28 juli 2010

De macht van de vrouw - 2 -

We hebben nu gezien waar de macht van de vrouw ligt in de moderne maatschappij tegenover de man. Ze kan hem vrij eenvoudig het kontakt met zijn kinderen ontzeggen, en ze kan hem beschuldigen van verkrachting. Er is nog een derde zeer interessant wapen dat de vrouw kan inzetten, de zogenaamde verkrachting door de vrouw. Dit doet zij als zij een twijfelende man aan zich wil binden, het liefste een man met een goede positie of veel geld: ze raakt zwanger van hem. Dit is heel goed mogelijk zonder medeweten van de man, namelijk wanneer zij zo doet alsof ze voorbehoedsmiddelen neemt, dit in werkelijkheid echter niet doet. Het tegenwoordige juridische systeem staat in al deze gevallen weliswaar niet expliciet, maar in zijn uitwerking wel degelijk grotendeels aan de zijde van de vrouw.

Veel mensen die zich dit realiseren, zowel mannen als vrouwen, schijnen daar weinig principiele bezwaren tegen te hebben. Zij wiegen zichzelf in slaap. Voor een deel is dat gewoon onverschilligheid:  "het betreft mij niet persoonlijk". Maar ook heerst er de gedachte dat de vrouw sowieso de zwakkere positie heeft in de maatschappij, zodat het niet meer dan billijk is dat zij ook een paar voordelen heeft.

Met ditzelfde argument worden grappen over mannen goedgepraat die wanneer ze over vrouwen zouden gaan, grote beledigingen zouden oproepen.

Zoveel nadelen heeft de vrouw echter niet meer. In verschillende vakgebieden is het aandeel van vrouwen in hogere posities al gelijk of zelfs hoger dan dat van mannen. In veel gebieden waar dat niet zo is, willen vrouwen gewoon niet werken. Zeker zijn er nog oudere bedrijven en instellingen waar een ingesleten mannelijke machtsstruktuur heerst, maar die zijn op hun retour.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat de normale sexuele verkrachting en geweldpleging nog steeds voor het merendeel door mannen wordt gepleegd, hoewel de vrouwen ook hier in opkomst zijn.

Het wordt tijd dat de traditionele bevoordeling van vrouwen wordt opgeheven, in dezelfde mate waarin de traditionele nadelen zijn weggewerkt. Daar vrouwen uiteraard niet gemotiveerd zijn hier aktie te ondernemen, evenmin als de man gemotiveerd was om de vrouw te laten emanciperen, ligt hier een taak voor de mannen.

Mannen aller landen, verenigt u!

15 opmerkingen:

 1. 'de zogenaamde verkrachting door de vrouw'
  'het liefste een man met een goede positie of veel geld'
  'Zoveel nadelen heeft de vrouw echter niet meer'
  'dat de normale sexuele verkrachting en geweldpleging'
  'de traditionele bevoordeling van vrouwen'
  'Daar vrouwen uiteraard niet gemotiveerd zijn'
  enzovoort.

  Vragen die bij mij opkomen zijn:
  Is Bob een man? En zo ja
  Heeft Bob 1 of meer mislukte relaties achter de rug?
  Staat Bobs eventuele huidige relatie onder druk?
  Is Bob opgegroeid in een gezin met heel veel dochters/zussen?
  Aan welke kant van de kastdeur vertoeft Bob?
  Hoe komt het zo Bob, heb je behoefte aan een goed gesprek?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet alles zo persoonlijk opvatten.

  Ken je iemand die GEEN mislukte relaties achter de rug heeft?

  Mijn conclusies en gedachten baseren maar voor een klein deel op persoonlijke ervaringen, voor het merendeel op verhalen van direkte kennissen en berichten uit de literatuur/ het nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik blijf het vreemd vinden dat een man door een vrouw zou kunnen worden verkracht. Ik ben er vermoedelijk zelf te dominant voor, mij overkwam dit echt nooit. Daarbij, mijn relatie is al erg lang goed en stevig en zorgt wellicht voor weinig ervaring op dit punt. Je zou bijna hopen op...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leo, je bedoelt de 'normale' verkrachting, neem ik aan. Mij zweeft een getal voor ogen dat 20-30 % van de geweldpleging/ verkrachting binnen het gezin tussen man en vrouw wordt gepleegd door de vrouw, uit een Engels meerjarig onderzoek. Tendens stijgend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het scenario is ook niet zo moeilijk voor te stellen. Geef een vrouw een wapen en een motief en voila. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die lichamelijk sterker zijn dan hun partner, ook al is dat een minderheid, die kunnen het zonder wapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een vrouw kan een man ook met consequent doorgevoerde irrationaliteit niedermachen. (Marjan is toch op reis, dus ik waag het er maar even op.)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Emigrant: Zoals perfect uitgebeeld door Loriot. Ken je die scene waarin de man alleen maar in zijn stoel wil zitten en de vrouw hem op alle mogelijke manieren in aktie probeert te krijgen? Of waarin hij moet zeggen welke van twee jurken hij mooier vindt? Kostelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jazeker, die had ik ook in gedachte. En die sketch van het vier-minuten-ei. Er was tot voor kort ook een webpagina over dit onderwerp, was het niet bij jou dat daar een link naar was?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Bob - IK heb maar even op basis van wat onderzoeken gekeken naar hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan. Naar nu blijkt zeuren vrouwen mannen de oren van de kop. Is wellicht ook een vorm van verkrachting? Geestelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij een scheiding krijgt een vrouw weliswaar (in vele gevallen nog wel) de kinderen, maar de overgrote meerderheid moet rondkomen van een inkomen die ver beneden het niveau ligt van toen ze nog single was. Bij mannen is het andersom (meer geld dan voor het huwelijk).
  Een vrouw verrijkt haar man dus letterlijk. Ook in de gevallen dat hij alimoney betaalt geldt dat in grote mate nog.
  Je oogst wat je zaait: vrouwen zijn over het algemeen degenen die zich uitsloven voor de kinderen, na de scheiding krijgen ze de kinderen. De meeste mannen laten hun baan voor het gezin gaan: zij krijgen meer geld, maar moeten wel op goede voet blijven met de ex-vrouw willen zij hun kroost zien. De uitzonderingen op deze regel hebben het nakijken, en ook dat is democratie.

  Punt 2: vrouwen worden nog steeds minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk. Beeldend voorbeeld was vorige week de Zweedse feministen die 10 000 euro's openlijk verbrandden: dat is namelijk het bedrag dat Zweedse vrouwen PER MINUUT minder verdienen dan mannen (nog steeds idd, voor hetzelfde werk).
  Er zijn cijfers hiervan, maar ik voel geen drang om dat nu op te zoeken. Ik vind het namelijk niet erg om mensen in hun onwetendheid te laten voortsudderen.

  @ Leo: zoals ik al op jouw blog zei: wie de macht heeft hoeft niet te zeuren.
  We zeuren omdat mannen nog steeds vaker dan wij doen wat ze willen wanneer ze willen en omdat wij geen betere wapens hebben. Wees blij dat we (alleen maar) zeuren. Jullie trekken je daar toch niets van aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ah, eindelijk tegengas.

  Een man moet in Duitsland vaak alimentatie betalen voor de kinderen en voor de vrouw. Dit is vaak zoveel, dat de man theoretisch zoveel zou moeten betalen, dat hij zelf niet meer rond kan komen. Voor die gevallen is er de zogenaamde Selbstbehalt ingevoerd: als je netto-inkomen daaronder dreigt te vallen, dan wordt de hoeveelheid alimentatie begrensd. Zoals je in de tabel kunt zien, ligt die grens bij 900 euro als je alimentatie voor je kinderen betaalt.

  (De vrouw wordt geacht niet te kunnen werken als ze nog kleine kinderen moet opvoeden (?!). In dat geval moet de man alimentatie betalen voor de vrouw zelf.)

  En face it, OZ: veel vrouwen willen gewoon liever thuis blijven en kinderen opvoeden dan buitenshuis met veel stress geld verdienen. 50 jaar geleden was het huishouden nog zwaar werk, zonder wasmachines, vaatwasmachines, centrale verwarming, stofzuigers, droogtrommels, wegwerpluiers, enz, enz enz, maar tegenwoordig is het een droomberoep. Onder de voorwaarde dat er iemand is die het geld verdient natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bob, lieve schat, eerst een kind 9 maanden in je buik dragen, ter wereld brengen, en heelhuids door de zuigelingentijd heenlaten leven, en dan pas zeuren over het feit dat vrouwen te veel thuis blijven. Je hebt geen idee van de hormonen die daarbij komen kijken. Als één man zoiets zou moeten doorstaan, zou de wet al wereldwijd aangepast worden.
  Nee: dan zouden er geen kinderen meer geboren worden, dan zouden we ook van AL het gezeik klaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. OZ: Er zijn tegenwoordig genoeg vrouwen vertegenwoordigd in de wetgevende macht om de wetten aan te passen, en dat is dan ook volop gebeurd.

  Ik weet niet uit persoonlijke ervaring hoe het is om zwanger te zijn, natuurlijk, maar ik weet wel dat veel vrouwen het de mooiste tijd van hun leven noemen. Natuurlijk gaat het gepaard met ongemakken zoals misselijkheid, vermoeidheid en spataderen, en ja, een bevalling is een een zware en pijnlijke klus. Maar het is ook een mooie tijd, en het is eem enorm voorrecht om degene te mogen zijn die het leven doorgeeft. Zo een innige relatie als een vrouw die heeft met een baby als ze hem borstvoeding geeft is uniek.

  Ik heb het niet over vrouwen die de eerste 6 maanden thuis blijven, dat je voor een zuigeling thuis blijft is normaal, maar over vrouwen die de eerste 6, 10, 20 jaar thuisblijven. Natuurlijk verdien je daarna minder dan wanneer je was blijven werken met een onderbreking van een of twee jaar.

  BeantwoordenVerwijderen