10 juni 2010

3 Dansen van Jurriaan Andriessen

Op speciaal verzoek van ons aller Oud Zeikwijf, die momenteel nog het Ijsselmeer onveilig maakt op haar zelfgebreide Eiland.

Jurriaan Andriessen is een Nederlandse componist die ik tot nog toe niet kende. Ja, ik schaam me. Hij was erg produktief, heeft een eigen artikel in de wikipedia, en is in 1996 overleden.

Het stuk bestaat uit drie delen (sic), een vrolijk eerste deel, een langzaam en mysterieus middenstuk (1:08), en een snel derde deel (2:51), dat qua sfeer een beetje doet denken aan het liedje "Opzij opzij" van Herman van Veen.

Het is een beetje dissonant, vooral in het eerste deel waar een mineur melodie tegen een majeur begeleiding wordt gespeeld. Maar het is niet zeer modern en zeker niet atonaal, integendeel, het is zeer melodieus. De dissonantie geeft het geheel een wat springerig, tegendraads karakter.

Ik heb slechts twee andere versies op youtube gevonden, wat zeer ongebruikelijk is, blijkbaar is het stuk niet zo bekend.

Qua moeilijkheidsgraad is het niet extreem, er zitten een paar gemenigheidjes, maar niets onmogelijks. Het derde deel moet eigenlijk nog wat vlotter dan dat ik het speel, maar het karakter wordt wel duidelijk, vind ik.

Ik zal binnenkort maar eens een camera met een fatsoenlijke geluidsmicrofoon kopen. Ik heb namelijk ondertussen ook een "echte" piano, maar de geluidssterkte daarvan kan mijn camera niet aan. Voorlopig moeten jullie het dus doen met de e-piano die op minimaal volume staat, waardoor er flink wat achtergrondgeruis is.

10 opmerkingen:

 1. Ja leuk. Je achterhoofd ziet er nog hetzelfde uit.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap klap!
  Is dat wat je vanavond gaat spelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan het nog niet beluisteren, maar ik ben het met Emigrant eens dat conservatief Duitsland toe is aan wat Nederlandse Avant-garde, als toegift na de overbekende Impromptu?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Cohler en Emigrant: Vanavond om 7 uur speel ik de "overbekende" Impromptu op 90 no 2 van Schubert in es majeur. We hebben het er een paar weken geleden inderdaad over gehad om in plaats daarvan het stuk van J. Andriessen te spelen, maar ik heb gekozen voor Schubert, omdat ik daar al meer werk in had zitten. Als ik het nu bekijk, dan beheers ik beide stukken ongeveer even goed/ slecht, en kan ik net zo goed het andere spelen. Maar zo een grote verandering kort voor het optreden durf ik niet aan, ik ben zo al nerveus genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bob, ik denk dat het beter is dat je de Holländer speelt. Niemand kent dat stuk in Erfurt, dus niemand hoort je misslagen en -grepen.

  Wel een klein oranje rozet op oid en een korte toelichting.. waarin vaak het woord Holländer valt.
  Ik versprech een heel groot applaus.

  Sterkte in het hol van de Leeuw !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oooooooooooooooooooo wat moooooooooooooi!

  DANK BOB!
  Nu ik weet hoe die klinkt kan ik hem zelf een keertje proberen na te spelen. Ooit, als ik oma ben of zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. OZ, dus je kent het stuk helemaal niet, ik bedoel van horen?
  Nadat jij zo vriendelijk was de partituur op te sturen, kon ik natuurlijk niet meer anders.

  Ik ben net terug van het concert, en het is redelijk catastrofaal verlopen. Thuis heb ik het stuk nog nooit met zoveel missers gespeeld als vanavond op de bühne. Ik heb echter niet opgegeven, heb gewoon doorgespeeld. Mevrouw HID zat in het publiek, en ving het commentaar op dat ik als "zeer sympatiek" werd bevonden. Omdat ik de moed niet heb opgegeven, waarschijnlijk.

  Wat mij behalve de plankenkoorts parten speelde was de vleugel van het merk Fürst of zo. Ik was zo opgewonden dat ik het merk niet heb onthouden. De vleugel heeft een zeer zware aanslag, ongeveer 80g. Ik kon kiezen uit 2 vleugels, en heb de verkeerde gekozen. Ik was te laat om ze nog uit te proberen, het publiek zat al in de zaal.

  Wat heb ik geleerd:
  - Volgende keer minstens een uur van te voren aanwezig zijn, om het instrument uit te proberen
  - Bij een groot optreden niet meer zo moeilijke stukken kiezen, in ieder geval niet als je alleen speelt.

  Ik heb al twee bier en ongeveer 10 sigaretten achter de kiezen om de frustratie weg te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een beetje gezocht op internet. Het is een August Förster vleugel geweest. Hier een citaat uit een forum van piano-bouwers:

  "Die älteren Förster-Flügel spielen sich fast alle schlecht. Besonders mit der Flemming-Mechanik ist es kein Vergnügen, einen solchen Flügel zu spielen, obwohl die Instrumente klanglich ein sehr gutes Potential haben.

  Ich habe in meinem Übungsraum einen August Förster 215 von 1967. Klanglich ist der Flügel sehr gut, warm und voluminös, aber die Spielart ist katastrophal. Die Spielschwere liegt bei mir auch teilweise über 65 Gramm. Bei einer Übersetzung von 1:6.9 in Verbindung mit sehr großen Hammerköpfen muss dann sehr viel Blei in die Tasten, um unter Optimalbedingungen (alle Achsen laufen gut, usw.) auf eine Spielschwere (statisch) von 55g zu kommen, dynamisch bleibt so eine Mechanik aber trotzdem eine Katastrophe. Besonders bei sehr schnellen Passagen im Fortissimo ist das Instrument kaum zu gebrauchen."

  (bron)

  Zie je wel, daar ligt het aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het was een stom grapje. sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. OZ speelt natuurlijk heel verdienstelijk piano.

  Wijze raad in de wind geslagen.

  Een onbekende pianio/vleugel met onbekende aanslag kan je idd helemaal van slag brengen.
  Horowitz nam altijd zijn eigen vleugel mee!!

  Je moet een week van te voren een paar keer op het uitvoeringsinstrument studeren.

  Concertvleugels zijn vrijwel altijd Steinway & Sons (met identieke aanslag)

  Wiki: Steinway-vleugels worden vaak ingezet voor beroemde pianisten omdat men er dan vrijwel zeker van is dat de pianist niet zal weigeren om op het instrument te spelen. Er wordt namelijk vaak met veel kritiek naar piano's en vleugels gekeken, en weigeringen zijn geen uitzondering. Zo worden op de Koningin Elisabethwedstrijd te Brussel enkel Steinways gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen