22 maart 2012

Ontwikkelingen op het werk

Ik heb jullie in het verleden verteld over mijn jonge collega, de whizzkid. Die is nu tot teamleider gebombardeerd. De jongen die ik de kneepjes van het vak heb bijgebracht is nu mijn chef, en dat al na een jaar. Verbazing heerst alom. Een paar mensen waren al ingewijd in deze beslissing voordat hij officieel werd aangekondigd, maar ik dus niet. De sympathieke maar waarschijnlijk iets te zachtmoedige G., die tot dan toe deze functie bekleedde, zat met een versteend gezicht bij de aankondiging. Hij deed zijn uiterste best om het niet tot een grotesk masker te laten verworden.


Of ik kan leven met deze beslissing, vroeg de afdelingschef (die boven de teamleider staat) later onder vier ogen. "F. (de whizzkid) en jij kunnen toch goed met elkaar overweg." Ja ja, zeg ik, geen probleem, wij kunnen het goed met elkaar vinden. "En bovendien heeft F. een hele hoge pet op van jou." liet hij er op volgen. Dat kan geen kwaad, liet ik daarop vernemen.

Tegelijkertijd word ik tot "machine-verantwoordelijke" benoemd. Dat is een soort projektleiderfunctie voor de machine-serie die ik programmeer. Dat lijkt leuk, maar in feite is het niet meer dan een toegevoegde opgave die ik voor hetzelfde geld moet doen. Behalve ikzelf zijn er nog drie collega's die aan de software van mijn machine werken. Een daarvan is een soort ster-kok: hij kan heerlijke gerechten maken, maar als hij klaar is dan laat hij een puinhoop achter in de keuken. Deze collega's moet ik nu achter de broek aan gaan zitten en controleren dat ze hun werk goed doen. Ik moet gaan plannen in een bedrijf waar nog nooit een ontwikkeling volgens de planning verlopen is. Ik heb het na een paar jaar eigenlijk opgegeven om te proberen iets te plannen, omdat het niet mogelijk is. Deze frusterende bezigheid laat ik liever over aan mensen die ervoor betaald worden. Maar nu word ik er dus zelf weer bijgesleept.

Mijn chef merkte mijn sluimerende weerstand op en riep me in zijn bureau. "Ik geloof dat je het kan, maar je wilt het niet. Wat is het probleem, wat moet er veranderen dat ik de vonk weer bij je kan laten overslaan?" vroeg hij. Ik zat daar en kon de vraag niet beantwoorden. Ik was al te cynisch geworden en geloofde er gewoon niet meer in, maar dat kon ik natuurlijk niet zeggen. Waar moet ik de energie vandaan halen om mij te voegen bij de horde van "jungen Wilden" die nog het geloof en het enthousiasme hebben dat ze bergen kunnen verzetten? Die nog de motivatie hebben dat ze daarmee een carriere maken?

9 opmerkingen:

 1. Die kid mag dan een whizz zijn, maar heeft hij ook leiderskwaliteiten?
  Een kritisch moment voor jou, Bob, vooral omdat je chef jou blijkbaar wel ‘doorziet’. Maar tegen zo'n chef zou je misschien wél kunnen zeggen wat er loos is...?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of hij leiderskwaliteiten heeft weten we nog niet. Ook moet hij geaccepteerd worden als leider door de collega's die bijna allemaal ouder zijn. Ik geef hem het voordeel van de twijfel. Zijn voorganger ontbrak het aan diplomatie en theoretisch abstraherend vermogen.

   Verwijderen
 2. In ons land stellen ze vooral afgestudeerden aan. Mensen die weliswaar het vak niet zo goed verstaan, maar wel als slavendrijver, cijfergericht en onmenselijk hun taak kunnen en vooral willen uitvoeren. Veel meegemaakt. Van die types die je dan meemaakt, en ontdekt dat ze met het vak, bedrijf, merk, vele minder hebben dan met hun eigen ego. Na 1,5-3 jaar zijn ze weer weg. En richten in andere organisaties ook weer de nodige schade aan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is geen management-student maar iemand die echt verstand heeft van de techniek. Wat je zegt ken ik inderdaad uit Nederlandse bedrijven, maar de Duitse bedrijven zijn geloof ik meer techniek-gericht.

   Verwijderen
  2. Die bazige "afgestudeerden" belanden misschien eerder in overheidsorganen.

   Verwijderen
 3. Wat Leo zegt kan ook een oorzaak zijn dat de Wizzkid promotie maakt. Dwz als ze het niet doen verliezen ze hem waarschijnlijk aan een ander bedrijf. Het rare is dat dat nu ook kan gebeuren aangezien mensen die Wizzkidderig in de techniek doorgaans waardeloze leidinggevenden zijn, waardoor ze hem als techneut verliezen. Helaas heb ik dat te vaak zien gebeuren.

  Gelukkig waren in het bedrijf waar ik werkte wel rangen en standen, maar die waren uiterst vaag. Zo kon iemand een projectleider zijn in een team waar iemand onder zijn verantwoording aan het project werkte. Die project-ondergeschikte kon zelf voor een ander projectleider zijn waar die eerste dan weer een ondergeschikte was. Dat kon per week wisselen.

  De enige duidelijk hiërarchie was vakmatig. Dus hoofd electro of hoofd mechanica. Maar die mensen zag niemand staan en ik noemde ze 'leiders zonder portefuille'. Dwz alle projectleiders waren hen de baas, omdat zij het geld van de projecten beheerden en wie het geld heeft is de baas. :-)

  Maar ik kan me goed voorstellen dat et in een Duits bedrijf anders in elkaar steekt. In de meeste Nederlandse bedrijven steekt het ook al anders in elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Patricia van Moffeland

  Das ist Deutschland, Bob. Jetzt bist Du angekommen. Zum einen herrscht immer noch Faschismus - und zwar Altersfaschismus. Egal, wie alt Du bist, du bist immer zu alt. Nun, man nimmt gerne junges Gemüse, das läßt sich leichter weich kochen (manipulieren) und ins Bockshorn jagen. Einen älteren Menschen kann man nicht so leicht verarschen.

  Mir ist etwas ähnliches passiert, und ich habe daraus gelernt, mein Insider-Wissen niemals gänzlich an Andere weiterzugeben. Reden ist Silber, Schweigen ist Gold. Entscheidende Details sollte man für sich behalten.

  Maar ja, zo ver als ik weet is het in Nederland ook niet beter. Een vriendin - Elleke - wou na haar bevalling opnieuw als verkoopster werken. Geen kans. Te oud. En ze is maar 25!!!!

  Het is het politiek-sociaal stelsel. Het stelsel heeft geen fout, het is DE fout. En het moet weg zo als een verrotte tand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na, na, na, na nah!
   Das sind ganz schön große Worte.

   An sich finde ich die Entscheidung um den Whizzkid zu promovieren gar nicht mal verkehrt. Ich muß nur auf einer persönliche Ebene damit klarkommen. Ich habe ehrlich Respeckt vor ihm. Natürlich fehlt es ihm an Erfahrung und gewisse Führungskniffe die er sich erst noch mal eigen machen muß. Er ist aber schlau, hat eine schnelle Auffassungsgabe, ist ein guter Programmieren in mehreren Bereichen wo die meisten von uns sich auf ein bestimmten Bereich beschränken, und er hat Ideeen. (Die wir dan machmal mit unserem Zynismus erschiessen).

   Auch wenn hier in dieser Firma ganz viel komisches Zeug abläuft, gibt es doch einige Leute die ehrlich bemüht sind das Beste daraus zu machen.

   Du hast Recht wenn du sagst dass jüngere Leute sich besser formen lassen. Andererseits sehe ich eher den Fehler in deutschen Firmen dass sie Angst haben vor Veränderungen und dadurch sehr konservativ sind. Und das passiert hier nicht.

   Verwijderen
 5. Waarschijnlijk ben jij wel geschikt als die machineverantwoordelijke, juist omdat je weet waarom je het niet wilt zijn. mijn vader zei al eens dat de mensen die je het liefst als leidinggevende ziet vaak degenen zijn die niet zo nodig hoeven.
  Maar als het alleen maar extra gedoe zonder extra verdiensten oplevert is het natuurlijk helemáál begrijpelijk dat je er niet zo'n zin in hebt.

  BeantwoordenVerwijderen