18 december 2008

Kerstkadootjes

Morgen ga ik kerstkado's kopen.

Ik heb gehoord dat de mensen in Duitsland meer dan 300 euro aan kerstkado's uitgeven voor hun kinderen, PER KIND wel te verstaan. Toen ik dit bericht hoorde voelde ik een oprechte verontwaardiging in mij opborrelen over de vercommercialisering van kerstmis en de afstomping van de mensen in het algemeen die hun levensplezier alleen nog maar schijnen te kunnen verkrijgen door te consumeren, toen het tot mij doordrong wat waarschijnlijk de bron van deze informatie is. De detailhandel! Zij zelf plaatsen dit gerucht in de wereld in de hoop dat de mensen erdoor beinvloed worden en dan inderdaad meer geld gaan uitgeven voor de kerstkadootjes. Onder het motto: als iedereen zoveel geld uitgeeft, dan kan ik eigenlijk niet achter blijven. Stel je voor dat mijn kind veel minder kado's krijgt als de andere kinderen uit zijn klas, dan staan we mooi voor schut.

Haha, ik heb u door, snode verkopers, en ik trap er niet in.

300 Euro is ook belachelijk, eerlijk gezegd. Daar kom je bij uit als je dingen kado gaat geven als spelcomputers, televisies, en andere elektronische apparatuur. Ik ben een fervent voorstander van GEMATIGDE computer- en televisie-consumptie. Meestal zit ik erbij als mijn zoon aan de pc zit, en zowiezo staat er een kinder-internetfilter ingeschakeld. Ik ga liever met hem naar buiten een stuk wandelen of frisbee spelen in het park, dat is een stuk gezonder.

Mijn zoon heeft een zeer specifieke wens voor kerstmis: een Nintendo DS Lite. In het licht van de voorgaande informatie zul je begrijpen dat ik niet sta te trappelen om aan deze wens te voldoen. Ik geef hem liever een ouderwets kado, zoals een bouwpakket of een meccano-doos. Misschien een model-spoorbaan? Mmh, dan zit je ook gauw bij 300 euro. Ik moet er nog over nadenken.

In mijn schoonfamilie is het momenteel zo dat iedereen voor iedereen kado's koopt. Dat houdt automatisch in dat je per persoon minder geld uitgeeft en dus ook meer flauwekul-kadootjes krijgt (after-shave, zoetigheid, zeepje, flesje wijn...). Ik heb al voorgeslagen dat we volgend jaar namen trekken zodat iedereen maar voor een andere persoon iets koopt, en dan kun je ook iets zinvols kopen. Mijn vriendin is het er al mee eens, nu de rest nog.

11 opmerkingen:

 1. Als ik terugdenk aan de tijd dat wij voor zoonlief de cadeautjes kochten (endie werd verwend) kwamen we echt niet in de buurt vandat bedrag. Heel veel geld hoor. Ik kocht ook altijd andere dingen dan hij wilde hebben. Met de bouwpakketten is het niet gelukt, met de automodellen niet, met de buitenspelen niet, met de sport niet. Uiteindelijk werd het allemaal elektrisch spul. En daar maakte hij zijn vak van. Heb je dan nog iets te zeggen? Tegenwoordig doen we alles rustig aan, af en toe een aardigheidje. De rest kopen we wel door de week...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet bekennen: vandaag heb ik dat ding voor hem besteld op Internet. Een collega vertelde mij dat hij dat apparaat voor zichzelf gewenst had voor kerstmis, om er 'gehirnjogging' (brainjogging?) mee te doen. Het apparaat kost 140, de spelletjes ervoor zijn ook nogal duur. Maar die regelt hij zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij wilt dus van het Duitse kerstfeest een Nederlandse sinterklaasavond maken. Ach wat maakt het ook uit. Mijn kleindochteren veel van haar vriendinnen, hebben van Sinterklaas ook zo'n Nintendo DS gekregen. Ik heb geen idee wat zo'n ding kost, wel dat je er dan geen kind mer aan hebt, voorlopig althans.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, echt achtelijke bedragen worden er uitgegeven voor kerstkado's.

  Ik weet nog wel toen ik klein was met sinterklaas hebben mijn ouders voor mijn zus en mij 1 duur kado gekocht (duur was bijvoorbeeld de nieuwste barbie van 45 gulden, iets groters als bijv. een atari spelcomputer zat er echt niet in voor ons). En voor de rest hebben we kleinere kadootjes gekregen. Als een kado uit meerdere dingetjes bestond werd de verpakking opengemaakt en alles apart ingepakt zodat het leek alsof we heel veel kregen.
  En ook met een paar hippe handschoenen waren wij heel blij.
  Mijn moeder heeft trouwens ook veel zelf gemaakt, zoals bijv. poppe -en barbiekleertjes.

  Ik snap zo-wie-zo die hele stress tijd rondom kerst niet. Zodra het 1e advent is begint de stress hier in Duitsland al en die duurt tot aan kerst..

  Maar ja... De echte gedachte achter kerst hebben de meeste mensen al jaren geleden uit het oog verloren. Kerst draait niet om (dure) kado's, bang zijn dat je schoonmoeder kritiek heeft op je kookkunsten en jezelf volvreten totdat je explodeert.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Liekie: Ach, de echte gedachte achter Kerst, ik vind het altijd jammer dat we extra een feest nodig hebben om sociaal (want dat is het) te kunnen denken.

  Als kind had kerstmis nog een speciale betekenis voor mij, ik vond het altijd spannend en mysterieus. De kerstverhalen zijn immers een soort sprookjes. Daarom doe ik ook uitgebreid aan kerstmis, voor het kind zogezegd. Het is ook een mooie gelegenheid om je familie eens uit te nodigen. Ik weet dat veel mensen dat aspect altijd belächeln, maar in mijn geval, waar ik door de afstand mijn familie maar zelden zie, is het een mooie gelegenheid.

  @Vedat: De vooruitgang houd je niet tegen. En tegen de stroom in zo een kind van alles te onthouden is ook niet leuk voor hem. Hoe heet het ook alweer: alles met mate, is dat niet een oud gezegde in het Latijns?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je nog eens zo iets nodig hebt moet er aan denken dat ik hier een Nintendo DS Light kan kopen voor ongeveer 95 Euro en het kan opsturen voor 10 Euro (de goedkoopste optie).

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Too late. Volgende keer denk ik eraan. Prettige Kerst overigens naar de overkant van de plas.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb voor iedereen hetzelfde bedrag. Maar goed, wij zijn dit jaar een beetje bankroet met en een nieuwe auto en een baby, dus iets duurdere cadeau's doen we maar weer in 2009.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe al ruim 25 jaar niet meer aan Sinterklaas of enig ander middenstandsgeeffeest. Lootjestrekken vond ik net zo min iets. Je zult maar iemand trekken waar je niets mee hebt.

  Zelf lijk me zo'n Wii nog slimmer (kluger), want dan beweeg je nog. Toch heb ik in het geheel geen ervaring met spelcomputers, of het moet al mijn laptop zijn waar ik wat spelletjes op heb. Als kind vond ik trouwens scrabble wel leuk. Die steentjes kon ik mooi als lading voor m;n zelfgebouwde legovrachtwagens gebruiken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oeh, Xiwel, als je hier niet meedoet aan kerstmis, dan lig je er helemaal uit. Kerstmis wordt hier met net zoveel fanatisme gevierd als in Nederland, laten we zeggen, Koninginnedag, maar dan vier weken lang, als je de adventstijd meerekent.

  Die tradities zijn toch ook leuk. Ik vind het altijd een goed gevoel om te zien dat mensen eens in de weer zijn alleen maar om een mooie tijd te hebben.

  Op het moment zijn op televisie veel reclames voor spelcomputers waarbij ze de spelende mensen laten zien i.p.v het spel zelf. Volgens mij werkt dat meer als anti-reclame, omdat die mensen er bij het spelen nogal dom uitzien..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor mij had kerst ook altijd iets magisch, ik vond het geweldig dat de boom werd opgetuigd en de huiskamer versierd werd, kerstkaarten maken op school en de kerstmaaltijd op school, de kerstverhalen, en het was een feest dat papa en mama dan iets extra lekkers kookten (gebraden kip uit de oven en vooraf viscocktail).

  trouwens:

  VROLIJK KERSTFEEST!

  BeantwoordenVerwijderen