28 juni 2010

Fietsvakantie Elberadweg 3 - van Dresden naar Gohlis, Riesa

Het is maandag, en zoals het een echte maandag betaamt is het druilerig weer. De oorspronkelijke weersverwachting luidde voor zondag en voor maandag regen, en dan beter weer. Het druilerige weer houdt echter langer aan. Slecht weer in je vakantie is altijd een goede test voor de groep en de leden. Ik zelf geef de moed niet zo heel snel op, en ik vind dit zelfs de tijd om de humor van bepaalde dingen in te zien. Onze groep - die bestaat uit vriend A, mevrouw HID en ik - houdt zich goed, niemand wordt chagrijnig. Aan het einde van de vierde regenachtige dag wordt wel een paar keer hartgrondig gevloekt en geroepen dat "het nu wel genoeg is", maar een echte slechte stemming komt niet op.

Ik loop echter vooruit op de dingen, op maandag starten we vanuit Dresden. Het eerst opvallende dat we zien is de Dresdense tabakfabriek "Yenidze". Wat daar precies het verhaal achter is, moest ik uit de Wikipedia halen. Het is een gebouw dat er zeer orientaals uitziet, en totaal misplaatst is in een buitenwijk van Dresden dat veel weg heeft van een industriegebied. Volgens wiki is het een voormalige tabaksfabriek, waarvoor de tabak uit de Turkse plaats Yenidze werd geimporteerd. Het opvallende uiterlijk heeft de ondernemer gekozen om zijn sigaretten te promoten.
(Mensen die de foto groter willen zien, klikken erop)
       ... foto 31 ...

De fietspaden worden nu langzaam wat afgelegener, we fietsen door velden en heel licht glooiende heuvels. En dan opeens word ik aan mijn vaderland herinnerd en daaraan dat windmolens geen Nederlandse uitvinding zijn, zoals ik al eens eerder heb georeerd.
      ... foto 32 ...

Het weer is niet alleen regenachtig, maar ook winderig. Het lijkt verdorie Nederland wel! Hier een bewegende en een stilstaande impressie van het typische weer van die paar dagen:


      ... foto 34...

We komen aan in Meissen, een wijnstad. Hier wordt vooral witte wijn gebrouwd. Een kijkje op een mooie heuvel met wijn-aanbouw, een paar mooie grote huizen, en natuurlijk op de voorgrond de Nazca Cruiser (dat is de ligfiets). Daaronder zie je het uitzicht op de tegenoverliggende oever van de Elbe.
      ... foto 35 ...
      ... foto 36 ...

Ieder Duitse plaats plaats van betekenis heeft tenminste een burcht, een klooster of een indrukwekkende grote kerk. Meissen heeft de Albrechtsburg.
      ... foto 37 ...

Stilleven nr 3, ligfiets voor rustiek muurtje in Meissen.
      ... foto 38 ...

Ik heb de tijd voor dat stilleven omdat ik een stuk vooruit ben gereden, zodat ik A. en mevrouw HID kan schieten.
      ... foto 39 ...

Na ongeveer 60 km besluiten we het voor gezien te houden in een gehucht namens Gohlis. Hier vinden we een klein pensionnetje. De eigenaar is een voormalige belastingconsulent die het na een hartaanval rustiger aan moet doen. Hij heeft een opmerkelijke hobby: een groot poppenhuis dat met veel zorg voor allerlei details is opgebouwd. Zelfs elektrisch licht zit erin. De poppetjes zijn ongeveer 5-7 cm groot. Oorspronkelijk wilde hij met een besturing eraan "scenario's" maken, dat betekent dat bijvoorbeeld ergens een deurtje automatisch opengaat, dat er dan geluiden klinken, dat er lichten automatisch aan en uit gaan, enzovoorts, maar dat werd teveel werk. Ik voel een mengeling tussen bewondering en verbijstering. Het poppenhuis heb ik niet gefotografeerd, omdat we oorspronkelijk de volgende ochtend nog een keer wilden gaan kijken, maar dat komt er niet van. In plaats daarvan heb ik een elegant nachtkastje op de slaapkamer vastgehouden.
      ... foto 40 ...

's Avonds eten we in een soort eetcafe annex dorpskroeg. Hier kent iedereen elkaar. De mensen die binnenkomen of weg gaan, kloppen bij iedereen ter begroeting even op de tafel, ook bij ons. Dit is een gewoonte die ik in Oost-Duitsland wel vaker heb gezien, maar die normaal gesproken alleen wordt uitgevoerd bij mensen die je kent.

De uitbater van het cafe, dat meer wegheeft van een sportkantine dan een kroeg, is een oude man die de voormalige burgemeester van de gemeente is. Vol trots geeft hij ons - heel langzaam - een rondleiding door het gebouw met feestzaal. Ik vind het vreselijk saai, maar zet een beleefd geinteresseerd gezicht op. Mevrouw HID en A. schijnen wel echt geinteresseerd te zijn. Dat maak ik tenminste op uit het enthousiasme waarmee ze onze pensionhouder berichten van de rondleiding.

Wordt vervolgd

11 opmerkingen:

 1. Ach wat is dat Meissen mooi, daar moet ik ook eens heen. Een Waldschlößchenbrug hebben ze ook al, zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben er natuurlijk ook een plaatselijke wijn gedronken, op een terras in een van de weinige gelegenheden die nog open waren bij slecht weer. Dat doet me denken aan een kleine anekdote.

  Op dat terras komt een andere fietser aan met mountainbike waar je aan af kunt zien dat hij behoorlijk wat gekost heeft. Als hij even naar het toilet moet, vraagt hij aan ons of we zolang op de fiets letten. Als hij weg is, grapt A.: We zetten de fiets weg en als hij terugkomt, zeggen we "Ja, uw broer is net hier geweest en heeft alvast de fiets meegenomen".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meissen, dat is van het porcelein?

  Leuk nachtkastje om je snachts aan vast te houden, misschien had je de ventilator uit moeten zetten?

  Die glazen waren gebruikt voor het innemen van de EPO-pillen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yep, van het porcelein. De porceleinfabriek heb ik een aantal jaren terug bezocht. Mooi handgemaakt porcelein, maar waanzinnig duur. Ik kan me herinneren dat ik op een gegeven moment dacht: "50 euro voor een kop en schotel, dat gaat nog."

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch wel jammer van het weer. Meißen ziet er mooi uit (en heeft ook aardige putdeksels. :-)
  Lijkt mij een aardige stad om te overnachten. Ik overnacht ook liever in wat grotere (maar zeker niet te grote) stadjes. Een aantal keren kwam ik uit in een plaats met maar 1 snackbar en dat is ook niet alles. Je moet het dan erg treffen. Nu waren jullie met z'n 3'en waardoor je wat aan elkaar hebt. Dat verandert de situatie wel een beetje.

  Schrijf je deze verhalen achteraf uit het hoofd, of heb je onderweg al flink aangetekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik schrijf ze achteraf uit het hoofd. Daarbij gebruik ik de foto's als geheugensteun, en vaak moet ik kijken bij Google maps waar we nou precies geweest zijn.

  De foto's heb ik kort na de vakantie al omgeformatteerd en hernoemd, zodat ik nu aan de naam bijvoorbeeld nog kan herkennen welke foto's van Meißen zijn, en hoe die burcht ook alweer heet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De regen was niet zo erg als ie kan zijn. Het was vaak motregen afgewisseld met droog weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gewelidig leuk en mooi verslag. En een Duitser die een poppenhuis bestiert kan bij mij al helemaal niet meer stuk. Hingen er trouwens geminiaturiseerde vlaggenlijnen door dat minihuisje heen? Zou zo maar passen, want wat ik voer de grens heen zag aan versiering doet niet veel onder voor onze Nederlandse oranjegekte..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Leo: Het WK was op dat moment nog niet zo aktueel, maar nu je het zegt, volgens mij lag er een kleine vuvuzuela op het zoldertje :-)

  Ja, de Duitsers durven vooral na de vorige WK (die immers in Duitsland werd gehouden), steeds openlijker nationalistisch zijn. Veel mensen hebben vlaggetjes aan de auto waarbij natuurlijk alweer druk over de veiligheid gediscussieerd wordt. We zijn tenslotte in Duitsland ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Yenidze is idd een heel apart verhaal. De eerste keer dat ik in Dresden was dacht ik dat het een enorme moskee was.

  De maffe architectuur van deze voormalige fabriek heeft ook te maken met de regelgeving in Dresden. Er mocht destijds geen fabriek gebouwd worden in de buurt van het historische centrum. Een religieus gebouw mocht wel. Dus bedacht de fabrikant een gebouw dat er uit ziet als een moskee. Dat kwam door de welstandscommissie....

  Op de bovenste verdieping is tegenwoordig een betaalbaar restaurant. Je kijkt omhoog in een schitterende koepel. Zie: http://henk50.web-log.nl/photos/vakantie_2010/yenidze-koepel.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Henk, die variant van het ontstaan van de fabriek kende ik nog niet. Als ik geweten had dat daar een restaurant is, had ik misschien nog wel een kijkje genomen. Mooie foto van de koepel.

  BeantwoordenVerwijderen