18 februari 2010

En dan nu weer iets luchtigs

Na de klap van gisteren (kreeg iemand het gevoel dat er uit de tekst een koude ijzeren hand omhoog steeg en zich om je hart legde?) nu dan maar iets luchtigs.

We krijgen geld terug van de elektriciteitsrekening!!
(87 Euro over een heel jaar, bij een maandelijkse vooruitbetaling van 40 Euro).

Wie had dat gedacht, na de schrik van de verwarmingsrekening.

Dit is een grote overwinning voor mij, die ik (germanisme) altijd in de clinch lig met mevrouw Hollander In Duitsland, omdat zij een obsessieve zuinigheidsdrang heeft. Als ik in de gang geweest ben, staat zij op om het licht uit doen. Als ik mijn tanden poets, dan doet zij snel de kraan dicht als hij nog even loopt. Ook maakte zij zich zorgen omdat mijn PC soms dagen achter elkaar aan staat. Het is een schat hoor, maar hier heeft ze nog een trauma uit DDR-tijd, vermoed ik. En dat terwijl ik mezelf eigenlijk altijd als behoorlijk zuinig beschouwde, maar naast haar val ik in het niet.

12 opmerkingen:

 1. Ja die verwarmingsrekening zal voor de meeste mensen dit jaar wel schrikken worden. Nou ja.. je kan het verwachten nu.
  En wat leuk dat je dat zegt over die bezuinigingen Bob..
  Bij ons is het net andersom.. Mantham is hier de alerte persoon die overal,echt overal op let dat niets verspilt wordt. Ik kijk niet zo nauw hoor.. dat houd het weer in evenwicht.
  Mijn schoonmoeder had er helemaal een handje van om overal op te bezuinigen.. lucifers werden drie keer gebruikt.. aangestoken in de waakvlam van de geiser die alleen savonds aan ging zodat je alleen dan warm water had. Op de geiser lag dan een omgespoeld koffiefiltertje, klaar voor hergebruik,.. het wasmachinespoelwater werd opgevangen en daar werd het tuinstraatje mee geboend..enz.. ik stoorde me er ontzettend aan want die mensen hadden geld als water.
  En wat jij doet, doe ik ook.. wat jou vriendin doet doet mantham hier. Grappig. Het is bij manlief gewoon meegeven in de opvoeding.Heet dat bewustwording?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar het wc-papier werd maar een keer gebruikt, mag ik hopen?? ;-)

  Misschien hadden ze daardoor zoveel geld, omdat ze niks uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee het waren rijke mensen maar ze hadden de oorlog in alle hevigheid meegemaakt..ik gooi het daar maar op. Ze hadden wc papier dat leek op schuurpapier, dik grauw en goedkoop. Je haalde er je reet mee open ;))
  Maar sstt.. mijn schoonvader was een schat.. alleen met mijn schoonmoeder kon ik niet mee overweg,, nooit een lach, altijd serieus, en dan dat zuinige nog eens..brrr elke boodschap werd in weer een andere winkel gehaald.. daar waar het twee cent goedkoper was dan de andere winkel. En ik denk dat dat tussen ons botste..ik kwam van heel andere huize.. ze mocht me niet.. want ik fladderde , lachte en maakte me nooit zorgen voor morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je geld terug krijgt. Ik ben bang dat je met deze strenge winter dat geld straks weer bij dezelfde club kunt inleveren.

  Mijn ouders waren niet rijk maar ze deden ook niet zuinig; we woonden in een goedkoop huis en we reden in de goedkoopste lada maar de verwarming stond belachelijk hoog en we hadden elke dag lekker eten en zacht toiletpapier met bloemetjes.

  Toen ik het huis uit moest ik ineens elk dubbeltje omdraaien. Als student en daarna in de eerste jaren van mijn huwelijk heb ik het behoorlijk krap gehad. Ik vond het niet moeilijk om te wennen aan weinig geld. Het is niet leuk maar wel duidelijk. Zuinigheid afleren is lastiger.
  Ik kan me best voorstellen dat je vriendin moeilijk los kan komen van haar DDR verleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zuinig zijn is in deze tijden niet zo gek bedacht. Het is best mogelijk om slimmer om te gaan met energie. Dat daarbij de DDR of enig ander voormalig Oostblokland als voorbeeld moet dienen lijkt me sterk. Wat ik me herinner uit de commu-tijd werden de kantoren, hotels, huizen altijd bloedheet gestookt. Je viel er zowat van je graatje bij temperaturen van 25 graden of meer. Bruinkool was er genoeg, stoken maar.... Als ik stop met werken achter dep.c. gaat alles uit dat evt. reststroom kan gebruiken. Zonde van de stroom. En we beperken ook graag de overbodige waterstromen. Energiezuinige lampen zorgen voor nog meer besparingen. Maar daarmee is het wel gedaan, of het moet zo zijn dat je ook wilt meetellen dat ik met mijn TDi'tje goed in staat men om de 1:25 d vast te houden over langere afstanden en daarmee de actieradius van het werkpaard op te voeren naar 1000 kilometer. Niet voor onze milieufreaks of zo, maar gewoon omdat het leuk is om te besparen en geen extra geld kwijt te raken en de tegenwoordig zo nodig te privatiseren nutsbedrijven.,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dus je bent blij omdat de electriciteitsmaatschappij je maandelijks 7,25 teveel heeft gevraagd en je dat nu zonder rente terug geeft? :-)

  Maar als ik het uitreken met de electriciteitsprijzen in NL dan hebben jullie toch nog zo'n 1600 kWh verbruikt. Dat vind ik niet laag, eerder gemiddeld. Met 2 mensen die veel van huis zijn moet 1200 goed haalbaar zijn. Hup Frau Antje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Xiwel: Wil je even niet de pret bederven ja?

  Op mijn rekening staat dat we 1369 kWh verbruikt hebben. Dus toch niet zo slecht. (Ja, er zijn vast wel goedkopere leveranciers, maar ik ben te lui om voor die paar cent een brief te schrijven en uit te zoeken.)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik wil besparen kijk ik graag naar de grote brokken. Dat zijn niet de gloeilampen (als ze tenminste niet de hele dag aan zijn), maar de waterkoker, het koffiezetapparaat, de vaatwasmachine en de wasmachine. Die apparaten draaien alleen maar als het nodig is en als ze vol zijn. Voor de rest vind ik dat het chagrijnig maakt als je de hele tijd alleen maar aan bezuinigen denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Bob: Dat valt best mee. Mag ik aannemen dat het om 365 dagen gaat, want mijn leverancier maakt daar immer een potje van. Af en toe komt de meteropnemer vroeg en dan weer laat en ik heb er dus jaren bij zitten van 390 dagen of 330. Gelukkig hou ik het zelf netjes per 30,42 dagen bij.

  Spaarlampen hebben vooral nut voor lampen die veel branden. Maar slimmer/minder gebruik van een wasdroger of de senseo het raam uit levert doorgaans meer op. :-) Eigenlijk verbruikt een koel/vrieskast vaak het meeste en een gunstige plek (uit de zon, ver van de radiators) en niet ingebouwd (zodat ie niet in tegen zijn eigen warmte op staat te vriezen) kan ook erg veel uitmaken.

  Zelf heb ik gewoon de Nuon en die is zeker niet goedkoop. Mijn kWh's zijn all-in 25ct en daar had ik even vlug mee gerekend. Ik dacht dat Duitsland al jaren goedkoper was, maar mogelijk hebben zij ook hun milieubelastingen flink opgeschroefd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het zijn 360 dagen. 10.2.2009 - 5.2.2010.

  Een wasdroger hebben we niet, wel een senseo, maar die gaat niet het raam uit! Ik hou van mijn senseo. En ik beeld me in dat die spaarzamer is dan een gewoon apparaat, omdat je maar precies zoveel koffie zet als je opdrinkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow! Maar 40,00 Euro per maand betaald en dan zelfs nog geld terug krijgen??? Gefeliciteerd!!!!

  Wij betalen hier 125,00 euro (!!!!) per maand voor stroom! En als we dan niet oppassen, moeten we nog nabetalen.
  Helaas hebben wij voor warm water een "durchlauferhitzer" (geiser op electriciteit: http://de.wikipedia.org/wiki/Durchlauferhitzer), wat enorm veel stroom vreet. Bovendien werken wij allebei thuis, waardoor je meer stroom verbruikt. Hier lopen iedere dag van 's morgens tot 's avonds laat 2 pc's, en omdat onze woning erg donker is, moeten we ook lampen aan doen om normaal te kunnen werken.
  Verder probeer ik langzaam aan alle stroom vretende oude apparaten te vervangen voor zuinigere. Het mega oude stroom vretende electrische fornhuis van onze verhuurder heb ik in 2006 al ingeruild voor een moderne energieklasse A fornhuis; afgelopen jaar is mijn wasmachine van voor het energieklasse tijdperk ingeruild voor een nieuwe, dure, maar super zuinige wasmachine, afgelopen december is mijn condensdroger, eveneens van voor het energieklasse tijdperk gestorven. Ik heb daarom vrij veel geld uitgegeven aan een super zuinige energieklasse A condensdroger die de helft minder energie gebruikt dan de andere klasse A condensdrogers. Helaas hebben wij geen mogelijkheid om al onze was op te hangen, dus een droger blijft af en toe nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een Durchlauferhitzer en een droger hebben wij niet, wel een elektrisch fornuis (dat we echter niet elke dag gebruiken). Het warme water werkt bij ons door in de verwarmingsrekening, hoeveel dat precies is weet ik niet.
  125 euro is inderdaad veel. Misschien moet je niet zo vaak schone kleren aantrekken, dan hoef je niet zo veel te wassen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen