4 oktober 2010

Mijn laatste rockconcert

We waren vrijdag bij een concert van een rockband namens Tito & Tarantula. De kaartjes waren een verjaardagskadootje aan mevrouw HiD van een goede vriendin. Op zich is het een leuk idee; Tito & Tarantula spelen de filmmuziek in From Dusk till Dawn, een lugubere film van Quentin Tarantino (Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Inglorious Basterds)). Ik/ wij houd(en) wel van Tarantino-films, en de muziek is meestal goed gekozen in zijn films.

Maar toch. Het eerste wat mij overviel was de zaal waarin het concert gehouden werd: "Centrum Erfurt" in Erfurt. Dit is een soort jongerencentrum. De zaal, de deuren en de garderobe zijn zo robuust gebouwd dat een horde dronken neo-nazi's er nog geen schade aan zouden kunnen richten. De deuren zijn een meter breed en van ijzer, de garderobe is achter tralies, de zaal is van beton. Een kennis wist te vermelden dat er hier inderdaad regelmatig vechtpartijen plaatsvinden en dat er drugs gedeald worden. Gelukkig vond er niets van dit alles plaats toen wij er waren, maar de imminente dreiging hing zo duidelijk in de lucht dat het de sfeer merkbaar beinvloedde.

Dan de muziek. Het volume was niet overdreven voor een rockconcert, dat wil zeggen dat het alleen bij de hogere tonen echt physisch pijn deed aan de oren, en dat de verschillende instrumenten nog te onderscheiden waren en niet samenvloeiden tot een ondoordringbare geluidsbrei. Bij de bastonen was er het grappige effect dat je ze door de bodem heen kon voelen, ongeveer een seconde vertraagd ten opzichte van het hoorbare geluid. Als je de muziek echt helemaal te gek vindt, dan kan het niet hard genoeg zijn; dan is zo een volume prettig. Als je de muziek maar zozo vindt, dan is zo een volume opdringerig, lastig en vermoeiend. Er waren enkele liedjes bij die ik wel kon waarderen, de meeste spraken me echter niet aan. En zo kwam dat ik dacht "Het is niet voor niets dat ik al in geen jaren meer naar een rockconcert geweest ben. Waarschijnlijk is het beter als ik het ook niet meer doe. Ik amuseer me beter als ik thuis met een reep chocola en een glas rode wijn een leuke film bekijk." Ik zei tegen mevrouw HiD "Ik ga even naar buiten, hier is het mij te luid".

Voor de volledigheid: Tito & Tarantula komen uit de USA en uit Mexico. Een leuk deel van het concert was een lied waarbij zoveel mensen uit het publiek op het podium gehesen werden als er op pastten, en aardig waren ook snelle rockversies van La Cucharacha en La Bamba.

10 opmerkingen:

 1. Daran merkt man dass man älter wird. Sagte Frau HiD.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen nogal vreemd dat je het door de bodem heen langzamer voelt dan dat je het hoort. Geluid (de trillingen) zouden veel sneller moeten gaan door het beton dan door de lucht.
  Maar ja, je wordt dus een beetje oud.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt je laatste dus :) Ik geloof dat ik ook liever op de bank zit met een hapje en drankje.
  Maar Bob.. ik lees hier jouw woorden:

  "de imminente dreiging hing zo duidelijk in de lucht dat het de sfeer merkbaar beinvloedde"

  Hoe verklaar je zoiets? Het is niet meetbaar of wetenschappelijk te bewijzen en toch voel je het en 'geloof' je je gevoel. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Margreet :-)

  Bob, ik vind dat je het nog lang vol gehouden hebt.
  Ik vond zoiets ook toen ik 20 was al snel te hard, te vol, te warm, te eng etc. Ik ben oud geboren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gevoelens en wetenschap, een leuk onderwerp voor een blog. Of een boek. Of een boekenverzameling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Rob, misschien was he bij nader inzien wel andersom. Er was in ieder geval een grote faseverschuiving, en ik had het gevoel dat de trillingen later kwamen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Margreet, ik had ook kunnen zeggen: "De inrichting en het meubiliair en de de kleding van de mensen hier herinneren mij aan plekken en mensen waar veel trammelant gebeurt, het zou dus kunnen dat er vandaag weer iets gebeurt, dat veroorzaakt dat mijn stemming niet meer geheel onbevangen is, en aan de gezichtsuitdrukking van een aantal andere mensen te zien vergaat het hen ook zo, zodat er de algehele feestelijke sfeer ietwat gedempt is.", maar dat bekt niet zo lekker als de zin in het log.

  Mmh, ik hou van lange zinnen die iets zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'het zou dus kunnen' :p jaja
  het blijft toch wel vaag allemaal hoor Bob ;pp

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mmh, ik hou van lange zinnen die iets zeggen.

  Hmmmm, lekker zinnetje.

  BeantwoordenVerwijderen