9 september 2010

Een positieve kijk op de blogger

Nou vooruit dan maar:

We hebben een blik geworpen op de duistere kant van de blogger, heeft hij nu ook een goede zijde? Natuurlijk! Het glas is tot de rand toe vol zegt immers de optimist, en zo niet dan roept hij snel de barkeeper.

De blogger is creatief. De blogger denkt na. De blogger is kritisch. De blogger heeft een brede belangstelling. De blogger is een sociaal mens. De blogger is niet bang.

De blogger is creatief. Hij gaat geregeld zitten om na te denken en ideeen door zijn hoofd te laten gaan. Vaak heeft hij in de loop van de dag ideeen om over te schrijven die hij niet eens goed genoeg vindt om te gebruiken. Als hij eenmaal is begonnen met schrijven, dan borrelen de gedachten en invallen in hem op. Met creativiteit is het net als met andere lastige taken: als je er eenmaal aan begonnen bent, dan gaat het vanzelf door.

De blogger denkt na. Hij schrijft niet zomaar iets op, hij besteedt zorg aan zijn gedachten. Hij controleert ze voordat hij op het knopje publiceren drukt, en niet zelden verdwijnt een heel stukje weer in de virtuele prullenbak, omdat het niet aan zijn eisen voldoet.

De blogger bekijkt zijn direkte omgeving kritisch. Hij maalt over dingen die anderen als vanzelfsprekend aannemen. Hij is als de filosoof, die zich als een kind blijft verbazen over de wereld waarin hij leeft.

Een brede belangstelling is een eerste vereiste voor de blogger. Zonder interesse zou hij snel uitgeschreven zijn. Hij schrijft over van alles en nog wat, en heeft daarbij het voordeel dat hij er geen geld mee hoeft te verdienen. Zo heeft hij namelijk geen uitgever of censureerder die hem beperkingen oplegt.

Bloggen is een sociaal gebeuren. Bloggers lezen bij elkaar en bouwen een soort relaties met elkaar op. Ook al zijn deze relaties oppervlakkiger dan de relaties van vlees en bloed, toch gelden er veel van dezelfde regels. Weliswaar kun je met grofheid en botheid een heel eind komen als blogger, maar zelfs zulke bloggers krijgen op den duur een publiek van vrienden die het met hen eens zijn. De botheid is dan meestal gericht tegen iemand die niet aanwezig is (net als in het echte leven).

De blogger is niet bang. Herstel: de blogger is net zo bang als alle anderen mensen, maar hij confronteert zijn angsten. Hij deelt soms intieme of gewaagde ideeen met iedereen die toevallig voorbijkomt, en stelt zich daarmee bloot aan kritiek, en die krijgt hij dan ook geregeld. Denk niet dat de anonimiteit een vrijbrief is om maar te zeggen wat je wilt. Als je onder je nickname wordt aangevallen, dan heeft dat emotioneel precies dezelfde uitwerking als onder je echte naam. De blogger weet dit.

De blogger durft te leven.

41 opmerkingen:

 1. *denkdiepnasmillie* Nou Bob, ik kan wel inpakken als blogster volgens mij.... haha! Ik geef zaterdag mijn afscheidsfeestje dan wel... *lol*
  Want ik vrees dat alleen dit gedeelte van toepassing is op mij;
  *De blogger bekijkt zijn direkte omgeving kritisch. Hij maalt over dingen die anderen als vanzelfsprekend aannemen. Hij is als de filosoof, die zich als een kind blijft verbazen over de wereld waarin hij leeft* Over de andere punten moet ik nu een nachtje slapen ;))

  *Thammetslaaptraantjes *

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet zo kritisch op jezelf Tham. Krijg je zoveel kritiek van anderen of bedenk je dat allemaal zelf? Of zit je te vissen naar complimentjes? Nou let op, ik ben in een goede bui:

  Van alle bloggers ben jij de sociaalste. Als ik een commentaar van jou lees, dan is mijn stemming daarna bijna altijd iets beter geworden. Je bent de enige die nog nooit een sneer naar iemand heeft gegeven. De leukste stukjes bij jou zijn die waarin je over je eigen belevenissen vertelt. Je kunt het je best permitteren om wat zelfbewuster op te treden in blogland. Doe dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bob, Ik wil niet vervelend doen maar wat voor soort reacties verwacht je hier op te krijgen? Een blogger die schrijft over een Blogger. Is het bedoeld als poezie?
  Ik ben een tijdje te druk geweest om je Blog te lezen en vanavond ben ik terug gaan lezen en helaas waren er niet veel dingen om op te reageren voor mij. Dan was er 1 Blog over je werk waar ik op wilde reageren en dan kan dat niet meer op dat er alleen maar weer ruzie gemaakt wordt terwijl het niets met de Blog te maken heeft. (De reactie was of ik op mijn werk moeten vragen of ze een baan voor je hebben in 1 van onze landen?)

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat brede herken ik wel, de wens tot publiceren ook. Maar voor mij is het een logisch gevolg van mijn werk als beroepsschrijver. Bladenmaker en zo meer. Niks bijzonders dus. Alleen iets meer vanuit mijn persoonlijke visie. En of anderen dat nu leuk vinden of niet, die is tamelijk uitgesproken. Dat is nu net zo lekker van dat www. Niemand die je tegen kan houden. Slechts zelfkritiek...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. RobA: vraag het nou! Vraag het nou!! dan kan Bob ermee zwaaien op zijn werk. Dan kan hij dat onder de neus van die stompzinnige baas wrijven. Als afschrikking.
  En doet Bob dat gelukkig toch maar niet, dan heeft het hem mooi een boost gegeven. Van: de hele wereld ligt aan jouw voeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bob, kan ik jouw tekst als propaganda voor het Blogbal gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Rob: Ik weet het niet (wat voor reakties hier op moeten komen). Het is een vervolg op de vorige blog, een verzoeknummer dat ik ingewilligd heb. Ik blog over wat me bezighoudt, en soms is dat nu eenmaal het bloggen zelf. Het is een soort incest, net als een boek over een schrijver die een boek schrijft, en een film over het maken van een film.

  Ik wil wel een andere baan, maar niet een waar ik zoveel bij moet reizen. Bedankt voor het aanbod, ik ben gevleid.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @OZ: Er is geen copyright op mijn tekst. Een naamvermelding (of een url) wil ik er dan wel bij hebben, voor mijn ijdelheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En Bob, hoe is je stemming nu? De mijne is nu perfect haha.. .
  Weet je?.. neeheee.. je weet het niet maar ik zal je t vertellen.
  Daar ik zoveel bloggen lees, uit belangstelling wat anderen bezig houd, kom ik gewoon niet aan mezelf toe.. vind mezelf dan niet meer belangrijk ofzo... k weenie.
  Ik ben een mensen mens maar in eeen groep wil ik niet opvallen.
  maar Bob. bedankt voor je reactie dat je mijn stukjes over mijn dagelijkse belevenissen het leukst vind. Dat geeft mij weer moed om door te gaan. Want tja..ik zelf denk dan; wat heeft iemand er nou aan wat ik beleef? De clou is ook steeds om het zo leuk mogenlijk neer te zetten en dat vind ik dan weer ff lastig. Telkens denk ik; nu stop ik met bloggen, want waar doe ik het voor? Als ik het alleen voor mezelf doe dan kan ik net zo goed hier een schriftje thuis pakken.. Als ik het wil delen met anderen, komt het vaak verkeerd over van wat ik bedoel te zeggen. Kijk daarom is het echte contact toch vaak leuker voor mij. Dan is er de communicatie.
  Sneren naar iemand geven..ik heb het 1x gedaan en dat beviel me heel goed haha.. maar nee.. ik lees het meeste met een rose bril.. want bloggen doet men voor plezier en ontspanning dus zo lees ik het ook. Altijd de humor er in te blijven ondekken, zo blog ik ook zelf.
  In het echt blijken ook bloggers gewone mensen.. ook al kijk ik er nu hoog tegen aan. En zelf voel ik me vaak zo'n trutje.. omdat ik toch nog naiver ben dan ik wil toegeven. En een brede belangstelling, dat mis ik denk ik ook wel.. want ik vind wat mensen beweegt, waarom en waaruit mensen vertellen of doen, veel intrigerender .
  Nou zeg ...een heel blablaverhaal en nog niets zinnigs gezegd.. haha...


  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In deze versie herken ik me ook en zeker die virtuele prullenbak.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Tham - Geen enkele reden om je telkens zo onderuit te halen hoor. Je bent een heel lieve jongedame die soms heerlijk uit de hoek kunt komen en nooit kan worden betrapt op een vooroordeel of ongefundeerde opinie. Schrijf dus wat je op je hart ligt, of dat nu in blogverpakking of reactie de deur uitgaat. Je corrigeert soms de felste bloggers met je relativiteitszin, en temt zelfs de Meninggever af en toe. En dat lukt maar hoogst zelden bij anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tutuut.. wacht maar als jullie me morgen mee maken.. dan fluit je wel anders ;))

  Tham gaat nu eerst de oudjes vermaken tot vanavond laat..
  dus gedraag jullie hier he!
  Ik vind jullie hartstikke lief, leuk en waanzinnig! mss dat ik hier morgen op terug kom, maar dat zien we dan wel weer.. pyama mee Bob? ;)
  Toedelsssssssss

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik mis het vorige plaatje met zum verweilen... die vond ik zo lief.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zijn we d'r morgen allemaal? Ik wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ook. Ik vind het wel een beetje spannend maar ja, ik ben een blogger en die 'confronteert zijn angsten' (germanisme?).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @OZ: Het spijt me, maar het is me niet gelukt om een reaktie achter te laten bij AT5. Ik verkies bij deze AT5 tot de website met de allerslechtste reageermogelijkheid van het internet.

  Mijn spamcode wordt eerst niet geaccepteerd, dan springt het van "niet gergistreerde gebruiker" naar "geregistreerde gebruiker", en als ik me probeer te registreren, dan moet ik een pasword invoeren dat ik nog niet heb, omdat ik nog niet geregistreerd ben. Ik heb het nu opgegeven na ongeveer 15 pogingen. Deze tekst kun je naar je stagaire aldaar doorsturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Bob - Ik moet zeggen dat ik zelf ook wel wat problemen ondervonden heb op dat log van AT5. Soms vraagt de software om mijn naam, dan weer om mijn mailadres, in combi met mijn password. Overigens ben ik er wel probleemloos ingelogd, incl. avatar. Dus datwas het probleem niet.
  Vandaag zien we elkaar als alles gaat zoals gepland en we niet verzanden in een of ander appelbloesemcorso onder leiding van Flipje uit Tiel. Zo niet, was de intentie om er wel bij te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. de amsterdamse delegatie vertrekt aanstonds

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh, jee, ik ga snel verder met schoonmaken.

  Tijdens het opruimen hebben we de hamster die al twee weken kwijt was levend terug gevonden! De poes heeft blijkbaar geen zin gehad om hem te vermoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Marjan - Lol, nu de schildpad nog,...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. de poes? welke poes??? ik heb geen poes gezien! OMG was die kleine bruine voorval een friggin' POES? Ik dacht dat het een hond was!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bob, ajb een teken dat je veilig weer thuis bent...
  en emigrant ook pleeeaase!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben thuis hoor OZ! Behalve de slaap waren er onderweg geen bedreigingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nu Bob nog..
  Boooooooooooooooobbbb...

  Je bent toch wel als BoB met Bob naar huis gereden he?

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oz, heb je de poes niet gezien? Wat jammer. We hebben een namaaksiamees met blauwe ogen, mooi om te zien maar volkomen gestoord.
  Vannacht heeft ze nog door het huis lopen jammeren. Ze werd pas stil toen ze bij mij op de kamer mocht.
  Katten houden het meest van mensen die niet van katten houden en daarom houd ik dus niet van katten.

  Ik kwam dus ook even kijken of Bob al thuis is......

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Bob kwam natuurlijk pas omstreeks middernacht thuis en had toen even helemaal geen zin in blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik kwam vannacht om half 3 thuis en ben om half zeven opgestaan (hebben jullie al medelijden?)

  Marjan, het was de verkeerde trein. De goede trein ging om precies dezelfde tijd 09:39, vanaf bijna hetzelfde perron (4b i.p.v. 4a), en in bijna dezelfde richting (Tilburg (i.p.v. Dordrecht). Was niet zo erg, ik ben overgestapt in Den Bosch geloof ik en toch nog op tijd in Vlissingen aangekomen.

  De auto heb ik nu, allerdings nog met een geel kenteken.

  (Duitse mop:

  Weet je wat er in Holland gebeurt als je zakt voor je rijbewijs? Nee? Dan krijg je een gele nummerplaat.)

  Ik ga nu weer heel hard werken. Ik heb nog een probleem met een Sinamics frequentieregelaar die de hele tijd in zijn cyclus "nulpunt schrijven" blijft heen en weer springen.

  Beste Hoi Oligoi:

  Dit was de mooiste blog-ervaring tot nu toe. Hier gaan we nog iets mee doen (herhalen of zo).

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Gelukkig je bent thuis gekomen, en nog zelf sturend ook. Top Bob.

  Hou je de gele nummerplaat?;)

  En je blogervaring.. pfff ik ben nog aan het verwerken. Het was voor mij ook zo bijzonder.. herhalen? Jaaaaa.. want ik was nog niet klaar.... !

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ooh, wat erg, van die trein, ik schaam me dood. Loop ik speciaal mee om te zorgen dat je in de goede trein stapt en let ik nog niet goed op. Ik was dus nog brakker dan ik me voelde.
  Ik moet echt een herkansing!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Oh ja, ik heb medelijden met je, een beetje dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Je hebt nog iets gemist ook:
  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/7276216/Eigenlijk-is-ligfietsen-niet-eens-zo-bijzonder.ece#reageren
  mlrt

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Je hebt geen brakke molrat nodig om hier op de verkeerde trein te stappen hoor. Soms is het ook allemaal niet zo duidelijk bij de NS waar men naartoe rijdt en of de eindbestemming wel de echte eindbestemming is. Daarbij Zeeuws-Vlaanderen is toch een beetje meer Vlaanderen dan Zeeuws. Ik vind het al knap dat je om half drie terug was.
  En wat de poezen betreft; ik heb ook geen kat gezien. Wel ee paar honden een een kalf. Maar dat laatste gaf geen enkel sjoege...

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @Leo: Dat kalf deed vanuit mijn ooghoeken steeds net of het de hond was, maar als ik dan keek was het weer een kalf.

  @Marjan: plus het feit dat je de weg niet wist in je eigen dorp zonder Tomtom toen er een omleiding was. Omdat ik zo sportief ben, bied ik je een revanche aan, op een nader te bepalen tijdstip.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Bob, ik weet nooit ergens de weg, alleen mijn vaste routes. Als ik één straat verder ben dan ben ik reddeloos verloren.
  We hadden geluk dat de kerkgangers daar nog steeds lopend te kerke gaan, zelfs in de stromede regen.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Bob,mijn" kijk op de blogger" is nu wel heeeeeeeel positief geworden.

  Zo.. we kunnen weer verder.. ;))

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 36. @Tham - Je zou ook de conclusie kunnen volgen die wij zaterdag trokken; je hebt positieve en negatieve krachten, zelfs in het bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Zelfs in één mens, in élk mens zijn die positieve en negatieve krachten aanwezig.
  Wat tevoorschijn komt heeft vaak met de omgeving te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. De werkelijkheid is nu eenmaal zo ingewikkeld dat niemad hem kan bevatten of analyseren. Daarom maken we versimpelingen. Te zeggen dat een mens of een blogger positieve en negatieve kanten heeft is al genuanceerder dan te zeggen dat bloggen alleen maar goed of slecht is, maar toch is dit ook nog eine zum Himmel schreiende Vereinfachung, op de keper beschouwd. Of een eigenschap goed of slecht is, hangt namelijk nog af van het standpunt van de betrachter. Is de betrachter de blogger zelf, of iemand uit zijn direkte omgeving, of een medeblogger of een lezer? Al deze mensen zullen de eigenschappen verschillend beoordelen.

  Een poging om de werkelijkheid grondig en oprecht te beschrijven zou ongelooflijk moeilijk, lang, doorwrocht en saai worden. Een al te grove versimpeling daarentegen is weer een belediging van de intelligentie van de lezer. Iedereen die probeert iets te schrijven moet zijn passende plek vinden op deze scala die ergens links (niet politiek links) begint bij het de Bild-Zeitung en eregns rechts eindigt bij de wetenschappelijke onderzoeker.

  BeantwoordenVerwijderen