8 oktober 2010

Van die dagen

Je hebt van die dagen, dan ben je met de wereld in het reine. Je hebt goed geslapen. Je weet dat vandaag de laatste werkdag is voor de vakantie. Je hebt een paar blogs geschreven waar je wel tevreden over bent. Je hoeft je niet te haasten omdat je vandaag niet precies op tijd hoeft te zijn. Je eega was op tijd wakker en verrast je met een kop koffie in bed. Je voelt dat je alle problemen die eventueel vandaag op je weg liggen "souverän die Stirn bieten kannst".

Je loopt naar de auto zonder je te haasten, je kunt bijna de illusie geloven dat je uit vrije wil onderweg bent, en niet omdat je een loonslaaf bent. Als je met de auto in het donker een stuk achteruit rijdt en een hoek om, dan zie je ruim op tijd de voetganger die een beetje mank loopt en de straat wil oversteken. Als je snel manoeuvreert, dan kun je er nog wel voorbij maar: je hoeft niet. Je stopt de auto en laat de man in alle rust oversteken, en je ergert je er niet eens aan.

Je laat de nieuwe auto lekker rustig optrekken, schakelt boterzacht in de eerste en de tweede versnelling, de auto zoemt tevreden. Je kunt weer genieten van een oude CD met muziek van Pink Floyd. Zoals te verwachten is, gedragen alle andere automobilisten op de weg zich vandaag ook voorbeeldig.

Op zo een dag kun je bijvoorbeeld het volgende gesprek hebben met je eega:

HiD:"Zeg, je wilde toch ook eens met de nieuwe auto rijden. Zaterdag heb je vrij, zullen we ergens met de auto naar toe rijden, dan kun je ook een stuk rijden?"
Eega:"Nou ja, ik weet niet of ik dat wil als jij erbij bent. Ik weet wel dat je geen commentaar geeft op mijn rijstijl, maar ik kan het niet verdragen als je naast me zit en ik bijvoorbeeld verkeerd schakel, en ik zie dan hoe je met een van pijn vertrokken gezicht je zit in te houden."
...
HiD:"Ja, daar heb je gelijk in. Je kan bijvoorbeeld eerst een stuk alleen rijden. Maar vroeg of laat zitten we toch een keer samen in de auto en jij rijdt. Het is beter als we dat zo snel mogelijk achter de rug hebben."
Eega:"Ja, dat is ook weer waar. Nou goed dan."

Vijf minuten later.
Eega:"Eehm, dat idee van jou voor zaterdag, dat kan helemaal niet."
HiD:"Hoezo?"
Eega:"Je brengt vandaag toch de auto naar de garage om de LPG-installatie in te laten bouwen. En dan blijft ie daar een week."
HiD:"Shit ja, daar had ik niet aan gedacht."
...
HiD:"Maar weet je, we kunnen ook doen alsof, zeg maar om te oefenen. We rijden dan met JOUW auto een stuk (niet met de nieuwe). Jij zit aan het stuur, en ik zit naast je en trek een verkrampt gezicht en steun af en toe zachtjes."

13 opmerkingen:

 1. Oef. Ik kreeg het gevoel dat er iets ergs ging gebeuren, zeker toen je ook nog Pink Floyd in de CD speler schoof....

  Zachtjes steunen en verkrampt kijken vind ik nog irritanter dan hardop commentaar leveren. Misschien is dat nog wel erger dan het gezeur van mijnheer molrat. Die denkt dat ik blind ben en dat hij de borden moet voorlezen. "Je mag hier 100". "Ja, en? ik rijd toch ook maar 110"
  Of mijn zoon als ik in het busje rijd met hem er naast(geen automaat):"schakelen mam...".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook effectief: hoorbaar met de tanden op elkaar inademen als er iets fout dreigt te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vind ook dat je met dit zonnige weer
  alle fobieen moet uittesten op fobie-echtheid.
  zelf heb ik een fobie voor gespannen kaken

  het scheelt dat ik geen rijbewijs heb;-)
  assyma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterend logje Bob. En ik bedoel: schitterend, die schittert, dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Morgenochtend gehts los. Een week Spanje met zoon. half negen met de trein naar Frankfurt, half een met het vliegtuig naar Madrid, dan 4 uur wachten om over te stappen(!), dan 21 uur aankomst op eindbestemming Allicante. Je moet er wat voor over hebben. Ik heb net nog online ingecheckt en een auto gehuurd. Vakantie is hard werken. Tot volgende week!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet vliegen vanuit Leipzig? Hoe dan ook: een mooie week!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je stapt nu in je trein: behouden vaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele lange reisdag gehad. In Allicante de huurauto opgehaald, blijkt het een Peugeot 207 te zijn (net als mijn eigen nieuwe auto). Om 11 uur ´s avonds pas in het hotel. Ondanks de slechte weersvoorspelling vandaag de hele dag mooi weer. Niet te heet, precies goed. (Ik heb op vakantie altijd mooi weer. Dat is geen verdienste, maar het gaat bijna altijd op.)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha die Bob, we zijn mekaar wellicht onderweg tegengekomen. Heb je gezwaaid, ik vloog op de 11e terug naar AMS. Vanuit BCN.....mooi weer, maar ook regen en onweer gehad...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op de vlucht terug een traumatische belevenis gehad; extreme hoofdpijn ter hoogte van de wenkbrauwen, alsof iemand met een scherpe spijker in je hoofd zit te roeren. Had ik al eens eerder. Hier is een beschrijving in een Duits medisch forum, ik heb er zelf ook een commentaar geplaatst. Eventueel vlieg ik niet meer. Jammer maar helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jezus Bob, wat een heftige belevenis. Een bevalling is er niets bij. Ik heb alles gelezen onder het linkje. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik kan me voorstellen dat je niet zomaar weer een vliegtuig in stapt. Soms gebeurt het bij dezelfde persoon nog een keer.

  Afgezien van de teruglanding wel een fijne vakantie gehad?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb er een apart log aan gewijd.

  BeantwoordenVerwijderen