8 juni 2010

De ergste dag van mijn vakantie

De ergste dag van mijn vakantie was de eerste dag dat het mooi weer was; donderdag. Bij een onduidelijke afslag twijfelde ik of ik rechtdoor zou rijden, en sloeg op het laatste moment toch rechtsaf. Ik kwam iets naast de weg terecht waar zand en steentjes lagen en ging onderuit. Op de ligfiets. Voor een publiek van vier heren van middelbare leeftijd op rechtop-fietsen. Op een fietspad waar we buiten deze heren al minstens een half uur geen andere mensen hadden gezien. Zowel de heren als mijn medevakantiegangers toonden zich zeer bezorgd en hulpvaardig, maar het enige dat ik kon denken was: "Ga weg en laat mij in mijn laatste restje van waarde terug op de fiets stappen en doen alsof er niets gebeurd is". Achter de schijnheilige gezichten zag ik ze denken: "Zie je wel, op zo'n rare fiets moet je ook niet rijden".

Een uurtje later bezochten we een groot slotpark met meedere vijvers. Hier werd ik gestoken door een paardenvlieg. Ik had een spectulaire gele bult van 2 cm breed, met daaromheen onheilspellende rode vlekken in uitwaaierende vormen. Het jeukte flink, maar ik wist me in te houden en heb er niet aan gekrabd. Ik heb mijn Aloe Vera aftershave (een soort groene wondergel) erop gesmeerd, en zie daar: 's avonds was de bult al bijna compleet verdwenen.

Kort na de middag voelde ik een lichte slag in mijn linker pedaal. Voorzichtig als ik ben, stapte ik meteen af en inspecteerde de boel. De traplager bleek los te zitten. Dit moest gerepareerd worden! Ik reed voorzichtig en langzaam verder, waarbij het traplager zienderogen steeds losser ging zitten. Een hulpvaardige local dirgeerde ons naar de dichtsbijzijnde fietsenmaker. De wat oudere man was eerst nogal nors, hij had namelijk nog meer te doen. Maar op een gegeven moment begon de technische uitdaging van het probleem hem te fascineren. Het traplager past slecht omdat er een bijzondere versnelling naderhand op gemonteerd is. Ik bleef bij de reparatie aanwezig en probeerde behulpzaam te zijn. Het was een plezier om de vakman bezig te zien en verschillende ideeen te zien uitproberen. Uiteindelijk heeft hij de fiets weer rollend gekregen, alhoewel de versnelling niet meer werkt. 40 euro moest ik betalen voor een nieuwe traplager en anderhalf uur werk. Vind ik niet duur.

's Avonds had ik een knalrode zonnebrand op de bovenbenen en knieen. Dat krijg je op de ligfiets als je een korte broek draagt. Ook hier heb ik mijn groene wondergel ingezet, en zoals jullie zien, ben ik heelhuids teruggekomen.

- Een uitgebreid verslag met foto's volgt later -

21 opmerkingen:

 1. Op de fiets maak je altijd wat mee. Zelf heb Ik het de laatste jaren qua panne getroffen. In het afgelopen jaar niet eens een spaak gebroken. Ik kan me trouwens niet herinneren dat ik tijdens een fietsvakantie ooit onderuit ben gegaan. Heeft met de bagage te maken. Dat maakt een fiets minder stabiel en dan fiets ik defensiever.

  Ooit wel in spanje een pion gebroken. Dwz ik kon zowel voor als achteruit freewhelen en had nul komma nix aan traxi. Dat gebeurde op een kleine heuvel in Spanje en toevallig was ik onderaan die heuvel langs een fietsenmaker gekomen. En dat is uniek, want tijdens mijn 1300 fietskilometers door dat land heb ik maar 2 fietsenmakers ontdekt. Ik liet me 500 meter naar beneden rollen en heb toen met mijn handen-en-voeten spaans de pion laten wisselen voor een zeer prettig prijs. Ik werd ook meteen geholpen. Aardige mensen die spanjaarden. Heb er geen moeite mee als zij dit WK winnen. :-)


  Ik ga je verhaal volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal, mooi beschreven.
  Ik wens je verder geen grotere tegenslagen op je reis.
  Vriendelijke fietsgroet uit Amsterdam-ZuidOost

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal, mooi beschreven.
  Ik wens je verder geen grotere tegenslagen op je reis.
  Vriendelijke fietsgroet uit Amsterdam-ZuidOost

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kweetniet wat een pion is. Oh nu zie ik het. Dat zijn de aan elkaar zittende tandwielen van de versnelling. Kan dat in zijn geheel breken? Aha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Rob, dankjewel voor het complimentje. Ik zie dat je docent bent. Ik heb erover zitten denken om ook docent te worden, maar ik heb alleen maar hbo opleiding. In Duitsland is dat dan nogal moeilijk. In Nederland gaat dat volgens mij makkelijker?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch geen vervelende schaafwonden? We moeten nog wel een foto van dat ding hoor..

  Toevallig was vanavond op TV bij RailAway: Dresden en de Elbtalbahn. De Bastei gezien, Festung Königstein en dat de trein maanden niet gereden heeft na Elbehochwasser 2002.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een schaafwond aan de hand die me echter niet belemmert bij het pianospelen. Er waren overal markeringen van het hoogwater in 2002. Veel huizen stonden toen tot aan de eerste verdieping onder water. Het laatste hoogwater dat zo hoog was, is in 1845 geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog een plaatje van de wondergel toegevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Is die wonderaftershave ook lekker op schaafwonden?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De Spanjaarden moeten ook de WK winnen, omdat dat helpt tegen hun schuldencrisis. Dat vinden ze zelf tenminste; Spanje moet weer een A-merk worden. Een heel nobel motief, dus laten we ze dat gunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor diegenen die de link tussen de opmerking van Emigrant en dit onderwerp niet vatten: De aftershave komt uit Spanje. Ik koop hem ook werkelijk fysisch in Spanje als ik daar ben. Waarschijnlijk hebben de Spaanse mannen een zwaardere baardgroei (heb ik zelf ook) en kunnen dus niks beginnen met die zalfjes van nivea en de geurwatertjes met een beetje alcohol erin.

  Over Aloe Vera gel zou ik nog een aparte blog kunnen schrijven, zo enthousiast ben ik erover. Het spul is zeer goed in alle situaties waar de huid verbrand of lichtgewond is, dus inderdaad ook bij schaafwonden. Ik heb het ook in een vorm die niet als aftershave bedoeld is, gewoon zo 99% pure Aloe Vera gel, van het merk NO-AD. Het ziet er hetzelfde uit: groene gel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. IK heb in Duitsland ooit een tube wonderzalf gekocht. Smeer dat echt op alles wat zeer doet, schrijnt, steekt of wat ook. Zelfs brandwonden en blaren (ik heb er na het fietsen patent op..). En het werkt altijd verzachtend. Dat Duitsland heeft heel goede spullen. Morgen maar een nieuwe tube halen als we weer even de grens over wippen..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik reageerde op Xiwel en zijn Spaanse pion.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Voor diegenen die het verband tussen de reaktie van Emigrant en het onderwerp niet vatten,.. ach nee, laat maar zitten..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Bob; Maak je geen zorgen, hier komen alleen slimme mensen. :-)

  (Ik bedoelde het arreteersysteem waar de achtertandwielen omheen zitten. Daarin brak iets af waardoor ik in het luchtledige trapte.)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Op basis van de titel had ik er meer van verwacht. Ik ging er helemaal voor zitten: bloed, tranen, slaande ruzie of totale ontreddering.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Moet je ook maar niet op zo'n rare fiets rijden.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Marjan: Het was immers een goede vakantie. Dan kan de ergste dag niet zo heel erg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja,Ik heb het een beetje druk.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen