11 april 2011

Nog een relletje: Van Gaal contra Uli Hoeneß

Van Gaal heeft het niet gered. De koppige botte Hollander zonder humor is gestruikeld over de ingesleten gewoontes en ongeschreven machtsverhoudingen binnen FC Bayern. Vanaf dit weekend is het dit jaar niet alleen meer zijn laatste seizoen bij de club, maar zijn werkzaamheden als trainer zijn onmiddelijk stopgezet. Bayern is bang dat ze anders de Champions League niet meer halen.

De redenen voor zijn vertrek die tussen de regels van de nieuwsberichten doorsijpelen zijn om van te smullen. "Van Gaal heeft Hoeneß altijd een beetje 'abserviert'. Dat kun je niet maken. Dat is net als een sneeuwbal die steeds groter wordt en dan uit elkaar spat", aldus Franz Beckenbauer. Je kunt je goed voorstellen hoe van Gaal iemand "abserviert". Dat doet hij ook graag met journalisten die naar zijn mening niet genoeg verstand hebben van voetbal; met een milde glimlach en een botte opmerking in gebroken Duits, maar wat het allerbelangrijkste is: zonder het nodige RESPECT.

Respect had hij ook niet voor de star-spelers van FC-Bayern. Dat kun je tenminste opmaken uit de verwijten van Hoeneß dat sommige spelers niet met plezier, maar met angst het veld opgingen. Ach god, die arme voetballers!

Exit Louis van Gaal in Duitsland. Bedankt voor de mooie televisie-momenten, een betere schildering van de cultuur-clash is moeilijk voor te stellen. Ik begrijp dat de aanbiedingen van andere dure clubs al binnen zijn, dus over je toekomst zal ik me geen zorgen maken.

10 opmerkingen:

 1. In principe kan ik nu met recht beweren dat ik succesvoller ben dan Louis van Gaal; ik heb het hier immers langer uitgehouden zonder ontslagen te worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede vakmensen hebben vaak dit probleem. Ze worden niet begrepen, communiceren net even te bot met de buitenwacht en komen zo in de problemen. Hoewel, niet zij hebben het probleem, het zijn degenen die de duidelijke boodschap niet begrijpen. Ik herken er veel uit, ook al is mijn gevoel voor humor een factor tien groter dan die van Louis. Die overigens wel kan bogen op ene mooie staat van dienst als het gaat om successen. Als die verrekte voetballers, vaak tot op het bot verwend, overbetaald en veel te sterk van eigen kwaliteiten overtuigd, nu maar eens wilden luisteren...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond zijn droge en trotse karakter unieke. jammer, ik was een fan van hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind hem geen koppige botte Hollander, maar een zwetsende Amsterdammer die alles beter weet. In Alkmaar werd ie gedoogd en er werd flink om hem gelachen. Hij weet zichzelf geen houding te geven als er pers bij is. Helaas voor hem hoort communiceren ook bij het vak trainer. Neem aan dat ie over een maand aan de slag gaat bij Arsenal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Xiwel: In tegenstelling tot de gemiddelde zwetsende Amsterdammer heeft van Gaal wel wat in zijn mars. Je wordt niet zomaar trainer bij FC Bayern, de beste voetbalclub van Duitsland en een van de beste van Europa. In Nederland wordt hij volgens mij niet voldoende erkend, omdat hij teveel boven het maaiveld uitsteekt. De profeet in eigen land en zo. Zijn probleem is een gebrek aan takt. Hij denkt dat hij goed genoeg is om zonder takt te kunnen. Maar zo goed is niemand; zo goed kon je vroeger misschien zijn, toen de televisie minder belangrijk was, maar dat bestaat niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Mareike: een fan was ik niet, daarvoor interesseert voetbal mij te weinig, maar van Gaal vond ik altijd wel een interessante figuur. Misschien moet hij eens een communicatie-training doen, maar dat doet hij natuurlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob: Ik zeg ook niet dat hij een slechte trainer is. Hij werd ook met AZ landskampioen. Maar de manier hoe hij publiekelijk comminiceert wekt enorm veel aversie op. Dat was in Alkmaar en bij Ajax niet anders.

  Overigens net zijn opvolger bij Bayern gehoord. Alsof je Van Gaal hoort praten. Hij werkt al jaren onder Van Gaal en ik ben benieuwd of hij niet op dezelfde manier vastloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is er al een opvolger dan?

  * geen nieuws gezien heeft *

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bob: Ik hoopn dat deze link het bij jouw doet (en trek stevige schoenen aan tegen kromme tenen):

  http://nos.nl/video/232409-jonker-aan-de-slag-bij-bayern-munchen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het accent van Andries Jonker is hetzelfde als van Van Gaal (haarsträubend), maar hij maakt minder taalfouten. Hij blijft denk ik alleen maar tot het einde van het seizoen trainer, als nood-oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen