23 januari 2012

Gestopt met roken

Ik schaam me diep, maar ik moet het toegeven: ik ben gestopt met roken. Dat is volledig tegen mijn principe, en het is ook maar voorlopig. Hoe dat zit? Dat zal ik je uitleggen.

Ik rookte vroeger veel (10 sigaretten per dag), sinds ongeveer 10 jaar rook ik nog maar weinig: ongeveer 2 sigaretten per dag. Die nuttig is 's avonds. De eerste als ik van mijn werk naar huis kom, en de tweede op mijn gemak na het eten, meestal op het balkon. Dat is een ritueel geworden waar ik me al op verheug als ik van mijn werk naar huis rijd: even 5 minuten ontspannen, naar de bomen en de vogeltjes kijken, "die Seele baumeln lassen" zoals men hier zou zeggen.Roken is slecht voor de gezondheid. Volgens een van de weinige studies die ook kijkt naar de hoeveelheid die gerookt wordt, is het aantal sigaretten dat je rookt vrijwel recht evenredig met het risico op alle ziektes die je van het roken kunt krijgen. Dit is een uitgebreide studie met een groot aantal proefpersonen (30.000), en de resultaten zijn dus betrouwbaar. Hoe meer je rookt des te slechter is het, hoe minder je rookt, des te kleiner is het risico.

Afgelopen vrijdag was ik weer bij de dermatoloog (huidarts) voor mijn dyshidrotische eczeem aan de vingertoppen. Dat is een lastig kwaaltje waarbij de huid aan de vingertoppen in regelmatige afstanden kapot gaat. Ik heb een zalf met cortisone die ik dan iedere avond moet insmeren, dan trek ik katoenen handschoenen aan zodat het 's nachts goed blijft zitten en inwerkt, en dat duurt dan iedere keer twee weken. Het helpt wel, maar de kwaal komt iedere keer weer terug. Ik dus naar de dokter, een andere dokter deze keer. De (vrouwlijke) arts (bijna alle dermatologen zijn vrouwen) maakte een goede indruk. Ik word getest op mykose en allergieen.

(Anekdote: voor de allergietest moet bloed afgenomen worden. "Kunt u bloed zien? Wordt u onwel bij het bloed afnemen?" vraagt de dokter. Ik wuif dat weg "Ja, geen probleem". Als het zover is en het bloed wordt afgenomen zeg ik dat dat bij mij nog nooit gedaan is, bloed afnemen. "Oh, maar dan wist u dus helemaal niet of u onwel zou worden!" zegt de dokter, half beledigd. Ik lach schaapachtig. Het is waarschijnlijk erg vervelend voor de dokter als er iemand flauw van de stoel valt.)

De dokter lijkt goed op de hoogte. Nadat ze gevraagd heeft of ik rook, vertelt ze dat volgens de nieuwste onderzoekingen het roken een duidelijke verband heeft met dit soort kwalen, en dat het daarbij NIET UITMAAKT HOEVEEL je rookt. Met de hierboven beschreven wetenschap in mijn achterhoofd, geloof ik dat niet. Maar ik ga hierover geen discussie aan met de dokter. Je moet weten waar je grenzen liggen. Thuis heb ik geprobeerd het na te pluizen. Er is inderdaad een duidelijk verband tussen roken en huidziektes, en bovendien zorgt roken ervoor dat wonden aan de huid slechter genezen. Nergens wordt echter ingegaan op de hoeveelheid die gerookt wordt; ik ga er vanuit dat dat in dit verband niet onderzocht is.

Welnu, opdat niemand mij ervan kan beschuldigen dat ik star zou zijn in mijn opvattingen en niet open sta voor andere inzichten, en omdat ik natuurlijk gezond wil worden, heb ik besloten om twee maanden te stoppen met roken. De behandeling met mijn nieuwe zalf duurt vier weken, dan is mijn eczeem waarschijnlijk weg. Als het nu in de daaropvolgende 4 weken weer terugkomt, dan heeft het niet-roken niet geholpen, en dan begin ik weer. Tenzij ik er geen zin meer in heb.

28 opmerkingen:

 1. Lassen Sie die Flusspferde gefälligst da raus ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, nijlpaard, ik bedoelde natuurlijk: een mijlpaal in de geschiedenis.
  Het zou toch wel eens een echte breuk kunnen worden met dat roken. Natuurlijk is het nu nog veel te vroeg om dat onder ogen te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht dat het een soort insider-grap was, met dat nijlpaard. Ik vond hem wel grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als u er gewoon mee ophoudt in plaats van zo ingewikkeld te doen over hoeveelheden stinkt het straks ook niet meer in die auto.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Irene, zullen we jij en jou zeggen?

   Ik vind het niet ingewikkeld, ik vind het gewoon lekker.

   Verwijderen
 5. Ben heel benieuwd of het werkt.
  Drücke Dir jedenfalls die (exzemfreien) Daumen ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In ieder geval kan ik mijn nieuwe zalfje beter insmeren, omdat die een ander consistentie heeft. De oude leek op vaseline, die nieuwe meer op bodymilk.

   Verwijderen
 6. Een tijdje geleden had ik iets met een tand, weet niet meer wat of hoe. De tandarts heeft mijn tandvlees open gesneden, iets gedaan en toen de boel weer gehecht. Hij vroeg eerst of ik rookte. Bij rokers wordt die behandeling niet gedaan door mijn tandarts omdat (volgens deze tandarts) bij rokers de wondgenezing niet goed genoeg gaat.

  G. (manrat) heeft ook last van exceem, ook aan zijn vingertoppen. Hij is vier jaar geleden gestopt met roken (ca 5 per dag rookte hij). De huidklachten zijn meen ik wel minder maar niet weg. Ik denk dat bij hem ook stress een rol speelt.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt ook bij bepaalde operaties aan rokers voorgeschreven dat ze moeten stoppen, minstens totdat de operatie-wonden weer genezen zijn.

   Dat klinkt alsof het bij Manrat hetzelfde is. Stress speelt in ieder geval een rol, ja. Vaak gaat het eczeem het samen met een schimmelinfectie, bijvoorbeeld voetschimmel (waar ik af en toe last van heb), daarom wordt daar nu ook op getest. Als zo'n infectie behandeld wordt, dan verdwijnt het eczeem ook bij een aantal patienten.

   Verwijderen
 7. Voor het goede moet je ook als het 'geholpen' heeft weer flink roken om te zien of het terug komt. Zo ja, dan experimenteren met veel en weinig roken. Een echte wetenschapper onderzoekt natuurlijk alles en laat zich niet in de war brengen door een toevallig resultaat. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nu pas door dat je de rakties ook met "beantwoorden" aan elkaar kunt hangen. Ik weet nog niet of me dat beter bevalt. Je kunt dan namelijk niet meer zo goed de chronologische volgorde zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik merk nu al de eerste gevolgen van het niet-roken, alleen zijn die niet zoals je zou verwachten:
  - ik kom minder op het balkon
  - het leven wordt iets eenvoudiger, want je hoeft er niet meer voor te zorgen dat je je sigaretten en je aansteker bij je hebt als je weggaat

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @BobDat reageren op reacties vind ik behoorlijk hinderlijk, zeker als er veel reacties zijn en je dus tussen de reacties moet zoeken naar verse reacties. Bij Wordpress heb ik het uitgezet, maar velen laten het helaas aan staan. Daarbij vind ik de reactievolgorde met eerste reactie boven verreweg het prettigste. Je kunt dan doorlezen.

  Als je de reacties keurig in tijdvolgorde laat, dan ik het weer handig om de reacties automatisch van een nummer voorzien, zodat met kan zeggen @Jan#2, zodat je weet dat het een reacties op reactienummer 2 is gegeven door ene Jan. Bij Web-log/Typepad had ik dat zelf gemaakt met een script. Bij Wordpress is dat niet toegestaan, maar er zijn wel een paar thema's die het standaard hebben. Helaas vallen die thema's om andere redenen (regels te lang en te dicht op elkaar) weer door de mand.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik dacht net zo iets als Ximaar. Je hebt deze keer ook een nieuwe middel gekregen en dat kan ook het verschil maken dus je moet het testen met alle beschikbare middeltjes, een plasebo en zonder middel en dat allemaal met niet roken en met wel roken (en dat met verschillende hoeveelheden). En al deze testen moet je dan weer doen gecombineerd met verschillende ander huid aandoeningen.
  Volgens mij moet je zo ongeveer 30000 tests doen om een goed resultaat te krijgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan mijzelf geen placebo geven zonder te weten dat het een placebo is, daar houdt het dan op.

  Maar zonder gekheid: tot nu toe is het altijd binnen 4 weken teruggekomen. Als ik dat kan verbeteren door niet te roken, dan zal ik dat doen. Dit alles laat nog buiten beschouwing of er een schimmelinfectie of een relevante allergie wordt vastgesteld. Als dat het geval is, en als daar een behandeling op volgt, en als dat aanslaat en als dat een verband blijkt te hebben met het eczeem, dan dan vervalst dat het resultaat van de "niet-roken-proef". Eigenlijk moet ik dan zelfs blijven roken, om vast te stellen ...
  etc ad infinitum

  BeantwoordenVerwijderen
 13. PS. Die anoniem was ik, Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De kunst van de praktische wetenschapper, of van iemand met "praktischer Intelligenz" zoals dat hier zo mooi heet, is dat hij het schier oneindige aantal der mogelijke aanpakmethoden herkent, overziet en begrijpt, en op een zodanige manier weet te reduceren dat er EEN praktisch haalbare aanpak overblijft, die toch nog een zinvolle uitkomst heeft.
  --> en aldus deed ik het

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je stopte met een bepaald doel. Dat is mooi, verstandig en goed voor de gezondheid. Als niet roker uit een rokersgezin weet ik niet hoe erg het kan zijn om te roken. Dus ik denk dat het je moeite kost om het vol te houden, zeker als die uitslag niet meteen stopt. Maar bedenk maar eens hoeveel plezier je mensen om je heen bezorgt door niet meer te roken. En hoe trots je mag zijn als je er over twee maanden helemaal niet mee opnieuw aan de slag gaat.....Dronk je nog wel je wijntje of biertje?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het kost me niet zo veel moeite, maar het ergert me wel dat ik niet meer kan roken. Van wijn krijg ik de laatste tijd spontaan hoofdpijn, dus nu drink ik alleen nog maar bier. We hebben laatst een fles sherry kado gekregen, die we nu langzaam opmaken, dat smaakt wel aardig.

  Ik moet nu een nieuw ritueel vinden voor als ik van mijn werk naar huis kom. Vroeger als kind dronk ik altijd een kopje thee. Nu gaat het waarschijnlijk de Nespresso worden. Ik heb namelijk met kerst zo'n George Clooney - koffiezetapparaat gekregen. -> erg lekker

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kaffee und Keks auf dem Balkon – das klingt doch wunderbar :-)

   Verwijderen
  2. hallo, en? is je eczeem weg? door het stoppen met roken????

   Verwijderen
  3. Het is ondertussen een stuk minder geworden, maar dat heeft ongeveer een half jaar geduurd. Dus of dat wat met het roken te maken heeft kan ik niet zeggen. Ik denk dat het meer aan de stress ligt. Het komt steeds af en toe teru, maar minder heftig.
   Die kwaaltjes zoals hoofdpijn, eczeem en tinnitus zijn een goede graadmeter voor de geestelijke gezondheid. Als je tevreden bent en geen stress hebt, dan is alles o.k. Als je vaak hoofdpijn of eczeem hebt, dan weet je dat er ergens anders iets verkeerd loopt.

   Verwijderen
 17. Ik hoop dat het ondertussen weer beter gaat met je eczeem? Ik heb heel lang stellig voorgehouden dat ik niet zou stoppen met roken. Nu ben ik overgestapt op een elektronisch sigaret, want ik zie veel mensen om mij heen ziektes krijgen die verdomd veel met roken te maken lijken te hebben. Misschien ook een idee voor jou? Kun je toch dat ritueel blijven volhouden, zonder al te schadelijke stoffen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elektrisch? Dat heeft me nooit aangesproken. Ik rook overigens heel af en toe weer een sigaret, bij speciale gelegenheden. Roken moet een ceremonie zijn, iets bijzonders, zoals een sigaar of de vredespijp, en niet zo een gedachteloos ritueel.
   Afgelopen weekend toen ik mijn vader bezocht, en daarvoor misschien een maand geleden.

   Verwijderen
 18. Elektrisch heeft me ook nooit aangesproken. Een goede vriend van mij gebruikt dat nu dagelijks. Het is vooral even wennen vind ik. Je moet het daarom ook wel wat vaker doen om er gewent aan te raken.

  BeantwoordenVerwijderen