14 mei 2010

Mijn persoonlijke audiogram - een gehoortest

Omdat een tinnitus vaak samengaat met een andere gehoorstoring, was ik er wel nieuwsgierig naar om mijn gehoor eens te testen. Wat blijkt: mijn gehoor is zeer goed. Blijkbaar ben ik niet te vaak naar diskotheken en concerten geweest.

Als je op het plaatje klikt, zie je het beter. Ik moest het iets verkleinen omdat het er anders maar half opstaat, daardoor is het wat onduidelijk.

Je kunt zelf de gehoortest doen via de link direkt onder de grafiek.


Audiogramm erstellt vom kostenlosen Online Hörtest auf www.auricilla.de


Interpretatie volgens de website:

Wat betekent dit?

Uw gehoor is zeer goed. Er is geen reden om zich zorgen te maken.


Hoe lees ik mijn audiogram?

Het audiogram toont een beeld van uw relatieve hoorvermogen. Op de horizontale as staat het ferquentiespectrum in Hertz (oftewel de toonhoogte), vertikaal staat de hoor-kwaliteit in procent. Ideaal is een horizontale lijn op een hoogte van 100%. Bij toenemende leeftijd neemt het gehoor voor de hogere tonen af. In dit geval kan de hoorkwaliteit vanaf 4000 Hz verminderen naar 60 tot 40%.

De blauwe lijn toont uw hoorvermogen.
De groene lijn toont het ideale hoorvermogen van een 20-jarige.


Oorspronkelijke Duitse tekst:

Was bedeutet das?

Ihr Hörvermögen ist sehr gut. Es besteht kein Anlass zur Sorge.


Wie lese ich mein Audiogramm?

Das Audiogramm zeigt ein Bild ihres relativen Hörvermögens. Die horizontale Achse beschreibt das Frequenzspektrum in Hertz (Hz), während die senkrechte Achse die Hörqualität in Prozent aufzeigt. Ideal wäre eine horizontale Linie auf einer Höhe von 100%. Mit steigendem Alter nimmt die Hörqualität bei Hochfrequenzen ab. In diesem Fall kann die Hörqualität ab 4000Hz auf 60% bis 40% fallen.

Die blaue Linie zeigt Ihr Hörvermögen.
Die grüne Linie zeigt das ideale Hörvermögen eines 20 Jährigen.

10 opmerkingen:

 1. Ik heb de test ook even gedaan. Keurige score voor iemand van mijn leeftijd. Deed hem alleen op mijn boxen en niet met oordopjes in of zo, wellicht kan het allemaal nog veel beter als je koptelefoons gebruikt...?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn curve was ongeveer eender als die van jou, ook eerste punt op 80. 'In ordnung' was de uitslag. Ik denk dat ik voor een vrouw slecht gescoord heb. Ik heb het ook met de boxen gedaan maar had ze niet zacht gezet, had in mijn haast al verder geklikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet als vervanging te gebruiken voor een echt onderzoek bij de dokter natuurlijk. Opvallend vind ik dat eerder de lage tonen slechter worden, terwijl je altijd hoort dat bij het ouder worden de gevoeligheid voor de hoge tonen afneemt. Misschien ligt dat een de test. Ik heb hem met koptelefoon gedaan. Het hang er natuurlijk van af hoe hard je het volume zet, dat is de bij deze test een beetje het zwakke punt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn gehoor is ook prima.
  Fijn om te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goh, ik heb net internet explorer 8 gedownload, en nu ziet het plaatje er opeens beter uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb mijn twijfels. 10kHz is niet echt hoog en de omzetting van digiataal naar analoog door een PC kan behoorlijk wat harmonischen opleveren.

  Als ik zin heb kan ik zo bij mijn buurman terecht. Die biedt gratis gehoormetingen aan en doet dat met nette sinussen en geijkte aparatuur.

  Mijn linkeroor is uitstekend, 25 tot 15000hz is voor 50+ behoorlijk goed. Mijn rechteroor is een stuk slechter door een ongeluk. Daar hoor ik dan weer wel hele lage tonen mee. Maar zelfs dat oor vind de gehoorkundige nog uitstekend. En dat wil wat zeggen, want het liefst smeert ie me een gehoortoestel aan. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. vannacht had ik ook een enorme piep in het linkeroor. Beïnvloed door al die HID-verhalen dacht ik, hypochonder als ik bij tijd en wijle ben, meteen aan tinitus (nieuw geleerd woord!). Maar het bleek een afzuigding te zijn dat ergens aan had gestaan. In het spectrum van het geluid dat de ventilator produceerde, lukte het een hoge toon zich naar mijn linkeroor te bewegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij sommige geluiden moet ik vaak goed luisteren om te horen of ze van buiten komen of van binnen. Soms is het gewoon de wasmachine van de buren...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 2 modules geleden moest ik audiogrammen kunnen aflezen om de types van doofheid te kunnen onderscheiden... ik ben er al weer zoveel van vergeten...

  In België zijn de audiogrammen wel anders en met symbooltjes voor het soort geleiding en zo

  BeantwoordenVerwijderen