25 september 2009

Stemwijzer Duitsland

Leuk om even te proberen. Achtendertig vragen beantwoorden over maatschappelijke onderwerpen, en de Nederlandstalige stemwijzer voor de Duitse politiek geeft aan hoeveel overeenstemming jouw standpunten hebben met 8 Duitse politieke partijen.

Verrassing, verrassing, op nummer 1 staat bij mij de SPD. In mijn lijstje van partijen met wie ik mijn standpunten wil vergelijken heb ik ook de NPD opgenomen, een extreem-rechtse partij. Deze staat ver onderaan op plaats 7, maar wel nog voor de CDU op plaats 8! Ik mag dus niet op Angela Merkel stemmen, hoewel ik haar als persoon zeer capabel vind.Ik mag trouwens sowieso niet stemmen, maar dat terzijde.

Ergens in  mijn achterhoofd hoor ik een denkbeeldige reageerder zeggen: Ja maar, die linkse partijen doen toch niet wat ze beloven. Alle linkse politici zijn incompetent. Daar kan ik alleen maar op zeggen: incompetentie is naar mijn mening gelijkelijk verdeeld over het hele politieke spectrum.

Het eigenlijke probleem is dat onze westers democratie een slechte staatsvorm is. Ik zal dit standpunt later verduidelijken.

10 opmerkingen:

 1. Leuke stemwijzer. Ik heb ook de NPD toegevoegd en die kwam bij mij ook onderaan maar met de SPD er maar net boven.
  De CDU stond bij mij boven de SPD.

  De FPD stond bij mij bovenaan. De verschillen waren klein. Ik heb bij een paar vragen geen mening ingevuld, ik weet niets van bijv. het Duitse onderwijs en wat je beter per deelstaat of landelijk kunt regelen dat weet ik ook niet.

  Ik wil dat Duitsland bij Europa blijft, dat ze de euro houdt, dat ze de kerncentrales sluit en dat je lekker hard mag blijven rijden op de laatste stukjes snelweg waar dat kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die Grünen en Die Linke scoren allebei het hoogst. Ben ik nu een slecht mens?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij scoort de CDU het hoogst.
  Vraag me af waar het fout is gegaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is soms echt verrassend, niet waar?

  Als je ontevreden bent met je eigen resultaat kun je altijd nog zeggen dat je op een persoon stemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. On a related topic: de twintig rijkste landen ter wereld zijn het nu met mij eens dat exorbitante manager bonussen die losgekoppeld zijn van het succes van het bedrijf waar ze werken, niet meer getolereerd worden. Lees hier.

  Zie je hoe invloedrijk mijn blog is?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb semi-fascisten en communisten weggelaten. Verrassend, FDP en SDP boven aan. Niet verrassend, CDU flink lager. Maar dat zit hem ook in het Christelijke deel van de vragen. En dan ben ik eigenlijk wel een fan van die Mevr. Merkel. Juist omdat ze uit de vmlg. DDR komt en zich rustig en stil omhoog werkte. Al die lieden van andere partijen zeggen mij abolsuut niets....IK zag in NWF de verkiezingsposters....ook al zo saai....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn volgorde:
  Overeenkomst
  [DIE LINKE] DIE LINKE
  [GRÜNE] BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN
  [NPD] Nationaldemokratische Partei Deutschlands
  [SPD] Sozialdemokratische Partei Deutschlands
  [REP] DIE REPUBLIKANER
  [FDP] Freie Demokratische Partei
  [CDU/CSU] Christlich Demokratische Union Deutschlands / Christlich-Soziale Union in

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik dacht laat ik eerst deze doen en daarna de http://www.wahlomat.de
  Maar wat blijkt het is een 1op1 vertaling. :-)

  Reslutaat:
  DIE LINKE (SP)
  SPD (PvdA)
  GRÜNE/B90 (GL)
  ÖDP (GL)
  FDP (VVD)
  DIE REPUBLIKANER
  CDU/CSU (CDA)

  Ik kon helaas de BPÖ niet aanvinken.

  Volgens mij heeft Merkel het behoorlijk goed gedaan, maar past zij niet binnen de CDU en zeker niet in de CSU. Ik moet nog zien of Steenmeijer het beter kan of zich net als Schröder in het moeras vastloopt.

  Met de FDP heb ik helemaal niets. Hun kopman is erger dan Rutte. Zijn coalitie-standpunten zijn verre van democratisch. Ik denk dat er zeker iets met de verhouding minimumloon versus Harz-4 moet gebeuren en met de ziektekosten. Maar eigenlijk acht ik geen van de partijen in staat daar iets aan te verbeteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. [Maar eigenlijk acht ik geen van de partijen in staat daar iets aan te verbeteren]
  Da triffst du einen wunden Punkt. In Duitsland is het heel moeilijk om iets te veranderen. Ten eerste is het een groot land, ten tweede is de algemene houding hier niet erg experimenteel maar meer behoudend, en ten derde zijn er vele machtige belangengroepen. Zoals het medische verzekeringssysteem in Nederland een paar jaar geleden veranderd werd, dat is hier onmogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had vanmiddag de Duitse versie "gedaan" als troost omdat ik mocht toekijken hoe mijn vriend ging stemmen.

  Ik was niet werkelijk verrast over de uitkomst. Ik had echter maar 6 partijen aangekruisd die ik wilde vergelijken:

  1 Die Linken
  2 Die Grünen,
  3 SPD
  4 Piratenpartei
  5 FDP
  6 CDU

  BeantwoordenVerwijderen