1 maart 2012

De hoogste prioriteit

Als je een enkel doel boven alle andere moet stellen dat de hoogste prioriteit heeft, wat zou dat dan zijn? Volgens Scott Adams is dat energie (link naar bericht van Scott Adams). Als je zorgt dat je genoeg energie hebt door genoeg te slapen en gezond te leven, dan kun je alle andere doelen beter aan.

Veel doelen in het leven zijn tegenstrijdig. Gezond leven is in strijd met carriere maken, veel lezen en studeren is in strijd met genoeg lichaamsbeweging, enzovoorts. Als je nu een bepaald doel kunt identificeren waar de meeste andere dingen dan eenvoudiger door worden, dan is het makkelijker om de focus te behouden. Bedenk bij alles wat je doet of het niet in strijd is met je hoogste prioriteit.



Mijn hoogste prioriteit is sinds vorige week het vermijden van stress. Stress is mijn grootste probleem. Het steekt overal de kop op. Op de allereerste plaats natuurlijk op mijn werk. Vraag een willekeurige Siemens-programmeur of een informaticus wat ik bedoel, en hij zal het je in geuren en kleuren vertellen. Maar ook de indeling van mijn vrije tijd voert tot stress. Ik wil muziek maken, ik wil sport bedrijven, ik wil lezen, ik wil films en theatervoorstellingen zien, ik wil tijd besteden met mevrouw HiD, met HiD junior, en met vrienden en kennissen. Stress!

Ik ben niet de enige die aan stress lijd. Stress leidt tot allerlei klachten en is de bewezen oorzaak van meerdere volksziektes: rugklachten, hoofdpijn, tinnitus, eczeem, en het burn-out syndroom. En dus voer ik tegenwoordig alles uit op de manier die me het minste stress bezorgt:

- Als ik op tijd naar bed ga, dan ben ik de volgende dag goed uitgeslapen, kan alles beter aan, en word minder snel ziek -> minder stress
- Als ik taken op mijn werk niet voor me uit schuif maar georganiseerd aan de slag ga en voorbereidingen tref, dan kost me dat in eerste instantie wel meer inspanning, maar later heb ik minder stress omdat ik het niet op tijd af krijg.
- Als ik van de verschillende bezigheden die ik in mijn vrije tijd wil doen, er een paar schrap, dan heb ik op het eerste gezicht wel minder plezier, maar uiteindelijk minder stress.
- Ik bedenk niet meer van tevoren dat ik een grote mond op ga zetten tegen de ambtenaar van het Jugendamt omdat ik vind dat ze mij een brief met dreigtaal heeft gestuurd. In plaats daarvan denk ik: ik zie wel hoe het loopt, en zo heb ik in de aanloop naar het gesprek geen stress.
- Als ik tegen mensen zeg dat ik geen tijd heb om iets voor ze te doen, dan vinden ze mij misschien slap of egoistisch of aanstellerig, maar uiteindelijk heb ik minder stress. (Niet overdrijven op dit punt!)
- Ik probeer me niet meer kwaad te maken op collega's, op leveranciers, op computersystemen, op adminstratieve systemen, op stroeve communicatieprocessen in het grote bedrijf waar ik werk. Kwaad maken helpt alleen als je je direkt daarna af kunt reageren, bijvoorbeeld door met deuren te smijten of iets kapot te gooien. Anders leidt het alleen maar tot stress en meer kwaadheid. Kwaad worden kan een gewoonte worden. Niet doen.

7 opmerkingen:

  1. Dat goed slapen voor belangrijke momenten of als het niet erg wil lukken op het werk of waar dan ook stel ik al jaren voor. Nou is het zo dat mensen die zich te druk maken niet zomaar in slaap zullen komen. Die blijven gezellig doorpiekeren, met een slecht slaaprendement tot gevolg. Om die reden adviseer ik avondwandelingen om een frisse neus te halen.

    20 jaar terug was Siemens en programmeren ook vragen om stress. Schijnbaar is dat nog steeds zo. Zelf had ik het geluk om met Franse en Amerikaanse hard en software te mogen werken en dat ging behoorlijk relaxed.

    Iets op je af laten komen, waar je van te voren toch weinig tot geen invloed op uit kan oefenen, is ook best handig. Enkele dagen terug moest ik voor een zaaltje genodigden spreken. Daar heb ik altijd een hekel aan gehad. Maar als ik eenmaal begin valt het vaak mee. De afgelopen keer dus ook.

    Ik geef ook wel eens door dat ik het te druk met andere dingen heb, om mezelf een beetje te sparen. Dat is beter dan nodeloos vastlopen in teveel problemen en daar niet meer uit komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed slapen wordt steeds moeilijker naarmate je ouder wordt. Bij mij is de flexibiliteit weg. Ik kan niet meer zoals vroeger 's weekends een gat in de dag slapen om een beetje slaap in te halen. Dus is discipline gevraagd. En vooral eine gewisse Gelassenheit.

    Waar het om gaat is dat ik merk dat "stressvermijding" een goede wegwijzer is bij mijn dagelijkse bezigheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hm, ik maak bezwaar tegen die avondwandeling. Op zeker moment in de late avond voel ik mijn ogen zwaar worden; dan is het tijd om naar bed te gaan. Als ik dan zou gaan wandelen was ik weer klaarwakker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ALs je al slaap hebt, dan hoef je geen wandeling meer te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anders dan jij hiet beweert ben ik bij het ouder worden beter gaan slapen. Was ik voorheen door de carriere- en andere stress nog wel eens geneigd om het plafond landurig te bestuderen in de kleine uurtjes, nu is dat eigenlijk zelden of nooit meer het geval. Maar er moet wel echt geslapen worden. Acht uur is wel mijn normale ritme. Ochtendmens als ik ben haal ik ook niet door in de nacht, hoe gezellig het ook kan zijn.... Ik heb in het verleden heel wat puzzels trachten op te lossen, strategie keer op keer overdacht om overdag beslagen ten ijs te kunnen komen. Nu weet ik dat je het beter op je af kunt laten komen. Dan noem je dan maar levenservaring. Voor de carriere hoeft het niet meer. Groot voordeel van het eigen baas zijn. Niemand boven je, minder stress....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eigen baas = minder stress? Dat had ik nou niet gedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mij bleek het de juiste oplossing hoor. Geen last meer van mensen die menen het buskruit te hebben uitgevonden en meer vergaderen dan doen. Bevalt me prima, ook al zijn de tijden soms heel erg onzeker....

      Verwijderen