verbijsterd. Ik weet niet meer of we daarna nog wandelingen hebben gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Bart: Ik kan me voorstellen dat iemand er bang voor is. Ik was zo opgewonden als een kind op op zijn eerste schoolreisje.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben me ooit rot geschrokken van een kronkelende slang op het strand van Muiderberg... Muiderberg!!! IK heb toen het sprintrecord over korte afstanden verbroken denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hee Leo, dat is mij daar ook gebeurd! Ik was acht jaar denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een collega opperde dat het ook een slang kan zijn die bij iemand uit zijn terrarium ontsnapt is, slangen zijn eigenlijk zeer zeldzaam hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. In dat geval was het natuurlijk een stelletje illegaal geïmporteerde, héél giftige slangen uit Australië. Je bent maar ternauwernood aan de dood ontsnapt.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb wel eens een anaconda van 20 meter lang en zo'n 15 cm in doorsnede vastgepakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Volgens mevrouw HiD komen hier alleen Ringelnatter (leven in/ bij het water) en Kreuzotter (giftig) voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oeps, ik vergat te vermelden dat anaconda een merk was en met staal omvlochten werd gebruikt voor het waterkoelen van installatie in een staalfabriek.

  Ik denk dat het slangetje dat ik tussen Eger en Selb zag ook zo'n ringslang was, maar dan een jong exemplaar.

  BeantwoordenVerwijderen