16 april 2012

Wanneer het lichaam verraad pleegt

Mijn lichaam gehoorzaamt mij niet meer zoals het hoort. Mijn lichaam is van mij, het zou moeten doen wat ik wil, als een gehoorzame slaaf, maar het is aan het muiten geslagen. In kleine doses weliswaar, andere mensen zullen mij uitlachen en zeggen "dat is nog niks". Echter voor iemand die gewend is aan gehoorzaamheid is het een grote stap. Een grote stap voor mij, volledig onbetekend voor de mensheid als het ware.

Als ik een uur in dezelfde houding zit, dan heb ik moeite om op te staan. Ik beweeg mij dan als een oude man met arthrose. Alles doet pijn. Na een paar bewegingen gaat het weer. Na 2 keer mijn surfplank op een onhandige manier naar het water gedragen te hebben, kan ik drie dagen lang geen bewegingen meer met een hand in een richting maken, en heb ik een week lang spierpijn. Ik heb al vier weken lang een pijn in mijn nek die er voor zorgt dat ik bij het autorijden niet over mijn linker schouder kan kijken. Het kan wel, maar dan moet ik langzaam bewegen. Ik heb sinds een jaar of 5 een piep in mijn oren. Ik heb hallux valgus waardoor ik veel schoenen niet kan dragen. Behalve bijziend word ik nu ook langzaam verziend. Als ik langer dan twee uur auto rijd, dan krijg ik zo een pijn aan mijn achterste dat ik de auto moet stoppen (dit kan ook aan de stoel liggen die ik niet goed kan instellen).

En het wordt allemaal alleen maar erger!

27 opmerkingen:

 1. Ja, dat wordt nog erger. Het heet oud worden. Je komt op de leeftijd voor een leesbril, ik zou gleitsicht glazen aanbevelen (even vloeken; kost wat geld, en over een paar jaar weer.) Is ook als sportbril verkrijgbaar, voor je para-gleitsicht. Je andere klacht wijst op een verhoogde spierspanning, mogelijk een gevolg van stress. Sauna, hete badkuip, lieve vrouw ernaast en een glas rode wijn, massage, zo nodig door een osteopaath, ontspanning generell. Piep en hallux moeten professioneel behandeld worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dan heb ik de helft nog niet eens genoemd.

  Ik ben al eens bij de opticien geweest voor Gleitsicht-glazen, en toen ben ik weer gillend de deur uitgerend. Bij de goedkope opticien kosten alleen de glazen al meer dan 400 euro. Bij de "goede" opticien het dubbele. De bril die ik nu draag kost 50 euro. Het enige nadeel is dat ik hem af moet zetten om kleine lettertjes te lezen.

  Ongeveer de helft van mijn klachten komen door stress, dat is duidelijk. Daar horen de dingen bij die ik nog niet genoemd heb (hoofdpijn, oorpijn, alhoewel die beide de laatste tijd niet meer voorkomen, handeczeem).

  Weet je wat ook een teken is dat je ouder wordt? Dat je andere mensen lastig valt met je lichamelijke klachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het dan toch moet, liever de "goede" opticien. "Gewone" Gleitsichtglazen worden hier al voor 150 geadverteerd (Apollo). Uit de hoge prijs die je noemt leid ik af dat jij ook astygmatisch bent? In dat geval wordt het gezichtsveld bij goedkope glazen heel smal, zodat het lijkt alsof je door een koker kijkt. Ik had dat eens en werd daar erg treurig van. De dure glazen van Rodenstock zien kans je een wijd gezichtveld te bieden.
   Er bestaan overigens ook contactlenzen met een leesgedeelte. Die zijn niet goedkoper, maar misschien prettiger.
   Overigens betaalt de Duitse verzekering toch een deel van die glazen?

   Verwijderen
  2. Ik heb het over de goede glazen bij de goedkope opticien. Zowel de goedkope als de dure opticien bieden glazen aan met een smal (goedkoopst), middel en breed gezichtsveld voor het leesgedeelte. Voor alle drie betaal je bij Apollo ongeveer de helft.

   Ik ben prive verzekerd. Dat is op zich goedkoop, omdat ik een soort no-claim korting heb. Dat komt er wel op neer dat ik de eerste 2000 euro per jaar aan ziektekosten zelf betaal. Die bril dus ook.

   Verwijderen
  3. Ik heb nu de beste van Apollo, maar mijn vorige bril was van de ‘goede’ opticien, en die was duidelijk nog iets beter. Toen ging potverdomme het dure montuur kapot en kon ik die glazen niet meer gebruiken. Grrrr!

   Verwijderen
  4. Die contactlenzen kan ik van harte afraden. Geprobeerd, maar was niets. Je zit na elke hoofdbeweging te wachten tot het leesgedeelte op zijn plaats is gezakt (dat leesdeel is een fractie zwaarder, dat is het principe), werkt in de praktijk alleen als je een heel langzaam bewegend persoon bent. Hm, gezien je overige klachten is het misschien toch wel wat. :-p

   Verwijderen
  5. "Die Entdeckung der Langsamkeit" van Sven Nadolsky of zoiets was mij op het lijf geschreven.

   Verwijderen
 3. Het wordt zeker nog veel erger. Je krijgt op zeker moment te maken met de wetenschap dat je niet meer onkwetsbaar bent. Dat ben je als je jong bent nog wel, bij het ouder worden gaat de verpakking van de sublieme geest niet alleen kraken, maar ook piepen, je krijgt overal rimpels, en het blijkt dat de 100 meter rennen in onder de tien seconden ineens niet meer haalbaar is. Dan val je een keer verkeerd en hupsakee, je weet weer een beetje meer dan daarvoor. Wat die pijn in je zitvlak betreft; dat zit idd meer in de stoel van de auto hoor. Ik had dat toen ik jong was ook al, onderweg met een Hyundai Pony naar en door Duitsland. Langer rijden dan 1,5 uur was niet verantwoord. De spiraalveren van die stoelen stonden dan afgedrukt in de bilpartij..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat het aan de auto ligt. Die is vrij klein. Als ik de stoel ver genoeg naar achteren zet zoals het eigenlijk moet zijn opdat mijn benen echt op het zitvlak liggen, en de bovenbenen niet schuin omhoog staan, zodat het gewicht zich kan verdelen, dan is het stuur zo ver weg dat ik met bijna compleet gestrekt armen moet rijden. (Dat stuur kun je wel verstellen, maar dus niet genoeg). In de vakantie had ik de achterbank omgeklapt vanwege de bagage, en daardoor kon ik de stoel niet ver genoeg naar achteren zetten. Ja ja. De volgende vakantie klap ik de bank niet meer om, of we rijden met een andere auto.

   Verwijderen
 4. Mevrouw HiD zit overigens perfect in mijn auto. Zij meet dan ook slechts 1 meter 60.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Patricia van Moffeland

  Hoi Bob, ben je er weer terug! Laß Dich mal auf Diabetes durchchecken! Außerdem würde ich Dir einige Besuche bei einem guten paranormalen Heiler empfehlen. Vielleicht auch chinesische Heilkunde, hör Dich mal um. Vorsicht mit Ärzten, die wollen nämlich nur Stammkunden und sind an Deiner Heilung nicht wirklich interessiert. Dafür halten sie Dich hin bis Sint Juttemis.

  Außerdem allerwärmstens zu empfehlen: Eine Korrektur das Atlas-Wirbels. Der sitzt bei uns allen schief und ist für den größten Teil unserer Bewegungsstörungen im Skelettsystem verantwortlich. Kontakt: Gerd Ernst Zesar in Köln. Er kann Dir eine Therapeuten in Deiner Region nennen.

  Gleitsichtgläser hab ich auch probiert, davon werde ich, wie Philip Simon es so schön formuliert, ganz brrrisselig im Kopp. Ich konnte mich an diese Scheißdinger nicht gewöhnen. Kannst meine haben :-))) !!!

  Laß Dich mal von Frau HiD massieren.

  Liebe Grüße

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahem. Vorsicht mit regulären Ärzten ist gut ja, aber bei paranormalen Heilern und unwissenschaftlichen chinesischen Methoden von vor mehr als 1000 Jahren noch viel mehr.

   Ich habe kein Diabetes. Da hätte ich ganz andere Symptome. Vor einigen Jahren wurde mein Blut untersucht und die Werte waren O.K., auch für den Blutzucker.

   Arthrose schliesse ich eigentlich auch aus. (Arthrose ist die Ursache für steife Gelenke nach längerem sitzen/ liegen.) Letztes Jahr wurde mein Fuß geröntgt, der eine ziemliche Fehlstellung hat, und da wurde nur ein Hauch von einer leichten Arthrose (= Knorpelverschleiß) festgestellt, verursacht durch die Fehlstellung.

   Verwijderen
  2. In der Tat gibt es Menschen, aber meines Wissens ist das eine kleine Minderheit, die sich auch nach zwei Wochen mit Gleitsichtgläsern nicht wohl fühlen. Wenn man dann gerade viel Geld hingeblättert hat ist das ärgerlich. Schön wäre es, wenn der Optiker Dir dann dein Geld zurück gibt; es muss möglich sein, dass er sich dagegen versichert.

   Verwijderen
 6. Je klachten herken ik niet, behalve als ik griep heb. Als het bij jou structureel is, dan kan het zijn dat je te weinig visolie naar binnen krijgt. Vooral mensen die vegetarisch zijn moeten voldoende vette vis eten om de scharnieren te smeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ik zo lees over visolie klinkt interessant. Echter ik wil als vegetarier niet zo veel vis eten, dan wel visolie-tabletten nemen. (Vegetariers eten normaalgesproken geen vis).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een scharnier moet toch ook met olijfolie te smeren zijn. Maar hoe kom je erbij met de spuit?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het verhaal borrelt weer een beetje naar boven. Het zit er idd in dat alleen plantaardige vetten gebruiken een verstoring geeft van de Omega-3 en Omega-6 verhouding. Als je dierlijke vetten eet, dan heb je dat probleem niet. En om de fout bij alleen plantaardige vetten op te lossen, wordt dus aangeraden om vis te eten. Makreel en haring zijn prima, aan zalm en tonijn heb je veel minder. Kan ook met tabletten.

  Het lolige is dat ik het heb zien werken op een blinde geleidehond. Die hond zag wel, maar zal geen verpakkingen lezen. Na 10 jaar trouwe dienst begon ie steeds strammer te worden. Met visolie door zijn eten ging ie weer als een speer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken ook mensen die het bij hun hond hebben toegepast. Ik zal het eens proberen, alleen om te kijken of het helpt. En als het dan helpt, moet ik een vegetarische vervanging vinden. :-\

   Verwijderen
 10. Nou Bob iedereen zegt dat het nog niets is maar voor mij klinkt het toch al als heel wat, je wordt oud.
  Ben vebaasd dat Patricia geen homeopathie aanraad :)
  Contactlenzen met een lees gedeelte worden wel verkocht maar echt goed werken doen die nog niet. Ik heb he zelfde problem, heb een bril maar moet die nu afdoen om te lezen. Ik heb nu een andere, goedkope oplossing. Ik wilde weer contactlenzen om mee te kunnen sporten (soms lastig met een bril). Ik kan geen noramle conactlenzen hebben want dan kan ik niet lezen. De oplossing is dat ik nu 1 contact lens heb in mijn dominante oog en geen lens in mijn andere oog. Sommige mensen hebben hersenen die te lui zijn om te leren hiermee om te gaan maar het zou voor iedereen moeten kunnen werken. Het ene oog is voor ver weg en het andere oog om te lezen.
  Het werkt redelijk maar ik doe dit pas sinds 2 dagen, ik verwacht dat het dus nog beter wordt als ik er aan gewend ben. Het is goedkoop want het zijn normale contactlezen en je hebt er maar 1 nodig terwijl ik er vroeger twee had.
  Dit werkt overigens niet als de oog afwijkingen te groot zijn of als je een leesbril nodig hebt.

  Rob A.

  PS. Mijn kont doet ook zeer als ik 12 uur nonestop heb auto gereden en 100 meter heb ik nooit binnen 10 seconden gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessante oplossing, met die ene contactlens. Ik vrees echter dat dit (ook al) niet voor mij gaat werken, omdat ik geen contactlenzen meer verdraag.

   Wat voor afwijking heb jij aan je ogen? Ik heb links -2.5 en rechts -3.0. Voor het lezen heb ik nog geen leesbril nodig, dus geen plus-afwijking (nog). Ik moet de normale bril echter afzetten om te lezen zoals ik al zei.

   Wat is je "dominante oog"?

   Ik probeer het net even uit met mijn bril, ik hou een glas voor mijn oog. Het lijkt te werken. Je kan natuurlijk ook een bril laten maken met maar een geslepen glas en een doorkijkglas. Geniaal! Als het werkt tenminste.

   Verwijderen
  2. Ja zo'n bril laten maken zou ook moeten werken.
   Mijn ogen zijn op het moment biede -2.0
   Je kunt uivinden wat je dominante oog is door een klein object te kiezen dat ongeveer 10 meter of verder weg is. Steek beide handen voor je uit en maak een rondje waar je doorhen kijkt en je het object door dit rondje kunt zien. Nu kun je twee dingen doen;
   1. Beweeg je handen naar je ogen terwijl je het object blijft zien door je handen. Het oog waar je eindigt is je dominate oog.
   2. Doe omburten 1 oog dicht. Het oog waarmee je het object nog steeds door de opening in je handen ziet is je dominate oog.

   Het zal well je rechter og zijn net als bij mij.

   Rob

   Verwijderen
  3. Ja, mijn dominante oog is rechts. Ik heb een paar engelstalige infos gevonden. Het concept heet "monovision". Het wordt meestal met contactlenzen gedaan, omdat mensen geen bril willen dragen. Met een bril wordt het ook gedaan, maar veel minder. Hier is een discussie tussen opticiens die het er zelf niet over eens zijn:
   http://www.optiboard.com/forums/showthread.php/20478-Mono-vision-glasses
   Als je een stukje doorleest dan staat er dat er ook mensen zijn die goede ervaringen hebben met monovision brilleglazen.
   Nu is nog de vraag of de Duitse opticien ook zoiets vooruitstrevends wil doen.

   Er is denk ik wel een kwaliteitsverlies bij het kijken in de verte. Ik moet het uitproberen om te kijken hoe het bevalt.

   Verwijderen
  4. Ja het is niet ideaal maar het punt is dat je op het moment is geen enkele oplossing ideaal voor je. Als je op het moment nog geen leesbril nodig hebt (alleen je briel af moet doen) kun je kijken of je het niet dominate oog nog een beetje kunt corrigeren terwijl je nog wel met dit oog kunt lezen. Dat oog kan dan nog beter een beetje helpen met het ver weg kijken. Voor mij werkt het.

   Rob

   Verwijderen
 11. Ik heb enkele jaren harde contactlenzen met leesgedeelte gedragen en die bevielen mij juist prima! Vooral omdat ze mijn astygmatisme zo goed corrigeerden en het het ruimst denkbare gezichtsveld gaven. Ik heb ze alleen weggedaan omdat ik in mijn huidige woonplaats zoveel fiets, en dat is met harde lenzen niet prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sjonge Bob, wat een lijst!. En dan te bedenken dat je gezond eet, slank bent en veel sport.

  Mijn opticien beweerde een paar jaar geleden dat ik eerst nog veel erger verziend moest worden (bijziend was ik al, ca -2,5 en cilinders) voordat ik een varifocus bril kon krijgen. Ik heb toen een bril 'geeist' met bovenin -2.5 en onderin -1,5. Dat werkte best goed. Intussen meet de opticien eerst op 4 meter en dan dichtbij op de afstand die ik zelf aan geef veel te gebruiken en die sterkte krijg ik in het onderste deel. De bril moet precies goed staan anders voelt het alsof ik dronken ben. Je moet niet tegen het overgangsdeel aan kijken.

  Ik krijg de laatste tijd wat typische overgangsklachten. Soms best vervelend maar op den duur gaat het vanzelf over en het hoort er een beetje bij.
  Gelukkig gehoorzaamt mijn lichaam mij in 99% van de gevallen wel. Volgende week ga ik met de jongste twee weken op bezoek bij de oudste dochter in Noord Sulawesi bij een dierenopvangproject. Het is er warm, vochtig, geen luxe, veel muggen en ander ongedierte. Ik zal er veel moeten lopen, bergop, bergaf, in de modder. Ik reken er eigenlijk op dat mijn lijf me niet in de steek laat.

  Ik ben net zou oud als jij maar ik ben nog even soepel en fit als 15 jaar geleden en heb bijna nooit ergens pijn. Het lijkt me verstandig als je ophoudt met sporten en je af en toe te buiten gaat aan junkfood en alcohol. Verder is het goed om zo nu en dan een dag of meer helemaal niets te doen en niets te hoeven.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb een nieuwe bril besteld met "Monovision". Ik moest eerst de opticien ervan overtuigen. Mijn ogen hebben een afwijking van -3,00 en -2,25. Ik krijg nu een bril met rechts -3,00 en links -0,5. Ik heb het bij de opticien al uitgeprobeerd met een testbril. Die kleine correctie links van 0,5 maakt een reuze verschil: het is alsof ik mijn normale bril opheb, met dat verschil dat ik er ook dichtbij mee kan zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nog een toevoeging: mijn auto-zit-probleem heb ik verregaand opgelost met een zogenaamd Keilkissen, een hard kussen in de vorm van een wig. Ik leg dat kussen andersom op de stoel als het eigenlijk bedoeld is, namelijk met de dunne kant naar achteren in de richting van de rugleuning, en de dikke kant naar voren. Zo heb ik ondersteuning onder mijn hele bovenbeen en niet meer alleen onder het zitvlak. Een goede oplossing voor mijn te lange benen in de kleine auto.

  BeantwoordenVerwijderen