6 september 2010

Een kritisch profiel van de blogger

De blogger is een Selbsdarsteller. De blogger is niet volwassen. De blogger staat graag in het middelpunt van de belangstelling. De blogger vindt dat hij de wereld wat te melden heeft, ook al geeft zijn direkte omgeving hem geen aanleiding voor dit idee.

Een Selbsdarsteller is iemand die zichzelf graag in het zonnetje zet. Hij verlangt naar bewondering en erkenning door zijn medemensen, omdat hij een fragiel en wankelend ego heeft. De bewondering en erkenning heeft voor zijn ego dezelfde betekenins als een gieter met water en kunstmest voor een klein dor plantje.

Wanneer is iemand volwassen? Een volwassene weet waar zijn talenten liggen, en kent zijn fouten. Een volwassene wordt niet boos of gefrustreerd wanneer iemand hem op zijn fouten wijst, omdat hij die zelf al kent. Als je een volwassene een fout verwijt die hij nog niet kent, dan zal hij met een open oor luisteren of je misschien gelijk hebt. Een volwassene loopt niet achter talenten aan waarvan in zijn jeugd al duidelijk is geworden dat hij ze niet heeft.

De blogger heeft geen scherp beeld van zichzelf. Daarom verkeert hij in de veronderstelling dat het belangrijk is, wat hij de wereld te melden heeft. Hij kan de waarde van zijn bevindingen echter niet beoordelen door zijn onderontwikkelde zelfreflectie. En daarom gooit hij ze maar de wereld in.

De blogger zou eens wat vaker naar de kroeg moeten gaan. En praten met echte mensen.


Volgende week:
Een positieve kijk op de blogger.

30 opmerkingen:

 1. Toevoeging 1:
  De gebrekkige zelfkennis van de blogger zorgt er onvermijdeljk voor dat hij zichzelf niet herkent in het bovenstaande profiel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraag:
  Als iemand zijn fouten kent die eruit bestaan dat hij niet volwassen is, wordt hij daardoor dan volwassen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja hoho, mogen wij niet eens meer eerst reageren? Een blogger die als eerste op zijn eigen stukjes gaat reageren...zieliger kan het niet worden.
  Dit is dus typisch zo'n blog dat nergens over gaat en waar niemand op zit te wachten. Dit is bloggen om te bloggen en gaat zelfs over bloggen.
  Desondanks een redelijk briljant blog. Vrouwen houden ervan als ze zich in een verhaal herkennen heb ik eens ergens gelezen. Ik herken me hier wel in, grotendeels. Dor plantje.....tssss.
  Ik ben nu wel benieuwd naar de positieve versie. Maak daar maar een beetje haast mee want ik denk niet dat al je medebloggers blij zijn met dit verhaal.

  Antwoord op je vraag van 19.16: nee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk ligt de fout dus bij de omgeving. De blogger krijgt niet genoeg aandacht, erkenning, waardering. De mensen in de naaste omgeving zijn niet geinteresseerd in wat de blogger te melden heeft.
  Je wordt niet als blogger geboren, je wordt tot blogger gemaakt.
  De samenleving is fout. Dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg leuk logje, ik ben het er mee eens ook. Beetje overtrokken wel hier en daar, maar de gemiddelde bezoeker hier herken ik er wel in. In plaats van blogger kun je ook gewoon mens zeggen denk ik, maar de mens die het bloggen heeft ontdekt gaat lekker los. Hoe meer logs hoe beter en natuurlijk zoveel mogelijk reacties proberen te krijgen dan kun je opscheppen dat je 'zoveel lezers' hebt :p (Er zijn ook mensen die vrienden verzamelen bij Hyves of facebook.)
  Ondertussen heb je flink je best gedaan op reageren bij anderen, dat moet, anders reageren ze niet terug immers. Werk dus. Voor wat hoort wat, dat idee.
  Het betekent dat er veel oninteressants wordt geschreven en dat vooral de reacties veelal meepraterij is, want immers, ben je te kritisch, dan komen ze minder snel bij jou reageren.
  Ik vind niet dat ik volwassen ben maar ik blog al sinds eind 2004 en ben er wel volwassener in geworden, ik doorzie hoe het werkt. geef mij maar een paar echte reageerders die echt iets zeggen, aan meepraters en mooipraters heb ik een broertje dood.
  Ik weet wel waar mijn talenten en fouten liggen trouwens en ik heb ook wel een scherp beeld van mezelf(ook al denken sommigen daar anders over):) Wat ik blog is voor de wereld niet belangrijk, netzomin als al die andere blogjes die we hier kennen. Toen ik begon dacht ik dat ik misschien de wereld kon verbeteren :p
  Misschien ben je volwassen als je gewoon je gang gaat en je niet druk maakt om wat men van je denkt? Webloggen heb je dan ook niet heel erg nodig of je neemt het niet zo serieus.
  Cohler vind ik een goed voorbeeld, misschien is hij wel volwassen te noemen. Bedenk ik zomaar ineens :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Net zo goed als dat 'De Nederlander' niet bestaat, zo bestaat ook niet 'De Blogger'. Er zijn erg veel verschillende invullingen. Bekend zijn de katten en baby blogsters. Ik denk niet dat je verhaal daar op slaat. Dan heb je de dagboekbloggers. Dingen die jezelf meemaakt vallen ook buiten de scoop van je verhaal. Ik denk dat het alleen voor de mislukte-journalist-bloggers opgaat. Mensen die vinden dat zij een prima journalist zijn, maar door omstandigheden zijn ze dat nooit geworden. Ik ken daar een paar vreselijke voorbeelden van en ik kan me goed voorstellen dat een krant of actualiteitenprogramma dergelijke lieden graag links of rechts laat liggen.

  Zelf log ik wel eens over nationale dingen, maar alleen als ik merk dat er een insteek mist. Het liefste log ik over dingen die ik zelf mee maak en dingen die zich in mijn omgeving afspelen. Ik zal dus wel deels buiten de doelgroep vallen en deels daarbinnen.

  Onvolwassen ben ik wel en dat wil ik dan ook graag zo houden. Reden is simpel. Rond mijn 13de kwam ik er achter dat de 'volwassenen' er een bende van hadden gemaakt. Denk aan de belachelijke wapenwedloop en de aanslagen op het milieu, om over domme oorlogen maar te zwijgen. Ik nam me toen voor om niet volwassen te worden en dat is me aardig gelukt.

  Laatst bedacht ik dat er maar 2 soorten mensen bestaan; naievelingen en teleurgestelden (zeg maar voormalig naievelingen die zogenaamd volwassen zijn geworden). Als ik tussen beide moet kiezen, dan is dan kies ik voor naief en dus voor onvolwassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Marjan: De beloft van de positieve versie heb ik gedaan om te onderstrepen dat ik hier maar een deel van de waarheid vertel. Dat deel wat je ziet als je kritisch kijkt, zonder fluwelen handschoenen. Of ik dat tweede deel echt schrijf, weet ik nog niet.

  Ik vrees dat je gelijk hebt met je antwoord. Als je een fout bij jezelf hebt gevonden, dan begint pas het echte werk. Of je leert ermee te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Margreet, wat een lange reaktie. Ja het is beter om "echte reageerders" te hebben, maar ook riskanter. Ten eerste kunnen de reacties zeer kritisch worden. Ten tweede kan het zomaar gebeuren dat je helemaal geen reakties krijgt. Kijk eens naar Chimsky of naar Jacq (bij mij in de kantlijn). Zij steken toch echt met kop en schouders boven het maaiveld uit, maar veel reakties krijgen ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Xiwel: In hoeverre een specifieke persoon in mijn verhaal past, daar ga ik gewoon maar niet op in. Dat mag iedereen voor zichzelf bedenken. Ik ben al blij als iemand het leest en door zijn hoofd laat gaan.

  Naievelingen en teleurgestelden. Volgens mij heb je het nu ook over een sub-groep, namelijk de romantici. Volgens mijn zijn meer mannen romanticus dan vrouwen, maar dat is weer een ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Opeens was mijn plaatje verdwenen boven mijn blog, nadat ik de ondertitel had veranderd. Het plaatje kon ik niet meer vinden, dus nu maar aan ander plaatje genomen. Uit een vakantie ongeveer 15 jaar geleden in Venezuela, waar ik in een idyllisch klein strandhotel de surfplank van de eigenaar leende, een ouderwets zwaar model zonder trapeze, waarmee ik het precies twee keer redde om heen en weer te varen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik blog om het schrijven makkelijker te maken, als vingeroefening. Soms laat ik een proefballonnetje op om te zien of en hoe er gereageerd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Bob: Leuk prentje, Bob, maar nu zien we je naam haast niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou Bob je raakt wel een gevoelige snaar bij me nu, haha.
  Ik denk dat ik geen goede blogger ben omdat ik zoveel heb om te schrijven,maar er niet toe kom om er steeds een blog over te maken. Omdat ik zelden een pakkend begin weet te maken Hoewel ik naif was en naar volwassenheid streef, vind ik dat ik nog steeds naif ben, en eigenlijk wil ik dat ook wel weer blijven omdat ik merk dat ik dan alles postief blijf bezien,en vaak om dingen moet lachen.
  Het bloggen heeft me enigzins verslaafd gemaakt ( ook al lees ik meer dan ik reageer of blog).. mijn socialcontacten heb ik meer laten versloffen dan ik toe wil geven.
  De vraag aan mezelf is ook steeds; doe ik het nou om erbij te horen.. bij een virtuele wereld? Ik ben er nog niet goed uit.
  Toch geeft het me ook weer veel plezier, en ook steeds een spiegel waarin ik naar mezelf kijk en er toch ook van leer. Hoe mensen denken( want schrijvend laat je meestal toch meer van jezelf zien dan je in het dagelijkse leven doet(?).
  Ik zou graag een goede schrijfster willen zijn, maar ik heb dat talent dus niet, want het rolt bij mij niet makkelijk over mijn toetsenbord, terwijl ik t wel met mijn mond kan doen....
  Volwassen.. nee.. en ik denk dat ik dat ook nooit wordt ook, niet op alle fronten nml. en ik wil graag zo blijven.Mijn rose bril kan nog best wel mee ;)

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Te lang? Sorry dan. Ik was op dreef :)
  je schreef dit log zonder fluwelen handschoentjes. Mooi gezegd en ook mooi dat je dat doet. Je struikelt over de fluwelen handschoentjes in blogland. Een schijnwereld dus. Vriendjes die elkaar de hand boven het hoofd houden en niet kritisch durven en mogen zijn.
  Echt leven is toch risico's nemen?
  Ik ken de beide blogs die je noemt nauwelijks. Ik denk dat als je niet bij anderen reageert je zelf ook weinig respons krijgt. Het zegt niks over kwaliteit als je veel reacties/lezers hebt.
  Oh, Emigrant is ook volwassener dan gemiddeld denk ik zo.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. en tussen de regels begint het kritiek leveren op andere bloggers weer van voor af aan. ik kan niet wachten op het antwoord van de aangevallen partij! genieten! ook dat is bloggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Is dat zo anoniem? Wie word er aangevallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat je ook van veel bloggers mag denken, ik vind het wel iets hebben dat je in onze ontwikkelde en democratische omgeving mag bloggen wat je denkt, wilt, passioneert of frustreert. Er zijn genoeg landen waar dit niet mag. Hoef jij je ook niet aan die medebloggers te ergeren Bob. Dat doen de overheden daar dan wel voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een goed beeld van jezelf krijg je door andere mensen te vragen naar je sterke en zwakke punten. Zo kom je tot een sterkte/zwakte-analyse van jezelf.
  Om je persoonlijke uitstraling te verbeteren, moet je je bewust te zijn van het effect dat je op anderen hebt. Daarvoor kun je aan anderen vragen welke indruk jij op hen maakt. 'Zo ontdek je of je beeld van jezelf klopt met wat anderen van je zien. Op die manier verklein je je eigen blinde vlek. Aan de hand van je bevindingen kun je gaan werken aan wat je werkelijk wilt uitstralen.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 19. die tham. gaat uit van het beste in de mens, je leest hier bij bob dan net even te weinig denk ich. waar scherpe uitwisselingen plaats vinden is geen plek voor rede. men wil gelijk voor zichzelf en het beeld van zichzelf bevestigd zien door anderen. de een omdat hij vol frustraties zit, de ander omdat hij meent musicus of auteur te zijn. mensen zijn zoals ze zijn. kan jij niets aan veranderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind het persoonlijk wel leuker als ook de anoniemen een nickname nemen (en dan ook steeds dezelfde). [Als ik echt wil, dan kan ik via de tracker toch wel ongeveer naspeuren wie wat zegt, maar daarvoor is het net niet belangrijk genoeg.] Zonder naam kun je het gesprek zo moeilijk volgen, en dan gaat voor de anonimicus ook de zin van het reageren verloren, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Emigrant: Ja, nu je het zegt. Later maar eens wat aan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Leo: Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn (dat we het goed is dat we hier vrij kunnen kleppen). Of het iedereen bevalt wat er geklept wordt, dat is dan weer een ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Tham: De mening van iemand anders over jou is wankelmoedig, gekleurd, afhankelijk van diens eigen karakter en voorgeschiedenis, en dus met veel voorzicht te genieten. Het kan helpen ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Bob - Maar kennelijk is het aanmelden of inloggen op jouw reactieveld voor de anoniemen een beejte te lastig? Het vraagt veel tijd om elke keer weer opnieuw alles te moeten invullen. Maar goed, oud euvel. Het zal nooit zo worden trouwens dat je het iedereen naar de zin maakt. Niet met wat je zelf oreert, of wat je zoal aan reacties achterlaat. Daartoe is het gezelschap ook vele te breed en gemelleerd. Maar goed ook, want alles hetzelfde zoals onder het Maoistische regime van China was ook maar niets...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Leo en de anderen: Dat aanmelden bij reageren is wel lastig vergeleken met sommige andere sites. Als je wilt kun je een Google-account (of een Typepad, of een Wordpress, of een OpenID-account) nemen, en je daarme aanmelden. Dan hoef je niets in te geven, zolang als je de pc niet uitgeschakeld hebt. Zo'n Google-account is ook handig als je bijvoorbeeld wilt verhinderen dat Google je zoekgedrag opslaat. Het is maar een suggestie.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Tham zegt;

  Maar Bob,Zoals ik, plaats ik toch ook niet anoniem?Gewoon je naam onder de reactie zetten. Want ook ik vind het lastig steeds weer dat opnieuw moeten invullen. Zo gaat het toch ook?!!
  Sorry, we dwalen af ;))
  Anoniemers vind ik wel spannend.. nu kun je dus zelfs puzzelen op je blog . Voor elk wat wils.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Gelukkig zijn Hulken als kinderen
  En niet als bloggers!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hulk, jij bent geen gemiddelde blogger, daarom ben jij zo leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. *Volgende week:
  Een positieve kijk op de blogger.*

  Is de week al om Bob? Ik sta te popelen ...

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen