14 maart 2012

Blogbal

Het is weer voorbij. Ik heb een bliksembezoek aan mijn geboortestad Amsterdam gebracht om voor de tweede keer bij het blogbal te zijn en om daar piano te spelen. Het was weer een bijzondere avond die blijvende indrukken achterlaat. Ik heb gesproken met Emigrant, ik heb Ximaar persoonlijk leren kennen en uitgebreid met hem gebabbeld, ik heb Rene van Densen en nog een paar andere bloggers beter leren kennen, en ik heb gedanst met Wampie en Oud Zeikwijf.

Er was bier, er waren pinda's en stokbrood met knoflookmayonaise of iets dergelijks, er waren bloggers, er waren mooie vrouwen en interessante mannen.

Het optreden is goed gegaan. Ze zullen het waarschijnlijk niet lezen, maar vanaf deze plek wil ik nog een kleine hulde brengen aan de techniek van de Balie; zeer behulpzaam en professioneel. Nadat de piano was uitgeladen - ik heb mijn eigen elektrische piano (uit Duitsland!) meegebracht [het blogbal zoekt nog steeds professionele sponsoren en/of subsidiegevers] - en op de bühne gezet, werd hij aangesloten, ik kreeg een monitor om mezelf te horen en vanaf het 4-5 meter hoge plafond werd een schemerlamp neergelaten die het geheel mooi uitlichtte. Samen met mijn speciaal voor deze avond uitgezochte ensemble ontstond een mooi plaatje:


De muziek was bedoeld als achtergondmuziek van een barpianist. Om hier geen misverstand over te laten ontstaan, heb ik een bordje met de tekst "U mag er doorheen praten" in grote letters opgehangen. De mensen namen deze suggestie zo goed over, dat ik bij tijd en wijle mijzelf niet meer kon horen spelen door het harde geroezemoes. Dat had dan weer het voordeel dat de missers niet zo opvielen. Een vreemd gevolg van de zenuwen bij een optreden is dat je steken laat vallen op hele ongebruikelijke plekken, plekken die bij het oefenen nooit problemen hebben gegeven. Met de zenuwen viel het deze keer erg mee, ik ben vooral nerveus geweest voor het optreden. Tijdens het spelen was het o.k., en zo moet het zijn. Ik had mijn klavierlerares nog gevraagd om tips tegen de plankenkoorts. "Sei einfach sicher", heeft ze gezegd, en "Weiß was du machen mußt". Zie je, zo eenvoudig is het.

Als de onzekere amateur-kunstenaar die ik ben, met het fragiele ego dat altijd op zoek is naar bevestiging, ben ik blij met alle WELGEMEENDE en ongevraagde complimenten. Ik speel niet zo vaak voor publiek, en wil graag weten of de mensen het ook mooi vinden. Hier zijn twee blogs met positieve bewoordingen over de muziek:
Carolien Geurtsen (hier heb ik de foto gepikt)
Johan de Witt (kritisch stukje over de blogparel)

Ja, en dan was er natuurlijk nog de blogparel-uitreiking. Deze keer met veel aandacht voor de mening van de jury, die niet spaarzaam was met kritiek. Daar moet je tegen kunnen, vooral als schrijver. Of je het er mee eens bent is een andere zaak, maar het is altijd de moeite waard om de mening van professionals over jouw werk aan te horen.

37 opmerkingen:

 1. Ik was nogal vroeg omdat ik ook weer vroeg wilde vertrekken ivmb de laatste sneltrein die wel WC's aan boord heeft. (Dat vieze ding was ook hoognodig.) Maar door dit alles hoorde ik je spelen toen er nog maar enkele mensen waren en dat klonk goed. Beetje regtime naar ik me herinner. Maar bij het vollopen was je bij de bar aan de andere kant al snel niet meer te horen. Later lukte dat wel (en zelfs een beetje te goed) met de muziek van de DJ.

  Waarschijnlijk blog ik er ook nog over. In het algemeen vond ik het verhaal van Peter te lang. Kwam wel precies over zoals ie blogt. :-) Arnoud was iets te kritisch begreep ik pas achteraf bij een ganggesprek. Als doelloze regionale zwerfblogger ben ik niet van plan om er een soort schrijversbestaan mee op te bouwen. Ben wel benieuwd naar de jurycritiek, maar zal er waarschijnlijk weinig mee doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De muziekkeus van de DJ was goed. Zelfs een lied van mijn lievelingsband van vroeger, The Specials (waar ik een beetje de optische stijl heb geleend), werd gespeeld.
  Als je die muziek al te hard vond, wees dan maar blij dat je niet mee bent geweest naar het Bladenbal. Daar zijn we nog naartoe met een paar man als afterparty. Pas bij het weer naar buiten gaan zag ik dat ze bij de ingang oordoppen verkochten in een automaat. Oordoppen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. The Specials zijn me bekend en vond ik positief en leuk klinken. Destijds schold dat uit voor ska, maar of dat klopte weet ik niet. Met de muziekkeus was voor mij ook niets mis. Maar als je wat zeggen wilde, dan kost het je je stembanden.

  Ik heb in het verleden disco's met oordoppen van het werk bezocht. En zelfs die waren daar niet afdoende. Helaas hoor ik te goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, dat is Ska. De originele Ska komt uit Jamaica, maar er waren enkele Engelse bands die daarop voortborduurden. Zo heb je nog Madness, die later meer een eigen stijl ontwikkelden, The Beat en Selecter. Wij waren vroeger een klein vriendenclubje die ons precies zo kleedden als de muzikanten en dan groepsgewijs op onze muziek dansten in de disco. Vooral onder stroboscoop-licht was dat mooi om te zien.

   Verwijderen
 4. Hallo Bob,

  Ik vond vooral de rust in je spel bijzonder. De entertainer (ragtime) heb je met een erg mooie rust neergezet. Heb ik lang geleden zelf ook menige uurtjes op moeten zweten: hij was echt goed.

  Verder vond ik de variatie van meer klassiek naar lichtere stukken ook mooi. En sommige klassieke stukken herkende ik wel als klank, maar ben ik iets minder in thuis.

  Bovenal hoorde ik zorg, aandacht en liefde voor de muziek. En een mooie sfeer in deze steeds snellere, talentfactor, effectbejag gerichte wereld.

  groeten van Johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik ben het overigens niet eens met het jury-rapport over jouw inzending. Ik vind dat je vaak goed geinformeerde stukken schrijft. Wel duidelijk gekleurd, maar dat zijn de meesten.

   Boven mijn bladmuziek van The Entertainer staat extra "Not Fast". Het krijgt inderdaad een andere stemming als je het wat langzamer speelt.

   Je denkt vaak dat het makkelijker is om iets langzaam te spelen, maar dat klopt niet helemaal. Je bent dan namelijk gedwongen om preciezer te spelen, omdat je de afzonderlijke noten veel beter hoort.

   Verwijderen
  2. Jij ook bedankt en tot een volgende keer !

   Verwijderen
 5. Leuk, dat je mij, en mijn foto van jou ;-), gevonden hebt, en bedankt voor de bronvermelding!
  Wat ik op mijn blog al zei, geldt nog steeds.
  En ook ik was vroeg, dus extra genieten van de combi Zaal, Beeld (want je was inderdaad een plaatje, mooi uitgelicht), en Geluid van jouw spel.
  Mooie binnenkomer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de aanloop naar het blogbal heb ik tegen mezelf gezegd: Dit is de laatste keer. Waarom doe ik mezelf dit aan? Het kost veel moeite om alles in te studeren en het is een stress alsof je naar een belangrijk examen moet. Maar omdat het zo goed gegaan is, ben ik nu al weer aan het twijfelen. We zullen zien.

   Verwijderen
 6. Helaas, was nét te laat voor jouw (ongetwijfeld geniale) spel.
  Wel leuk om je nou eens in levenden lijve te ontmoeten.
  En: leest het kroeg-boek van Von Densen lekker weg?..

  groeten nach Deutschland,
  Soul Food.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tilburg, "De Anus van Nederland" (Tilburg bevindt zich precies op de plek van de anus als je de kaart van Nederland als een plaatje van een leeuw beschouwt), van de hand van de nachtburgemeester 2007 van Tilburg, Rene van Densen, is een zwaar boek. Qua fysisch gewicht. Het heeft meer dan 200 glossy bladzijden, gelukkig is de helft daarvan plaatjes. Het boek maakt dat ik zin krijg om in Tilburg de kroegen te gaan bezoeken. Gelukkig heb ik nu ook een plek om te overnachten, want dat heeft de nachtburgemeester in zijn signering geschreven. Dat hij daarbij dronken was, maakt niet uit, het staat zwart op wit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Citaatjes van de organisatrice, dei eigenlijk al hier gereageerd had maar haar reaktie door de Groene Leguaan opgevreten heeft zien worden:

  "had ik eerst 0,0 animo om het BB nog eens te organiseren, maar ik krijg stukje bij beetje steeds meer zin. Uiteindelijk is het toch heel erg gelukt vond ik: allemaal bloggers die met elkaar kletsten, en we hebben toch mooi een statement gemaakt tov het boekenbal."

  "de gasten waren (natuurlijk! Dat was ook de bedoeling/elk jaar iets opzienbarends om over te praten) verdeeld over de porno en boos over de jury (TERECHT maar ze gingen er te lang over doorzagen)"

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klopt Bob, je bent altijd welkom. Wel stinkt mijn huis een ietwat. Blij dat het boek goed valt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Bob, ik was er ook, ook als genomineerde. Ik ben alleen niet zo erg lang gebleven. Ik vond jouw pianospel heel erg prettig. Maar ik kende jou niet zo, maar misschien een volgende keer, als die komt dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Therese: De organisatie van het blogbal gaat stug door, ondanks de vele criticasters. Ooit zal het blogbal zijn verdiende plaats in de annalen van de cultuurgeschiedenis innemen, of zoiets. (Leuk dat je de muziek leuk vond).

  Dat was mijn doel toen ik 9(!) jaar geleden begon met piano te spelen: om ooit in staat te zijn voor een normale groep mensen leuke stukken te spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Bob - ij als zelfbenoemde democraat zou toch juist moeten snappen dat kritiek nooit zo maar komt? Er was aanleiding voor, ook achteraf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leo:
   1 - Ik ben geen "zelfbenoemde democraat". Ik heb zelfs een keer een stukje geschreven over de nadelen van de democratie.
   2 - Onderbouwde kritiek kan ik waarderen. Bijvoorbeeld van mensen die er geweest zijn. Jij bent er niet geweest.
   3 - De kritiek van de mensen die er geweest zijn is een hele andere dan die van jou. De mensen die er geweest zijn hebben het over de jury die teveel kritiek uit, en over het feit dat er een cult-sexfilm werd getoond op de achtergrond. Behalve van jou heb ik van niemand gehoord dat het blogbal te "elitair" is.
   4- Jouw kritiek komt voort uit een vreemd soort gevoel de barmhartige samaritaan te moeten spelen voor alle mensen die zich eventueel misschien beledigd voelen omdat ze niet "goed" schrijven. Je denkt dat je de zwakken moet verdedigen. Je bent een romantische socialist. Zoals je bijvoorbeeld ook altijd Tham verdedigt als zij met iemand anders een discussie voert.
   5 - Je doet heel erg je best om veel mensen te bereiken. Daardoor heb je een bepaalde macht. Je gebruikt die macht nu om iemand anders de grond in te boren, terwijl je tegenover die persoon hebt gedaan alsof je alles leuk vond wat die deed. Dat vind ik niet leuk.

   Verwijderen
  2. Kunnen jullie een beetje achtergrond informatie geven hier? Ik zie geen voorgaande racties van Leo en hij was niet op het bal maar het klinkt alsof deze discussie al een tijdje gaande is.
   Heb ik iets gemist?

   Verwijderen
  3. Tis een beetje een insider-discussie. Leo heeft erover geblogd, en daar ben ik in de reakties ook al een beetje over de rooie gegaan. Kijk maar bij Leo.

   Verwijderen
 13. Bob, ik snap jouw felheid niet helemaal. Ik heb op de allerlaatste dag, om vooral geen schade te doen aan het organiseren van het bal, mijn mening gegeven. Democratisch recht. Niet op basis van zo maar een natte vinger maar op basis van informatie die me bereikte over de richting die het bal op ging. Die was toch net als een jaar eerder, elitair. Mensen met plaatjes, foto's, minder teksten, dagboekeniers en veelschrijvers waren niet welkom. Nou ja, dat waren ze wel, maar ze voelden het zich niet zo. Doe dat maar af als verkeerd zien. Daar tegen heb ik bezwaar gemaakt, althans ik schreef er mijn mening over neer op mijn eigen blog! Dat heet zo en dat maak ik vaak waar. De kritiek die ik van sommige lieden over me heen kreeg die daar geweest waren of de boel organiseerden verschillen nogal. Kwestie van welke bril je op hebt. Ik heb respect voor de organisatie, alleen is het voor mij niet zaligmakend. In NL bloggen 1 miljoen mensen. De criteria die worden gehanteerd om bepaalde mensen wel deel te laten nemen, en zo meer zijn daarbij dus vaag en uiterst ondoorzichtig. Geeft niet, maar doe dan niet net of het een open verhaal is. De jurering, optredens (jou uitgezonderd) films op de muur, de aandacht voor de gasten, het is niet goed voor mekaar. Mijn mening, natuurlijk. Maar het is ook een beetje mijn vakgebied en dan ben je wellicht iets kriitischer. Dat ik een romantische socialist ben zie ik als een groot compliment. Ik voel idd veel voor mensen die in een hoek gedrongen worden. Daar hoort Tham niet bij. Die kan zich heel goed verweren. Lees haar meningen en commentaren maar. Juist ook over het Blogbal! Geeft toch wel iets te denken. Het niveau van meneer de organisator (..) die mij meende te moeten schofferen (hoezo democratie) ook....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vanuit mijn hoge hoogte was ik ook afgedaald naar het blogbal, maar werkelijk: daar was geen elite te bekennen. En ik weet hoe elites eruit zien ...
  Alleen de pianist was eerste klas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie jou ook niet als elitair blogschrijver hoor...Dat zit hem meer bij lieden die zich aanmatigen om andere bloggers de les te leren over hun schrijftstijl en zo meer. Het boekenbal in het kwadraat waar mensen die een boekje schrijven dat na vier maanden bij de Slegte ligt in de uitverkoop, andere schrijvers de maat nemen....

   Verwijderen
  2. Ik geen elite?? Dan weet je niet wat elite is.

   Verwijderen
  3. @Emigrant: Als je geen Leo-medestander bent, dan ben je elite. Zelf ben ik door Leo bestempeld als elite omdat ik fiets.

   Ik laat Leo dus maar weer verder in zijn sop gaar zwammen. (Wat in de ogen van Leo mijn elitaire status verhoogd.) :-)

   Verwijderen
  4. Er is een verschil tussen verschil van inzicht en leugens vertellen. Kletspraat dus. Ik vind wel dat als je zelf een luchtfietser bent, je niet in staat of bereid bent te lezen, of in je op te nemen wat ik heb geschreven over het blogbal, je wel een erg vooringenomen mening ventileert. In die zin ben je dus geen fan en omgekeerd ik ook niet van jou. Ik was bereid om er nog eens een bakkie koffie op te drinken. Als je elkaar ontmoet wil dat nog wel eens helpen. Maar iemand die vanuit zijn genen op voorhand een hekel heeft aan een andere blogger kan ik niet helpen. Die is reddeloos verloren.

   Verwijderen
  5. @Emigrant - Dat alleen al is een vrij elitaire aanname...

   Verwijderen
  6. Dat wil ik hopen. Er is veel te weinig elite overgebleven in Nederland, en ook voor jou schijnt het woord elite vooral een negatieve klank te hebben. Maar nogmaals: aan bloggen aan en het blogbal is nauwelijks iets elitairs te ontdekken, dus wees niet bevreesd.

   Verwijderen
  7. Als romantisch socialist moet ik me ergens tegen af zetten toch?? Ik heb overigens niets tegen de aloude elite, wel tegen de zelf benoemde soort...

   Verwijderen
 15. Ik heb mijn zegje al gedaan op het blogbalblog bij Leo.. dus ik geloof het ff wel allemaal ;) Het is al weer zo lang geleden immers, ik ben al weer ontkoeld ;)) k Vind het wel leuk dat Leo dat romanticus gezien wordt. Jongens het is vrijdag.. maak er een leuke gezellige dag van en een fijn weekend. Bob.. laat je pianomuziek er over heen gaan.. Dat zijn betere noten om te kraken ;)

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tham, de door Bob aan mij gegeven titel heb ik ook direct als geuzennaam geaccepteerd. Klinkt wle mooi,. een romantosche socialist. Het kon echt veel slechter....Zeker als je vanuit vooroordelen redeneert....

   Verwijderen
 16. Ik weet zelf ook niet waarom ik zo fel word. Ik denk omdat we ooit samen dit idee hebben opgezet en omdat ik me erbij betrokken voel en medeverantwoordelijk. Ik vind het nog steeds een goed idee. En ik ben allergisch voor mensen die vanaf de zijlijn roepen dat het allemaal k.t en k.te is, zonder er iets opbouwends aan toe te voegen. Ik heb geen kritiek op de organisatie, omdat ik weet dat ik het zelf niet zou kunnen. Ik kan wel allerlei ideeen aandragen, maar ik heb niet de pretentie om te weten wat goed aankomt.

  Als ik nu een beetje koffiedik ga kijken, dan vermoed ik dat jouw kritiek ook ontstaat uit het feit dat je niet bij de organisatie betrokken bent geweest/ gevraagd/ geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mis, ik ben gevraagd. Alleen mocht ik me toen niet met de organisatie zelg bemoeien. Ik heb een 'verkoopster' geregeld uit de blogcollega's, om sponsorgeld op te halen, die hoorde helemaal niets van de organisatie in 2011. Daarna bleek dat het een bepaalde richting op ging en heb ik mij om moverende richting teruggetrokken. Dit jaar ging het weer precies hetzelfde. En dan ervaar ik het toch als wat weinig professioneel en mist het middel het doel, Namelijk een alternatief zijn voor het elitaire boekenbal. Meer is het niet. Zoals je weet zat ik ook op dat zelfde terras als jij om het idee door te praten. Maar tussen theorie en praktijk blijkt een wereld van verschil te bestaan.

   Verwijderen
 17. Nee Bobbie, ik ben juist wel gevraagd om mee te organiseren, maar ik ben geen organisatie mens in een groot geheel. Nee joh.. achteraf ben ik alleen maar blij dat ik er niet bij was, echt ik ben van een zo sober soort, uit zo'n andere wereld afkomstig, ik had me er niet thuis gevoeld en dat is niet omdat zij minder of meer waren voor mijn gevoel maar meer ánders. Ik ben echt te simpel... en ook nog eens blogloos ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oja.. hoe die Rene Densen (of weet ik hoe hij heet) tekeer ging op Leo's blog, met woorden die ik nog nooit gehoord heb, zei me genoeg. Zo'n woordenschat wil ik niet eens hebben ;) Vandaar dat ik nu zeg, dat ik blij ben niet te zijn gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die reakties heb ik niet meer gelezen. Als er ergens een discussie is waarbij ik het gevaar loop dat ik me teveel opwind, dan ga ik daar vaak expres een paar dagen niet kijken. Dan ben ik weer afgekoeld en doe hopelijk geen domme dingen.

   Verwijderen
  2. Jammer, want soms moet je wel eens de moeite nemen om te kijken of lezen wat anderen zoal te melden hebben toch???>

   Verwijderen