24 februari 2010

Afreageren en jeugdherinnering

In de auto op weg naar huis van je werk. Gefrustreerd zoals gewoonlijk. Je vind de cd met Welcome to the Jungle van Guns n' Roses. Je stopt hem erin. De radio zet je zo hard dat de boxen net beginnen te vervormen. Welcome to the jungle. Precies het gevoel dat je op dat moment hebt. Je zet hem nog een streepje harder. You're in the jungle baby, you're gonna die. De weg begint te vervagen. Je zit weer te headbangen in de auto net als vroeger, toen je nog een puber was. Dat is de functie van muziek.Jeugdherinnering:

Een vakantie in Zuid-Frankrijk, ergens eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Een week kamperen, dan een week cursus parapente. Kamperen deed ik alleen. Vriendschap gesloten met een andere Hollander. Ook single, ook jong, deed ook aan windsurfen. In de buurt was niet zo heel veel te beleven 's avonds, toch geprobeerd. We gaan naar een disco. Daar maken we kennis met twee Franse jonge vrouwen. Ze hebben wel zin in een avontuurtje. Of we met ze mee naar huis komen, nog wat drinken? Natuurlijk. "Rij maar achter ons aan". Ja ja. De Francaises in hun kleine autootje scheuren met zo een halsbrekend tempo door de nacht over de smalle weggetjes door de bergen, dat ik erg mijn best moet doen om ze bij te houden. Ik rijd voor mijn gevoel als een ware rallye-coureur. In de autoradio heb ik de nieuwe CD van Guns n' Roses, Appetite for Destruction. Op maximaal volume. Wat een nacht. Wat een herinnering.

11 opmerkingen:

 1. wat is de functie van muziek? Headbangen?
  heb ik nooit gedaan, wel lekker dansen of meehuilen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een gevoel weer te geven. In dit geval frustratie en woede.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gisteravond 5 kilometer snelweg, even plankgas in busje van de zaak, 's avonds laat. CD van de Stones op en dan alles even wijd open zetten: mee schreeuwen, bewegen, misschien ook wel headbangen.

  Wel vervormd geluid uit de boxen, geen spannende herinneringen.
  Ik was even bang dat je hierover ook ging zeggen dat het typisch mannelijk was.
  In mijn eigen autootje heb ik het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, dus dat blijkt van alle tijden en generaties! Was ik even bang een eenling te zijn. Heerlijk om af en toe even keihard een nummer mee te bleren dat je van vroeger nog herinnert. En plankgas beperk ik dan wel tot de Duitse Autobahn, in ons land heb je zo een Speeheli boven je kop hangen om je te manen vooral het milieu te sparen en de GroenLinkse budgetten te spekken....Dat had je vroeger ook niet....What Sweet Memories.....net als Guns & Roses trouwens....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leo, ik ging maar even plankgas en niet harder dan 140 of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En die week parapente, hoe was dat?

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die week parapente was ook niet slecht. Ik moet er ergens nog foto's van hebben. Heb jij het daarna nog wel eens gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'Heb jij het daarna nog wel eens gedaan?' dan heb je het over parapente neem ik aan?

  Nee, jij wel maar ik niet, ik ben alleen nog een keer uit een vliegtuig gesprongen in Nieuw Zeeland.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En overigens denk ik ook dat je de volgorde verkeerd hebt, volgens mij was het eerst parapente en toen je kampeer week. We zijn samen naar zuid Frankrijk gereden en hebben toen nog een dag met kayak gevaren waar je toen nogal moeite had om rechtdoor te varen. Daarna zijn wij uitelkaar gegaan en alleen naar huis gegaan.
  Ik kan me trouwens weinig vorostellen bij rallye rijden in een Opel Kadet Diesel.

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Appetite.... zo een "geile" cd!
  Als ik die hoor lig ik in gedachten bij 35 graden C. "op de bouw" in een klein gehucht ergens in West- Friesland om bollen te rapen,maak lol met mijn collega's en probeer rijk te worden van mijn vakantiebaan.
  Iedere dag van 07:00 tot 17:00 uur in de brandende zon zwaar lichaamlijk werk doen, en op vrijdag en zaterdag avond stappen in Enkhuizen tot 's morgens vroeg, dan vanaf 11:00 uur 's morgens de roes uit te slapen aan het IJsselmeer strand :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bollenrapen, dat ken ik ook nog van vroeger. Rijk ben ik er niet van geworden. Eerst heb ik bollen pellen gedaan. Bij het bollen pellen was een keer "Whole lotta Rosie" van ACDC op radio, en een van de pellers deed een playback op de tafels, met een bezem als gitaar. Daar kan ik me nog goed aan herinneren.

  BeantwoordenVerwijderen