3 april 2011

Van wie komt dit?

"Ik heb ooit onze oude buurvrouw een bal kapot zien snijden met een mes. Ze had het ons al honder keer beloofd wanneer wij de bal in haar tuin schoten. Maar pas als je aan zoiets begint, snap je: een mes in een voetbal steken, zo makkelijk gaat dat niet. Ze heeft drie kwartier staan prikken. Wij zaten er gezellig in een kring omheen. Na een tijdje zijn we maar naar huis gegaan." (Niet googelen!)

Ik heb deze schrijver nu ontdekt. Blijkbaar is hij al een aardige beroemdheid, maar ik als expatriot heb dat dus volledig gemisd. Hij is begonnen op internet, schrijft columns voor de krant en is regelmatig op de televisie.

Als ik ergens ben ga ik graag even een boekenwinkel binnen, dus ook twee weken geleden in Amsterdam toen ik daar was voor het Blogbal. Ik heb er een talent voor om in een oogopslag te zien of een boek mij zal bevallen. Dit boek sprong in het oog. Het leek erop dat in dit boek alledaagse dingen met een scherp oog worden waargenomen en uit het hart worden beschreven. En dat blijkt te kloppen. Het boek is een soort verzameling van columns, er staat niet bij of die al ergens zijn verschenen. Ik vind het geweldig. Mijn huisgenoten zaten steeds te kijken waarom ik nu weer zat te gniffelen of hardop te lachen. Het boek heeft maar een fout: er staan ook gedichten in. Maar zelfs daarvan heb ik er een of twee gelezen, uit nieuwsgierigheid. O ja, het heeft nog een foutje. Het is een beetje minachtend tegenover dieren. Nou ja, niemand is perfect.

Het tweede boek dat ik heb gekocht is van Rob Wijnberg, "Mijn tafelheer is Plato". Ik heb het nog niet gelezen, maar het lijkt erop dat dit een redelijke denkende meneer is die mijn denkbeelden bevestigt, en dat is altijd welkom.

8 opmerkingen:

 1. Ik twijfel tussen Nico Dijkshoorn en Ronald Giphart. Ik denk Nico Dijkshoorn, omdat hij ook gedichten schrijft (een paar keer per week zelfs live op televisie).

  Rob Wijnberg is de nieuwe hoofdredacteur van dagblad NRC Next. Ben benieuwd hoe deze filosoof het daar op termijn gaat doen.

  Esther (Wampie)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga de uitslag nog niet meteen te verraden, zodat anderen ook nog kunnen raadselen.

  In dit interview met Rob Wijnberg komt hij nmm niet zo goed weg. Als iemand die graag ferme standpunten inneemt voor de sport. Ik bedoel, dat kun je wel doen, maar dan mag het niet serieus worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Staat in het boek ook een verhaal over Duitsland? Hoe je in Duitsland voor een 'intensievere dienstverlening' zorgt? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet over dienstverlening en niet in dit boek, maar hij heeft het wel eens over Duitsland. In dit geval "Duitsers en blues":

  --Moet ik ook nog even kwijt. Kijkt u wel eens naar Duisters en Blues? Dat is ook prachtig. Veel op de televisie. Een zaal vol Duisters, met als culturele moderne muzikale bagage alleen maar de schlager, hunkerend naar iets authentieks. Dramatische concerten levert dat op. De muzikanten voelen het feilloos aan. Easy money and the cashflows. Ze hoeven alleen maar zwart te zijn en af en toe te roepen “How ya doin, German Assholes” en de zaal explodeert. Een authentieke Bluesneger Met Gitaar, elektrisch versterkt, ook dat nog!! Kijk daar loopt hij, in Duitsland. “Und nur sollen sie mir al die händer lassen sehen, Hamburg!!!”--

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jules Deelder??? Lekkere schrijver en prima dichter....en levenskunstenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En de winnaar is...


  ... roffel ...


  Esther!!!

  Het is het boek "Kleine Dingen" van Nico Dijkshoorn. Alias P. Kouwes. Begonnen in een forum over Big Brother, via GeenStijl toen GeenStijl nog een onafhankelijke rebel was, van sportcolumnist tot Volkskrantcolumnist tot vaste gast bij De Wereld Draait Door. (Waar ik hem nog nooit heb gezien, maar dat krijg je als je geen Nederlandse zenders ontvangt).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bob, het verhaal over Duitsland en de 'intensievere dienstverlening' vind je in het boek 'Dijkshoorn' van Nico Dijkshoorn (ISBN 9789046807217)- lezenswaard ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Mendian: Ach so. Je kent hem dus. Eerst moet ik nog 3 andere boeken uitlezen die op mijn nachtkastje liggen, en dan is eventueel een andere Dijkshoorn aan de beurt. De andere boeken zijn:
  Rob Wijnberg (zie boven)
  Top of the Blogs
  Fun Home

  BeantwoordenVerwijderen