24 januari 2011

Twee dromen

Zijn dromen interessant genoeg voor een blog? Oordeel zelf aan de hand van twee dromen die ik in een nacht had, toen ik na een paar dagen weer eens goed uit kon slapen.:

Droom 1:

Ik ben in een zwembad in het 50 meter bad. Het is een groot gebouw, met meerdere ruimtes en baden. Ik wil naar een andere ruimte waar het 25 meter bad is. Tussendoor ga ik naar de kleedruimte om mijn zwembroek nog eens goed aan te trekken. Dan loop ik naar de ruimte met het 25 meter bad. Ik ga een stukje om het water heen om aan de andere kant in het water te stappen. De mensen kijken me vreemd aan, alsof ik er heel opvallend uit zie. Eerst let ik er niet op, maar ongeveer na de derde persoon kijk ik langs me zelf omlaag. Ik schrik, want ik ontdek dat ik mijn zwembroek vergeten heb aan te trekken; ik loop in mijn blootje rond! Snel bedek ik mijn schaamstreek met mijn handen en probeer weer weg te lopen zonder al te veel op te vallen. En pas nu beginnen de mensen te lachen en naar me te roepen en te wijzen, nadat ze doorhebben dat het een vergissing was en dat ik me schaam.


Droom 2:

Ik ben weer in een groot gebouw, een soort overdekt winkelcentrum of een vliegveld. Er zijn meerdere winkels en ook cafes. Ik heb haast. Ik loop door een van de cafes. Ik heb hier niets te zoeken, ik wil er alleen maar zo snel mogelijk doorheen. Ik wurm me tussen de bar en de tafeltjes door, er staat ook nog een ober gebukt waar ik omheen moet manouevreren. Dan kom ik aan een rij tafeltjes met mensen waar ik onmogelijk tussendoor pas. Ik zou helemaal terug moeten en omlopen, maar daar heb ik geen tijd voor. Ik besluit over een tafeltje heen te springen, wetend dat ik met een halve voet op een tafeltje moet landen om dan verder te sprinten. De vrouw aan het tafeltje beklaagt zich op luide toon. Ze heeft natuurlijk gelijk, dit kan ik eigenlijk niet maken. Ik stop, draai me om en zeg: "Sorry, dat was heel erg onbeleefd van mij." Ik praat nog even door om uit te leggen wat er aan de hand is en mijn verontschuldigingen aan te bieden, maar de vrouw luistert helemaal niet naar mij. Ze draait demonstratief haar hoofd de andere kant op. Wat is dit? Ik zeg: "Tja, als u niet luistert, dan heeft het geen zin dat ik verder praat", en ik loop weer weg. Nu begint de vrouw echter luidkeels achter me aan te roepen, maar ik reageer niet meer en loop door. Nog minstens 20 meter hoor ik haar stem door het gebouw galmen.

9 opmerkingen:

 1. Jetzt fällt mir ein das ich im Traum Deutsch gesprochen habe. "Das war sehr unhöflich von mir".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga niet gelleeerd zitten doen want ik snap niet veel van dromen die iets zouden kunnen betekenen. Wel dat je geest met dingen bezig is te verwerken in dromen of juist waar je mee bezig bent , je angsten.
  Ik heb jarenlang een steeds herhaalde droom gehad. Ik ga naar de kerk, kom in de kerk en kom er dan achter dat ik mijn hoed vergeten ben..( ja ja..lach er maar om haha)
  Ik moet terug naar huis, lopend. maar kom maar niet vooruit. Geen meter. Ik raak benauwd, ga zweten,, wordt bang want ik Moet!!Anders kom ik te laat.... en altijd wordt ik wakker van angst,.. het niet optijd zijn. Dat is mijn grootste angst. Stom he? Het zit ook in me.. als ik ergens niet tegen kan is dat Ik te laat kom,( dus ik neem altijd ruim de tijd) en tegen rommel..waardoor ik me niet op mijn gemak voel. Ik moet eerst ruimte hebben vooor ik lekker in mijn vel zit en doorkan lopen.
  Wat de droom betekent? Niets.. het zegt meer over mezelf. Zo herken jij ook je pijnpunten in deze dromen van jezelf waarschijnlijk Bob.
  Ik haal uit je eerste droom bv dat je nooit in een sauna geweest ben.. klopt dat?
  Er kan een leuk/spannend verhaal uit gemaakt worden, maar dat zal wss nergens op slaan dus ik begin daar niet aan. Mag je zelf doen. haha
  De tweede vind ik lastiger.. Je vind het onprettig dat er niet naar je geluisterd wordt, je wordt niet begrepen.
  Duidelijk is wel dat er in beiden dromen angst in voor kom. En in beiden dromen wordt je gewaarschuwd, in de ene door ogen, in de ander door gillen. De eerste droom schaam je je. in de tweede loop je ervoor weg.
  Wat het nu wil zeggen?Geen flauw idee of je er wat mee kunt? Geen flauw idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn vriend de psychotherapeut kan goed dromen interpreteren. Het eerste wat hij zegt als iemand hem een droom vertelt is: Wat denk je zelf dat het betekent? Als je er over nadenkt en het niet al te letterlijk neemt, is het vaak niet zo moeilijk.

  Het naakt rond lopem moet je dus niet letterlijk nemen. Ik ga wel eens naar de sauna, en als iedereen maakt is, dan heb ik er geen enkel probleem mee om ook naakt te zijn. Het gaat meer om het uit de boot vallen. Waar ik woon val ik automatisch uit de boot, en met bepaalde bezigheden en gewoontes val ik nog meer uit de boot. Ik doe wel altijd heel stoer alsof me dat niets uitmaakt, maar ik ben wel degelijk gevoelig voor de mening van anderen. Deze droom sluit eigenlijk naadloos aan op het vorige blog. Het is ook geen zeldzame of bijzondere droom; veel mensen dromen dat ze opeens naakt tussen de mensen staan.

  De tweede droom is al wat interessanter. In de korte scene denk ik verschillende dingen te herkennen:
  - ik word mij er langzaam van bewust dat ik ongewild met mijn gedrag vaak andere mensen in de weg loop; ik realiseer mij dit en ga terug om mijn excuses aan te bieden
  - dan blijkt het dat andere mensen vaak ook niet volwassen zijn. De vrouw is er niet in geinteresseerd om de situatie uit te praten en begrip te kweken. Ze voelt zich alleen maar gestoord en wil haar gram halen.
  Op het moment dat ik doorliep en de vrouw weer begon te roepn, voelde ik mij niet schuldig; ik vond dat ik goed gereageerd had.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt denk ik toch iets met schuld en boete, achterklap en wat anderen wel niet over jou denken. Zoiets moet het wel zijn. Letterlijk zal je niet bang zijn voor de eigen naaktheid, het is meer symbolisch. Je wilt je aanpassen aan wat hoort, vandaar ook die excuses en uitleg aan die Duitse Walkure. Maar ik heb er niet specifiek voor doorgeleerd, hooguit in een aantal cursusses wel eens wat droomuitleg voorbij zien komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ofwel is het niet zo interessant ofwel durft niemand wat te zeggen omdat het te persoonlijk is.

  Nog een gedachte:
  Het is niet zozeer de mening van anderen over mij die me bezighoudt, maar het bewustzijn dat ik andere mensen werkelijk stoor met bepaalde dingen. Dat ze dan slecht over mij denken is het ene, maar het gaat er meer om dat ze daar dan eventueel gelijk in hebben.

  Ik rechtvaardig dat voor mezelf zo: Het is nu eenmaal onvermijdelijk als je met zoveel mensen bij elkaar leeft, dat je elkaar af en toe in de weg loopt. Als je zelf niet helemaal onder wilt sneeuwen, dan moet je anderen soms opzij duwen. Dat is legitiem, zolang als je daarbij je eigen belang in de juiste verhouding afweegt tegen dat van de andere.

  Poe he, de volgende blog wordt weer wat minder serieus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En over de eerste droom heb ik nog een andere interpretatie. Volgens het droomwoordenboek kan de naakte droom meerdere betekenissen hebben, en een daarvan is angst dat je niet goed bent voorbereid op een groot projekt. Ik ga me daarom vanaf nu nog harder voorbereiden op het optreden op het blogbal!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is geen kwestie van niet durven reageren, maar ik geloof niet in de mogelijkheid van een zinvolle droominterpretatie. Ik schrijf zelf ook wel eens dromen op, maar alleen bij wijze van curiositeit. Zo van: kijk nou eens, waar het onderbewuste weer mee bezig is. In mijn jongere jaren had ik ze niet opgeschreven, omdat er veel onkuisheid in voorkwam. Tegenwoordig heb ik nogal eens dromen over honden, waar geen touw aan vast te knopen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geloof wel in droominterpretatie, in die zin dat de gebeurtenissen in de droom je ongekuisde emoties verduidelijken.

  Natuurlijk is niet iedere droom zinvol. Ik droom meestal onzin. Maar soms is het echt interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Bob - Opmerkelijk is dat wel, dat je als je wat ouder wordt andere zaken voorbij ziet trekken dan als je jong bent. Tegenwoordig droom ik veel over oude werkgevers, die komen dan samen met mensen uit het heden en daar doe ik dan dingen die ik toen ook al deed. Uitleggen, regelen, aanwijzen , dirigeren en zo meer. Een onbewust verlangen wellicht naar overdracht van kennis en ervaring? De wens is de vader van de gedachte? Afgelopen nacht wees ik een blonde dame de weg, maar dan op een onkuise wijze....dat gaat dus niet over als je ouder wordt...

  BeantwoordenVerwijderen