27 mei 2010

Het is weer zover: fietsvakantie

Zaterdag beginnen we aan onze tweede officiele fietsvakantie. We fietsen de Elberadweg. De Elbe is een lange rivier die grofweg 860 km door heel Duitsland loopt, vanaf het uiterste zuid-oosten, tot in de Noordzee bij Hamburg. Ik rijd met mijn Nazca Cruiser ligfiets, mevrouw HID met haar Manufaktur damesfiets en kennis A. met zijn toerfiets. We gaan eerst met de trein via Dresden naar Bad Schandau aan de Tsjechische grens. Daar fietsen we het eerste stuk door het Elbsandsteingebirge terug richting Dresden. We overnachten in pensionnetjes, geen gedoe met kamperen. Het weer is de grote onbekende. De verwachting voor zaterdag is mooi weer, voor zondag en maandag regen. Mmmh.

We rijden niet de hele Elbe, dat is te veel voor een week. We plannen ongeveer de helft. Ik heb al vele positieve verhalen gehoord over deze route, en dan vooral over het stuk dat wij rijden. Meer naar het noorden wordt het landschap schijnbaar wat saaier.

Morgen heb ik mijn laatste vrije Kurzarbeit-dag. Daarna wordt de Kurzarbeit (deeltijd-WW) voor de komende 3 maanden opgeheven. Mooi tijd om nog even de fietsen na te kijken, de banden op te pompen en de ketting te smeren. En dan op tijd naar bed, want de trein gaat om kwart voor zeven zaterdag!

20 opmerkingen:

 1. Voor de lol bergop fietsen in de regen.....? Ik hoop voor je dat het dan wel echt mooi is daar. Niet vergeten om voor ons je fototoestel in te pakken.

  Die Kurzarbeit, gaat die over drie maanden dan weer verder? In Nederland is het bij mijn weten al afgelopen met de deeltijd WW. Het geld was op of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeie vakantie!

  Heb de Elba maar gedeeltelijk in 2 stukken gefietst. Dessau-Wittenberg. Aardige omgeving, maar de rond de rivier niet echt bezienswaardig. Daarna Magdeburg-Lauenburg. Het deel Burg-Wittenberge vond ik saai en daar begon ik stukken over te slaan. Dat wil niet zeggen dat Tangermünde een bezienswaardig stadje is. Tussen Wittenburge en Lauenburg was het langs de rivier erg mooi. Mogelijk was dat verderop richting Hamburg ook, maar daar ben ik dus niet geweest.

  Uit verhalen heb ik ook begrepen dat de bovenloop erg mooi is en misschien doe ik die eens tot Praag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bergaf fietsen natuurlijk. De Labe ontspringt in Tschechien en stroomt dan voortdurend bergaf.

  Veel plezier en mooi weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Allen: De rivier heet ELBE, en niet Elba of Labe ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Marjan: Het is heel licht bergaf, maar voor Duitse verhoudingen eigenlijk zeer vlak. Wel heb je in de richting die wij fietsen meestal tegenwind :-(

  Het is niet de vraag of het regent maar hoeveel... Morgen wordt het mooi weer, dan twee dagen niet en dan weer wel, volgens de verwachtingen. Als het zondag regent blijven we waarschijnlijk een dagje in Dresden, dat is een hele mooie stad waar veel te zien is.

  Of de deeltijd-WW na die 3 maanden weer verder gaat is nog niet bekend. Ik laat het op me afkomen, ik zie het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Xiwel: Tangermünde is ongeveer ons einddoel. Eigenlijk wilden we daar afspreken met kennissen, maar die hebben afgezegd.

  Het stuk Wittenberge - Lauenburg zullen we dus waarschijnlijk niet redden.

  In Rathen, vlak aan het begin van de tour, wil ik de "Bastei" op, een oude brug bovenin het zandsteengebergte. Een collega is daar pas geweest en had prachtige foto's. Hier is een indrukwekkend plaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi..die Bastei. ..194 m steil zur Elbe ab..
  Ga je dat fietsen/klimmen?
  Kun je wel klimmen met die ligfiets en mevrouw HID als vsf fahrradmanufakturaanhangwagen?

  City S-300 Dual Drive SRAM 24-Gang en Shimano Nexus 8-Gang € 700 is niet duur?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is net het buitenland, die Basteibrücke.
  Gute Fahrt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sorry Bob, mijn stukje staat vol tikfouten. Ik bedoelde natuurlijk de Labe. Die ik misschien nog eens ga verkennen richting Praha.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh pardon, de Elbe heet in Tsjechie de Labe, zie ik nu. Weer wat geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Cole: De bedoeling is om te voet naar boven te gaan, maar ik weet niet precies hoe de omstandigheden ter plekke zijn. Ik geloof dat je een lange trap op moet.

  Mevrouw HID heeft een 8-traps naafversnelling. De ligfiets heeft hetzelfde, plus nog een achteraf gemonteerde 2-traps versnelling met twee tandwielen aan de trap-as van voren, om beter de berg op te komen.

  Met de ligfiets kun je net zo goed bergop als een rechtop-fiets, theoretisch. In de praktijk is het zo dat de meeste ligfietsen nogal zwaar zijn, de mijne weegt meer dan 20 kg, wat het dan weer iets zwaarder maakt. Er zijn ook lichtgewicht-uitvoeringen van 10-12 kg, maar die kosten nog meer. Ligfietsen zijn sowieso al duurder dan gewone fietsen, omdat er veel minder van gemaakt worden. De mijn kostte tweedehands al 1400 Euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. OT: Ik ben begonnen aan het boek "Tirza" van Arnon Grunberg (Grünberg in Duitsland). Wat een ijzingwekkend goed boek. Ik heb wel een of twee kleine kritiekpuntjes, maar het is een zeer fascinerend verhaal. Ik geloof niet dat ik al eens iets vergelijkbaars gelezen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ijzingwekkend goed: mooie omschrijving.
  Nogmaals goede reis, bergaf dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Is het gezien de hoeveelheid water in die rivieren die vanuit Oost-Europa nu ook Duitsland bereiken niet handiger om een waterfiets te nemen of tenminste zwemvesten mee te nemen???

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Leo: In de Elbe was niet zo erg hoog water, een beetje maar. Twee keer was een stuk van het fietspad van ongeveer 50 meter ondergelopen.

  Een uitgebreid bericht volgt nog, maar nu heb ik nog geen tijd. Ik heb net alles uitgepakt en de was gedaan, en de volgende vakantie gereserveerd. Plus dat ik deze week nog vlijtig moet oefenen voor het concert vd muziekschool a.s. vrijdag. En morgenavond moeten we alweer barbecuen; druk, druk, druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ai, dat kan tegenvallen, helemaal stijve vingers, en hoe ging dat stuk ook alweer? Het lijkt zo vreemd ineens. Nog vier dagen om aan een fikse buikpijn te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha, je leeft dus nog. Gelukkig maar.
  De volgende vakantie alweer gereserveerd.... Weer op de fiets?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Emigrant: Tot nog toe ging het goed, totdat jij over buikpijn begon..
  In de vakantie heb ik een keer in een cafe in een kasteel mijn stukje gespeeld op een oude ontstemde piano, waar een zwarte toets was afgebroken. Het ging redelijk. Ik viel wel bijna van de kruk toen ik de hoge tonen rechts wilde spelen, want de kruk was ook kapot.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Marjan: De volgende vakantie is over 4 weken op de camping aan het Veluwemeer, op de surfplank, samen met HID junior.

  BeantwoordenVerwijderen