28 september 2009

Scheiße

De CDU en de FDP hebben de meerderheid en gaan regeren. Dat komt doordat ik niet mocht stemmen. Dat betekent voor de komende 4 jaar: nog minder belasting voor grote ondernemingen, geen landelijk minimumloon, het verschil tussen arm en rijk groeit verder (wat het de laatste 8 jaar al doet), de vermogensbelasting blijft weg, konservatieve christelijke normen blijven van kracht.

Het enig voordeel: er blijft een vrouw aan de macht, die natuurkunde gestudeerd heeft, uit het Oosten komt, en goed overweg schijnt te kunnen met andere regeringsleiders.

12 opmerkingen:

 1. Bob, ik heb de kranten nog niet gelezen maar zag wel een foto van een stralende Merkel.
  Als zij denkt dat het goed komt dan vertrouw ik daar maar op.

  Waar zou je op gestemd hebben? Zou je strategisch of principieel gestemd hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het alternatief is voor Duitsland toch ook slecht nieuws? Die Grunen? Die Linke? de SDP? De NDP? Nee, ik denk dat we met deze relatief onbekende 'stille' ook als buren niet ongelukkig hoeven te worden... Daarbij, onze JPB is er blij mee, en als die blij is komt alles goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Marjan: Voor mij komt strategisch en principieel bij hetzelfde uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Leo: Wie bedoel je met de 'stille'? Guido Westerwelle van de FDP? Die is landelijk niet erg stil. Bij de vorige verkiezingen ging hij met een Spaßmobil door het land. Daar kreeg hij zoveel kritiek op dat hij zich daarna weer serieuzer presenteerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Westerwelle is in mijn ogen een blaaskaak en ziet vooral de dingen fout. Hij zou goed in de regering van Sjors Bush Junior gepast hebben.

  Toch zie ik het allemaal niet zo dramatisch in. Merkel vond het regeren met de SPD en de Groenen waarschijnlijk te lastig. Ik heb ook begrepen dat ze deze 2 partijen teveel de vriend heeft gehouden, waardoor haar eigen inbreng beperkt was. De FDP is veel kleiner en zal zij beter onder de duim kunnen houden.

  Daarbij is de SPD al jaren van slag. Zij hebben ook niet de antwoorden die het land nodig heeft en maken zich meer druk om hun leegloop (van kiezers en van eigen politici) richting Linke.

  Dat de CSU en de FDP fel anti-SPD zijn is me maar al te duidelijk. Ik vraag me af of zij ook zo fel anti-Groenen zijn. Als ik zie hoe Bayern volhangt met zonnepanelen, dan kan ik me indenken dat de CSU inmiddels beter met de Groenen op kan schieten dan met de SPD. En het zou wel aardig zijn als het toch nog een Jamaica-coalitie wordt.

  Ik vraag me trouwens af hoeveel onafhankelijken in het parlement komen via de Erststimme. Ik begreep dat dat er dit jaar wel eens veel kunnen worden en dat zal toch ten koste gaan van de zitjes voor CDU/CSU en FDP. Kan het zijn dat die door de onafhankelijken toch nog geen stoeltjesmeerderheid gaan halen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik meen me toch te herinneren, dat Angela Merkel weliswaar in het oosten is opgegroeid, maar dat komt, omdat haar vader als dominee van het westen, waar zij is geboren, naar het oosten is gegaan. Dat maakt haar juist zo sterk, een gelovige in een socialistische staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob - Nee ik bedoelde Merkel. De dame werd hier omschreven als een relatief 'stille kracht' naast de reus Kohl toen die nog Bondskanselier was...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Xiwel: Dat kan natuurlijk ook de reden zijn dat Merkel liever met de FDP regeert, namelijk niet omdat de politiek beter met elkaar overeenkomt, maar omdat de FDP zoveel kleiner is.
  De CSU fel anti-SPD was me nog niet zo bewust; wel is het zo dat zij vaak de sociale kanten van de CDU-politiek aanscherpen, wat me dan wel weer aanspreekt.

  Het is overigens wel duidelijk dat de regering CDU-FDP wordt. Andere mogelijkheden worden helemaal niet meer in beschouwing genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het een hele vreemde constellatie. En ben van mening dat het de komende jaren in Duitsland nog moeilijker wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op wat voor ministerspost zou Westerwelle kunnen zitten? Buitenland, defensie, financiën? ik kan het me allemaal niet voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Schijnbaar wordt Westerwelle minister van Buitenlandse Zaken. In ieder geval wordt hij vice-kanselier.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Spannend zijn ook de coalitie-onderhandelingen bij ons in Thüringen. Die Linke heeft hier flink gewonnen en is tweede grootste partij. Het is aan de SPD om te beslissen of ze liever met de CDU, of met die Linken en die Grüne gaan regeren. Vanavond zijn de voorbesprekingen afgerond, en dan wordt bekend gemaakt met welke partij de officiele onderhandelingen gedaan gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen