29 september 2009

For a moment, freedom

Mijn plannetje om uit te leggen waarom de westerse democratie zo een slechte staatsvorm is, bleef me even in de keel steken toen ik gisteravond in de Kinoclub Hischlagufer de film For a moment, Freedom had gezien.

De film volgt 3 kleine groepen van mensen die uit Iran willen vluchten. Met veel geld belanden ze via allerlei wegen in Turkije. In tegenstelling tot wat ze verwachten, kunnen ze niet meteen doorreizen naar een land van hun keuze, het lijkt er meer op dat de problemen nu pas echt beginnen. Ze krijgen te maken met een bloedzuigende hoteleigenaar, ellenlange rijen voor het UNO-gebouw, keer op keer afwijzingen van de vluchteling-status, verraad, de Iraanse geheime dienst in Turkije, en discriminatie door de Turkse plaatselijke bevolking. De ene doorstaat dit alles met een onverwoestbaar optimisme, de andere ziet zichzelf als de totale mislukkeling omdat het hem niet lukt zijn gezin te helpen, en ziet zich uiteindelijk tot een dramatisch zelfmoord gedwongen.

De film is zo realistisch dat je met een gevoel van totale beklemming aan je stoel gekluisterd wordt. Als toeschouwer heb je voortdurend angst dat er weer iets mis gaat. Ondanks de uitzichtloosheid van de situatie zijn er ook een aantal vrolijke momenten en een aantal zeer ontroerende. Een uitzonderlijke film die ik zeer kan aanbevelen.

Een goede afwisseling nadat ik dit weekend Transformers, revenge of the fallen, en Mulholland drive heb bekeken.

6 opmerkingen:

 1. Ik denk niet dat ik ernaar zal (kunnen) kijken. Al was het maar omdat een land als Iran me rode vlekken geeft van opwinding. Ik ben meer voor de Transformers dan voor dit soort verhalen.....hoe indrukwekkend ook natuurlijk! Overigens draaien ze hier op tv de serie 'Spooks'. Geweldige verhalen die zich afspelen in de kantoren van de Britse MI5 en waarbij Iran ook een actieve, zij het dubieuze rol speelt. Zeer spannende reeks...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het Iraanse regime op zich speelt geen rol van betekenis in de film. In feite hadden de vluchtelingen ook uit een ander land kunnen komen. Ik kan geen algemene 'slimme' conclusies trekken uit de film, anders dan dat de menselijke samenleving complex en chaotisch en vol met problemen is. Voor iemand die zulke problemen nooit aan den lijve hoefde mee te maken zeer leerzaam. Ik ga ervan uit dat mensen die wel iets dergelijks hebben meegemaakt, bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog, geen behoefte hebben aan zulke films.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me voorstellen dat je nu je verhandeling tegen de westerse democratie even niet uit je 'strot' krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk net Mulholland drive voor de tweede keer, met een uitleg van internet erbij.

  Eigenlijk hou ik helemaal niet van filmen waarin blijkt dat de helft van het verhaal een droom is, maar deze film is zo mooi gemaakt, dat ik het tolereer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Off topic:
  Ik heb laatst een commentaar gecensureerd, weggejorist heet dat in mooi internet-Nederlands. Degene die het was weet wel wie ik bedoel. Daar ik geen mogelijkheid heb hem/haar een persoonlijk e-mail te sturen, hier nog een kleine toelichting. Het was een zeer persoonlijke opmerking over iemand anders. Of ik het er mee eens was, doet niet terzake. Maar dit soort discussies moet je niet schriftelijk voeren, vind ik, en al helemaal niet op zo een manier dat iedereen het tot in alle ewigheid kan nalezen. Vandaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Twee commentaren Bob, één van mij en één van iemand anders.
  Mij kun je gewoon mailen maar dat is niet nodig. Je hebt helemaal gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen