1 maart 2009

The Overman Conspiracy

Een boek bespreking.

Ik heb een bijzondere relatie met dit boek. De auteur is Max McDowell, ik ben op dit boek attent gemaakt op het Weblog van Selena Dreamy. Selena Dreamy is een vrouw die zich sensueel presenteert en over allerlei interessante onderwerpen blogt zoals quantummechanica, filosofie, politiek en erotiek. De ware identiteit van Selena is het onderwerp geweest van veel speculatie onder de bezoekers van haar blog. Een vrouw die zich op het internet zo presenteert laadt al snel de verdenking op zich dat haar identiteit eigenlijk een hele andere is, en na het lezen van The Overman Conspiracy wordt dit vermoeden bewaarheid. Selena Dreamy is een van de karakters in het verhaal.

Waarmee we op de inhoud van het boek komen. De schrijfstijl van Max McDowell is in mijn ogen uniek, ik heb in ieder geval nog geen vergelijkbare schrijver gelezen. Het verhaal is een thriller en behandelt de avonturen van Max zelf, hoe hij langzaam verwikkelt raakt in een netwerk van terrorristen, mensensmokkelaars en prostitutie. Het boek is redelijk beladen met actie, afgewisseld met dialogen. Max heeft een zeer bloemrijk taalgebruik, overladen met bijvoeglijke naamwoorden, en iedere tweede of derde alinea dwingt je tot nadenken. Het boek is snel, het trekt aan je voorbij als een videoclip, met het verschil dat het niet zo oppervlakkig is. Het sleurt je mee in de loop van de gebeurtenissen. Voor iemand als ik bij wie Engels niet de moedertaal is, is het een moeilijk boek. Het verhaal zelf is goed te volgen, maar als je al de finesses en de subtiliteiten waarmee de zinnen volgepakt zijn wilt volgen, dan moet er een woordenboek bij aan te pas komen.

Er is aktie, er is sex, er zijn interessante personen. Om de verdwijning van een jonge vrouw te onderzoeken, besluit Max als taxichauffeur te gaan werken, en in het milieu van het taxibedrijf worden de figuren kleurrijk en zeer realistisch beschreven. Zo realistisch, dat je sterk de indruk krijgt dat veel baseert op persoonlijke ervaringen van de auteur:

"Ben Nevis", as he was inevitably called, was a passionate and inveterate Scotsman. Charming and with a devil-may-care attitude, he worked thoroughly at being a rake; the epitome of the streetwise cabby, with the reputation of an alleycat - and all the cunning if you ask me. He seemed an unlikely ally, but he would stand by me. Fact is, I couldn't think of a better man to steel horses with, possibly elephants. Benny had the art of survival down to a pat. He was the proverbial cowboy. For him the minicab office was just a front. He preferred working the roadways, serving a whole string of clubs in the West End, entrapping the unwary. The routine never varied. Playing off his nice-guy personality, to many the choice between Benny's charm and the surlines of the boot-faced black Hackney Cabs would have been an easy one.

Het internet speelt een belangrijke rol, het blijkt dat de terroristen met elkaar communiceren in een openbare chatroom onder deknamen en met gebruik van gecodeerde boodschappen. De start van het verhaal wordt geinitieerd door de verdwijning van een jonge vrouw namens Mitzi Maiglöckchen, een vrouw die Max pas sind kort kent, en wel alleen via de chatroom en E-Mail.

Het verhaal komt tot een fantastische climax, en heeft dan nog een nasleep waarin uit de doeken wordt gedaan hoe alle touwtjes van het terroristen-netwerk vermoedelijk aan elkaar zitten. Het spannende daarbij is dat een samenzweerders theorie opgezet wordt, die op bestaande personen en groeperingen in real-life baseert. Zelfs belangrijke Duitse (ex-)politici als Gerhard Schröder en Joschka Fischer spelen een rol.

Max is een stijl-schrijver. De stijl is net zo belangrijk als de inhoud, en van beide is genoeg aanwezig in dit boek.

12 opmerkingen:

 1. Ik lees graag Engels, zal de titel/auteur onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De taal is geen probleem, lees vaak en veel in zowel Engels als Duits, maar de stapel nog te lezen boeken wel....IK zit nu in een boek dat ik ruim tien jaar geleden kocht. En ik doe er al drie per dag door elkaar heen. En dan nog zijn de stapels te hoog. Neemt niet weg dat het wel een intrigerend verhaal is......Wie weet koop ik het alsnog even.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Overigens is het alleen op internet te koop, bij Lulu (de link in het artikel) of bij Amazon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kun je het me voorlezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat was ik dus weer ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wie is Max McDowell? Ik vind geen andere boeken van hem. Ik wil graag wat meer duidelijk van je over iets. In de meeste gevallen praat je over theorien in het boek maar over Selena Dreamy zeg je in het begin 'Een vrouw die zich op het internet zo presenteert laadt al snel de verdenking op zich dat haar identiteit eigenlijk een hele andere is, en na het lezen van The Overman Conspiracy wordt dit vermoeden bewaarheid.'
  Dat klink niet als een theorie maar als een feit. Mijn vraag is dus of de indentiteit van Selena Dreamy echt duidelijk wordt in het boek of is het alleen maar een theorie of is het compleet fictie?

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bob,

  Als je naar de blog kijkt van Selena Dreamy dan schrijft ze op een geven moment op Monday, 16 February 2009 de blog:
  ALASTAIR CAMPBELL - and may the Force be with you...

  Daar zegt ze op een gegeven moemtn dat ze heeft gewerkt als 'associate Director of Research, I worked at
  the Library of Congress'.
  Nou als dat dan waar is dan is er maar 1 vrouw geweest die associate DErector of Research is voor de Library of Congress en dat is Angela Evans. http://www.loc.gov/today/pr/1996/96-039.html

  Als ik dat zo snel vind dan zou die identiteit toch niet zo'n geheim moeten zijn. Wat mis ik hier?

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Rob,

  Naar de enige vrouw die in het Library of Congress gewerkt heeft, heb ik niet gezocht, misschien heb je gelijk.

  In het boek is Selena Dreamy de naam van een fictieve persoon die Max heeft bedacht. Hij geeft zich online voor haar uit, om makkelijker kontakt te knopen met zijn mannelijke tegenspelers.

  De schrijfstijl in het boek en op het blog zijn dezelfde. Deze stijl is zo markant en herkenbaar, dat het zeker is dat de schrijver van het boek dezelfde persoon is als de de schrijver van het blog.

  Over Max McDowell is inderdaad niets te vinden, behalve dat er ergens nog een psychologie-professor schijnt te zijn met die naam in de USA.

  Selena heeft laten merken in het verleden dat hij/zij het niet leuk vindt als men haar/zijn ware identiteit probeert te vinden. Dus ik raad je aan niet op haar blog te gaan zitten raden.

  Het is natuurlijk goed mogelijk dat zowel Max McDowell als Selena Dreamy pseudoniemen zijn. Ik herinner me dat ze op haar blog al eerder genoemd heeft dat ze bij het Library of Congress gewerkt heeft, en zelfs gezegd heeft dat het dus niet zo moeilijk moet zijn om haar identiteit te vinden. Waarschijnlijk wil ze zich ook een beetje beschermen omdat ze gevoelige informatie gebruikt in haar proza die ze uit haar toenmalige werk heeft verkregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Thamara: Ik lees graag voor, maar dat is me toch iets teveel van het goede.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @nog een keer Rob:
  Volgens mij ben je de enige die dit spoor gevolgd is. Ik beschouw het als een tamelijk 'heisser Tip'. Cool!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bob,

  Ze was dus de einige vrouw in die positie en niet de enige in de hele library, maar dat zal je ook wel bedoelt hebben.
  Dat was ten tijde van Clinton en ze schrijft over hem dus dat klopt ook.

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Thank you, Bob!

  Thank you for going to the trouble of reviewing The Overman Conspiracy. So much appreciated.

  Regrettably, my command of Dutch is rather inadequate, and I do look forward, if that is a possibility, to a German translation of this appraisal. Let me assure you, Bob, that your effort is much appreciated.

  And thank you all, who have left a comment on this blog. In time I shall get round to deciphering them all. Thank you for you interest. Very briefly, let me just say that all the characters in the Overman Conspiracy are taken from life and that the story - in detail - is all but true. As for the allegation of a German Government conspiracy, well, that is for you to judge. The evidence is there for all to see...There are ways, and ways of seeing.

  Benny is still out there, hustling the streets. He`s got no idea that I wrote this book - and if he did, most likely, he would break my jaw...!

  Presently I happen to be in Rio, for some unspecified time, sweating it out on Copacabana...

  love you all!

  Dreamy

  BeantwoordenVerwijderen