29 december 2008

Pessimist

Israel beschiet sinds een paar dagen de Hamas.

Gaat het er nog om wie gelijk heeft? Ik denk het niet. Dit is een duidelijk voorbeeld van een conclift waarvoor geen oplossing bestaat die het mogelijk maakt dat beide partijen hun gezicht redden. Zulke conflicten kunnen alleen een einde vinden met de (gevoelde) nederlaag van een van beide partijen. Je krijgt haast de indruk dat er belangen in het spel zijn dat het conflict voortduurt.
Als je het mij vraagt, dan sta ik meer aan de kant van Israel, alleen al om het feit dat zij nergens anders naar toe kunnen. De landen die de Palestijnen zogenaamd ondersteunen willen ze echter ook niet opnemen omdat ze meer tegen Israel zijn als voor de Palestijnen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Grant me the serenity to accept the things I can't change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference.

De mensheid is gedoemd, kerstmis heeft er niets aan veranderd, 2009 wordt ook niet beter.

Het beste is waarschijnlijk om je op de bank voor de televisie met de dvd-player te verschansen.

Misschien doet de jeugd het beter dan wij.

Ik ga nu mijn oogkleppen weer opzetten, een spelletje Need for Speed spelen tegen mijn zoon op zijn nieuwe Nintendo, en dan pizza bakken.


Gelukkig nieuwjaar aan iedereen.

9 opmerkingen:

 1. Is het belangrijk of je voor Israël bent of voor de Palestijnen? Bekijk eens de uitzending over de geschiedenis 1948 Israël & Europa. http://www.ineuropa.nl/programmas/36788896/afleveringen/40168677/?episode=40168677
  Misschien is de site van Dries van Agt, http://www.driesvanagt.nl/ de moeite waard om eens te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Israel is een groot probleem dat inmiddels niets met (meer) met godsdienst of ras van doen heeft, maar alles met kolonialisme. Ik zie de groep Israeli's dan ook meer als Amerikanen die de Indianen naar reservaten hebben verdreven of de Suid-Afrikaanders die dat geprobeerd hebben tot zo;n 20 jaar terug. Het was dan ook niet vreemd dat Israel de grootste bondgebnoot van dat apartheidsregeiem was. Alleen laten de Palestijnen zich lastiger verdrijven dan de Indianen en grijpen ze naar 'wapens' die verre van humaan zijn. En zo noemen wij hen terroristen, maar Hiltler vond dat ook van het Nederlandse verzet in WO-II.

  Natuurlijk is er wel een oplossing, daar logde ik anderhalf jaar terug over. :-)

  Het ei van Noach

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp niet helemaal het verband tussen de holocaust en wat er nu gebeurd in Israel. Behalve natuurlijk dat we zouden kunnen denken dat we iets leren van geweld in het algemeen. Als Israel zijn bestaan ontleent aan de holocaust dan had volgens mij Israel ergens moeten liggen in een deel van Duitsland. Duitsland heeft iets goed te maken dus die kunnen een stuk grond opgeven. De palestijnen hadden volgens mij met de holocaust weinig te maken. De geschiedenis gaat volgens mij ook verder terug. Het komt terug op weer een religieus conflict. Moses heeft de Joden naar het beloofde land gebracht. Aangezien ik niet religieus ben is dat voor mij geen goede reden. Natuurlijk heeft Xiwel wel gelijk dat het er op dit moment niet meer zoveel mee te maken heeft voor de meeste mensen maar dat is een verkeerde situatie en voor de buitenstaanders maakt het wel verschil om te kunnen bepalen wie er gelijk heeft en wie niet.
  Op het moment ben ik voor de palestijnen want de Israeliers voeren borbardementen uit buiten hun grondgebied en er vallen onschuldige slachtoffers. Het is simpel weg een zaak van goed en kwaad. Als volgende week een palestijn zich opblaast en er vallen meer slachtoffers dan alleen deze persoon, dan is dat kwaad. Dit is mijn argumentatie tegen Xiwel, dit toont aan dat wat er nu gebeurd niet uitmaakt om te bepalen wie er gelijk heeft. Het gaat alleen om de geschiedenis en de religieuse oorsprong. Wat er nu gebeurd kent geen eind, jij dood iemand dus ik ga weer iemand doden, totdat we het probleem terug brengen tot de oorsprong en het op die grond oplossen. Het zal wel duidelijk zijn dat dat niet gaat gebeuren.

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt me handig om de geschiedenis toch eens goed te bestuderen voordat er links worden gelegd tussen zo maar de holocaust en Israel's bestaansrecht. Even los van het feit dat ik ook van mening ben dat Palestijnen zo het e.e.a. aan rechten wordt onthouden. Maar aan de andere kant, de fanatici onder Hamas mag je niet helemaal op een lijn zetten met het Palestijnse volk, ook al komt men daar vandaan. Ik ben de zelfmoordaanslagen ook nog niet vergeten, de Scudaanvallen op Israel en de diverse oorlogen die door de omringende landen tegen de Joodse staat zijn gevoerd. Wat willen de critici dan? Dat we Israel opheffen en Palestina noemen en dan een soort samenleving zien ontstaan waarin fanatieke moslims gaan bouwen aan een enkele staat met de daar levende joodse bevolking. Genocide is het gevolg. IK ben vor praten, heel veel praten, en wat minder voor al die vreselijke bombardementen. Maar zolang er in Gaza raketten binnenkomen en geen brood of medicijnen is er ook daar wel het e.e.a. mis.
  Laten we met zijn alleen hopen en voor hen die dat leuk vinden, bidden, dat 2009 niet een escalatie laat zien van al het geweld. De wereld een keertje in vrede laten leven. Zonder haat, zonder geloofsgekte, zonder overheersing. Het moet toch mogelijk zijn zou je denken...Heel fijne jaarwisseling Bob en goed begin van 2009.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Neem me niet kwalijk dat ik nog niet uitgebreid op de reacties ben ingegaan, het is er nog niet van gekomen. Het lijkt wel of ik in de vakantie minder tijd heb om achter de pc te zitten als wanneer ik werk. Bovendien is mijn zoon hier. Vanavond kom ik terug, ik 'moet' nu schaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo, het is nu avond en ik heb alles doorgelezen. Als je het stukje op de website van Dries van Agt leest, dan zijn de Israeli's hun grenzen ver te buiten gegaan. Op het moment dat het mandaat afliep riepen ze een staat uit die qua oppervlakte groter was dan hen toestond. Dit wordt gestaafd met bevolkingsgroottes. Zelfs de verdeling zoals die door de VN was bepaald zou al de Israeli's bevoordelen, en daar zijn ze nog overheen gegaan.

  Het probleem is duidelijk. Iedereen is het ermee eens dat de de Joden een land verdienen waar ze vrij in kunnen wonen. Het feit dat zij door de eeuwen heen vervolgd en gediscrimineerd werden spelen ze sinds een halve eeuw ongeveer uit. Het onrecht dat hen is aangedaan stelt alles in de schaduw waar ze zich nu zelf aan schuldig maken. Dat is geen excuus, maar het is de reden waarom we zoveel door de vingers zien. Het is goed om te zien dat zij zich verdedigen en de kaas niet van hun brood laten eten. Het probleem is dat ze te ver doorschieten.

  Toen ik deze log schreef was ik mij ervan bewust dat ik geen oplossing kon bedenken, en dat was dan ook de premisse van waaruit ik geschreven heb: Het is een conflict dat niet zonder vernedering van een van beide partijen is op te lossen. Het ei van Noach, of ergens anders in de wereld een stuk land is een theoretische oplossing, maar in de praktijk krijg je de Israelische bevolking niet zover dat ze nog een keer compleet verhuizen.

  Een andere theoretische oplossing is een gezamenlijke staat, maar ik denk dat dat gedoemd is te mislukken omdat de twee bevolkingsgroepen teveel van elkaar verschillen wat de religie betreft.

  En zo ben ik weer terug bij af.

  Bedankt voor de doordachte reakties!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Bob, ik heb je als een van mijn nu uitgevoerde goede voornemens voor 2009, gelinkt aan mijn logje. Van harte welkom!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een zwaar vraagstuk Israël en Palestina.
  Israël gaat iedere keer weer over de schreef.
  Mijn sympathie neigt meer richting de Palestijnen, maar laat duidelijk zijn, dat de Hamas niet in orde is. In principe is het Palestijnse volk het slachtoffer van de acties van de Hamas, zij zijn gijzelaar van de Hamas.

  By the way: nog een gelukkig nieuw jaar allemaal!

  De website van meneer van Acht heb ik ongeveer een jaar geleden gevonden. Ik kan niets anders zeggen als zéér interessant en respect voor meneer van Acht dat hij zo duidelijk zijn mening laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi log, eindelijk eens iemand die het ook niet weet en die niet extreem voor of tegen één van de beide partijen is.
  Oogkleppen op, ik doe het ook, soms is dat misschien wel het enige verstandige al raakt het me wel, al dat zinloze geweld.

  BeantwoordenVerwijderen