8 januari 2011

Het dooit

Eindelijk. De sneeuwhopen werden ijs, het ijs werd gevaarlijk glad door de dooi, het ijs wordt water. Toen ik door de straat naar huis liep, zag ik een beeld waarvan ik meteen dacht: een plaatje. Ik liep snel naar boven om mijn fototoestel te halen. Ik kon het niet vinden! Ik weet zeker dat het gisteravond nog op de keukentafel lag, waarschijnlijk heeft mevrouw HiD opgeruimd... Ik heb geen tijd om uitgebreid te zoeken, dan verdwijnt de zon en de bijzondere licht-inval is verdwenen. Dan maar met de video-camera. Daar kan je ook mee fotograferen, helaas geeft die niet zulke mooie beelden. Maar het moest.

Dit is het plaatje. Het zou een mooi motief zijn voor een schilderij (klikken om te vergroten).

A propos dooi. Toen ik terugkwam van de vakantie had ik de auto van mevrouw HiD twee straten verderop geparkeerd, bij gebrek aan plek. Vrijdag werd ze op het werk gebeld door de politie. In de nacht van donderdag op vrijdag was een groot stuk ijs van het dak van het huis waar de auto naast stond naar beneden gevallen. Door de achterruit. DOOR de achteruit. De achterruit was aan scherven, de brokken ijs en glas lagen in de auto, en als klap op de vuurpijl had het nog de halve nacht geregend zodat de auto van binnen zeiknat was. Gelukkig is alleen de ruit kapot, de carosserie en de lak zijn niet beschadigd.

Een stuk ijs dat genoeg kracht heeft een autoruit de vermorzelen, stel je voor dat je dat op je hoofd krijgt. Sindsdien loop ik heel voorzichtig door de straat. Je zou eigenlijk een helm moeten dragen met dit weer. Daar heb je meer aan dan een helm op de fiets.

[Update: Hier is een foto van de kapotte achterruit en een stuk ijs]

20 opmerkingen:

 1. Wat een vervelend pechgeval zeg. Maar ik zie op de Duitse tv ook gevallen van dames en heren die door diezelfde ijspegels of brokken worden getroffen en daaraan overlijden. Het zijn met recht Russische toestanden in dat oosten van Duitsland. In dat grote rijk is dit een serieus probleem en zijn er zelfs klusjesmannen die deze dingen van de daken verwijderen. Mag ik hopen dat er een PV is opgemaakt en de verzekering de schade gaat betalen? Het plaatje is prachtig. Om die reden heb ik zelf altijd een compacte camera in de binnenzak. Er is altijd wel iets te zien of vast te leggen. Net zoals jij dat hier showt...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja en ja. Alleen het eigen risico van 150 euro blijft. Maar die zijn misschien nog te verhalen op de huiseigenaar. Volgens onze kennis die in de verzekeringen zit wordt dat namelijk gedekt door de Gebäudehaftpflichtvesicherung (Duits is eigenlijk een mooie taal voor scrabble).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En mijn fototoestel had dus mevrouw HiD niet opgeruimd, maar geleend om de kapotte auto te fotograferen om de schade te documenteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Bob - Het klinkt aanmatigend wellicht, maar ik heb gelukkig een paar van die digitale plaatjesschieters, dat helpt om altijd iets in de buurt te hebben voor het vastleggen van.....Gelukkig dat de verzekering wellicht pleisters op de wonden gaat leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Duitsland zie ik altijd van die kleine hekjes langs de onderkant van de daken. Zoals hier: http://xiwel.web-log.nl/fi2010/84-elsterberg.jpg
  Zijn die dingen er voor om te zorgen dat niet een hele lading dooisneeuw in 1x naar beneden schuift?

  Hier in de stad heb je het nergens en onlangs viel er vlak voor m'n neus een hele lading naar beneden. Gelukkig zag ik het aankomen. Toen een voorbijganger zei: 'Dat ging maar net goed.', zei ik dat het dak fout was. Die dingen moeten naar de zijkant aflopen, en niet naar voor en achter. Zeker als de weg of het voetpad direct langs de huizen loopt.

  Daarna heb ik er eens op gelet en zijn alle daken van voor 1940 goed. Daarna kwamen meer daken die hun lading direct op de weg kunnen storten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Achtung, Dachlawinen! staat er hier soms op een bordje. Meestal bij kerken of andere hoge gebouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Xiwel: Volgens dat criterium zijn hier alle daken "fout". Maar dat kan ook niet anders: hoe kunnen daken schuin naar de zijkant aflopen als er meerdere naast elkaar staan? Dan hoopt de sneeuw en het water zich tussen de huizen op.
  Die hekjes zijn tegen sneeuwverschuivingen, maar ik weet niet zeker of dat ook tegen ijs helpt. Ik zal eens kijken of op dat huis zulke hekjes staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In Hannover is een vrouw er aan gestorven die het op haar hoofd kreeg:
  Hier lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Bob: Die nokken van voor naar achter met huizen naast elkaar gaat prima. Ik zie ze bijvoorbeeld ook in oude delen van Innsbrück en Salzburg.

  De sneeuw zal zich ophopen in de goot die tussen die huizen loopt, maar uiteindelijk wordt het wel afgevoerd. Nmm zou zoeiets alleen moeten als huizen direct aan de weg liggen, dus niet als ze een voortuintje hebben en als ze niet van die hekjes willen plaatsen. Want die hekjes zorgen er nmm ook voor dat er geen grote hoeveelheden in 1x naar beneden kan schuiven. Maar misschien moet je dan weer oppassen dat zo'n hekje niet onder een te grote lading door ouderdom afbreekt. Zoiets op je hoofd krijgen lijkt me nog minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie foto in een mooi bochtig straatje; woon je in de buurt van een oud centrum?
  Steken die daken zover naar voren over de straat dat ijsklompen een geparkeerde auto kunnen raken?
  Op de foto lijkt er nog wel 2? meter stoep tussen te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. CoW, Ja ik woon midden in de Altstadt van Erfurt. Meer omdat mevrouw HiD daar op aandringt dan ik zelf.

  De daken steken niet zo ver naar voren, maar ze lopen schuin af richting straat. Bovendien hebben de meeste huizen 3 of 4 verdiepingen. Het gaat niet om ijspegels die aan de dakrand hangen (die vallen natuurlijk ook), maar om sneeuw die op het dak ligt, die tussentijds gesmolten is en dan weer bevroren tot grote dikke ijsplakken. Als die van het dak af glijdt, dan valt het schuin naar beneden van het huis weg.

  Mijn zoon die veel te voet onderweg is door de straat, meldde dat er twee keer ijsbrokken vlak voor hem en achter hem op de grond kletterden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja zeg, een beetje een schitterend logje oreren over het vertrek van ons aller Molrat en dan geen commentaar accepteren? Dan maar even hier. Ik mis haar ook. De vrijplaats voor enorme discussies is verdwenen. De wonderlijke humor, de rare teksten. Gelukkig hebben we haar irl ontmoet. Het is een schat van een mens, met een heerlijke familie. Koesteren doe ik de herinnering aan die mooie meeting in de tuin van dat fraaie huis tussen de grote rivieren. Ze was familie, is dat nog steeds. Ook al kan ze idd niet omgaan met een positieve kijk op haar doen en laten. Een gemis.....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leo, je houdt je niet helemaal aan de spelregels. Ik zal het door de vingers zien. Nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Potverdomme, we proberen toch allemaal onze tranen binnen te houden ...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi en waar blog van je Bob!
  Ik breek ook maar door de spelregels heen dan; kan me niets schelen!!! Ik mis ons ratje en alles wat er om heen hoort.
  Lieve naakte molrat, ik begrijp je en weet dat alles veranderd... en ik kruip bij je onder de grond;)) Maar zodra de lente zon komt hoop ik dat je weer naar boven komt, de zon in, de lach op je gezicht. Zon geeft je nieuwe energie en jij was een beetje voor mij die zon. Om nu niet al te veel een drama te maken hier, snotter ik mijn tranen wel weg onder de grond ;)
  En een troost; ook ik ben mijn inspiratie kwijt om te bloggen, ik heb te veel maar krijg er geen mooi verhaal in zoals jij het kon. Je was een voorbeeld Marjan.
  Zo.. en nu maar wachten totdat ik een molshoop naar boven zie komen ;))

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 16. t Is er Bob?

  *vangeenkwaadbewustzijnevragendeogenkijkendeglimlachendetham*

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ze komt terug.
  Als ze ziet dat er tranen met tuiten worden gehuild om haar vertrek.
  Toen ik las dat ze stopte, verdween prompt bij mij ook de lust tot loggen.
  Ze is toch een beetje onze oermams.
  Ik vind dat ze haar plicht niet mag verzaken.

  Dus Oermams, neem een korte, desnoods een zeer lange vakantie, maar verder geen gezeur.
  Gewoon terugkomen, er is al genoeg ellende op deze aardkloot, jouw gemis kan daar niet meer bij.


  assyma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Assyma - Heerlijk, wat een schat ben je toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Plicht, tranen, nee nee! Niet onder druk zetten of chanteren. Het helpt niet en is niet fatsoenlijk, of omgekeerd; kies zelf de volgorde. Huilen alleen waar zij het niet ruikt. Molratkoninginnen worden heel agressief van tranen, zeker die van vrouwen, meen ik ergens gelezen te hebben.
  Er ís ook helemaal geen terug; nooit niet. Er is alleen maar vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen