11 januari 2009

Winter in Thüringen

Vandaag geen lang verhaal, maar een berichtje over de winter. Het is koud hier. Heel koud. Gemeen koud. Maandag en dinsdag hadden we min 18 tot 19 graden. Als je buiten bent, bevriest de adem in je neus. Nu is het nog 'maar' -10 tot -5 graden.

Anekdote: We hadden een krat bier op het balkon staan en vergeten naar binnen te halen. Dat geeft een leuk effect bij -19: een paar flessen waren open gesprongen en bij alle andere liep het bier onder de kroonkurk uit. Daarbij ontstaat bevroren schuim, een soort brokkelige substantie. Wat doe je met zo'n bevroren krat bier? Je kunt hem in de badkuip zetten en laten ontdooien, maar dan kan je twee dagen niet douchen. Ik heb de krat in zijn geheel in twee vuilniszakken gedaan en zo in de vuilnisbak. Ze hebben hem meegenomen.

Vandaag wilde ik schaatsen, maar dat is hier niet zo makkelijk. Er zijn hier niet zoveel sloten en kanalen, ik probeerde mijn geluk op het stuwmeer bij Hohenfelden. Een vrij grote plas. Die was goed dichtgevroren, maar aan schaatsen was niet te denken. Er lag 10-20 cm vastgevroren sneeuw op het ijs, er waren maar enkele kleine stukjes vrijgeruimd. Op het ijs waren een paar wandelaars, stelletjes met kinderen en sleetjes, en een enkele langlaufer. Het enige wat ik gedaan heb, behalve een natte schoen te halen (vreemd genoeg was de onderste laag van de sneeuw gesmolten), is een paar foto's met de gsm gemaakt. Waarvan akte:

9 opmerkingen:

 1. Jammer, dat je niet hebt kunnen schaatsen. Wel apart, dat de onderste sneeuwlaag is ontdooid. Als ik dat ervaar, dan wil ik weten hoe dat komt. Trouwen, ik wil het nu ook wel weten. Dus, Bob... Start een onderzoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bob, ik ga je linken. Je schrijft lekker en ik vind die huis-tuin-en-keuken-filosofie stukken kostelijk.
  Als je bezwaar hebt laat maar weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Vedat: Een onderzoek is moeilijk, maar ik heb een voor de hand liggende theorie. Aan de oever van het meer is een plek die eruitziet als een steiger die in het midden een groot gat heeft. In dat gat zie je warm water, er is geen ijs hoewel het vriest dat het kraakt. Dit water wordt ergens vandaan in het meer geloosd, neem ik aan. Waarschijnlijk van het zwemparadijs dat tweehonder meter verderop staat. Ik denk dat een gedeelte van het warme water uitloopt over het ijs, onder de sneeuw, zodat je het niet kunt zien. Ja nogal logisch zul je zeggen, maar de plek waar ik door de sneeuw trapte en een natte voet haalde was tussen de 50 en 100 meter daarvandaan, zodat ik dacht dat dat het niet kon zijn. Daar ik echter geen andere verklaring kan bedenken, is dat het enige dat overblijft.

  @Marjan: Natuurlijk heb ik geen bezwaar. Dankjewel voor het compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind er niks aan aan die kou. En ik heb ook nog eens een chronische hekel aan de maand januari. Te lang, te donker, te koud.
  Ik wacht op betere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, soms heb ik wel zin om een winterslaap te houden. Die kou, die korte dagen, op de een of andere manier ben je altijd moe...

  Maar ik vind de winter ook mooi. Je hebt vaak een stakblauwe lucht, mooie zonsopgangen, en ik ben natuurlijk een wintersport-liefhebber. En een landschap dat in verse sneeuw is gehuld, is een bijzondere ervaring. Als ik nou alleen nog kon schaatsen hier in de buurt, dan was het perfect.

  Mijn vriendin houdt ook niet zo van de winter. Gelukkig heeft ze leren skien, zo kunnen we toch nog samen een beetje ervan genieten.

  Het laatste voordeel dat ik wil noemen van de winter: Glühwein!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het was hier tot en met zondag ook koud, heel koud voor NL-begrippen. Maar nu is het gelukkig weer een beetje beter te doen. Schaatsen is niks voor mij, hoewel het kijken er naar wel erg leuk is. Net als foto's maken, dat heb ik dan ook wel gedaan. Van die bevroren flessen herinner ik me nog wel van vroeger toen we ook hier in Nederland nog wel eens van die strenge winters hadden en bepaalde flessen (melk bijv.) bij ons in een raampje van de keuken werden gezet om ze koel te houden. Koel was, bevroren in de winter! En de flessen stuk......herkenbaar stukje dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou Bob die laatste huis tuin en keuken filosofie volg ik niet helemaal. Eerst zeg je dan je voor de hand liggende natte voeten theorie hebt. Vervolgens vervolgens verklaar je je theorie maar dan vertel je waarom de theorie niet werkt. Eigenlijk had je dus helemaal geen voor de hand liggende verklaring.
  Een beter verklaring zou naar mijn idee zijn dat sneeuw een warmte isolerende werking heeft. Dat wil zeggen volgens mij is het meer de lucht die tussen de sneeuw vlokken zit die de isolerende werking heeft. Sneeuw heeft natuurlijk wel gewicht en water heeft zijn grootste dichtheid in de vorm van water (4 graad C) en zeker niet als sneeuw. Ik zou dus denken dat door de combinatie van de isolatie en onder zijn eigen gewicht de sneeuw in water zou kunnen veranderen.
  Ben ik te serieus voor deze blog?
  Om dat te voorkomen wil ik graag een antwoord op de volgende vraag.
  Waarom kopen mensen voor 2000 Euro aan ski spullen en rijden 1000 kilometer om bij de bergen te komen. Om vervolgens aan de bar te staan en bier te drinken?
  (Ik weet het Bob, jij gaat echt skien.)

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O ja, ik ben natuurlijk niet thuis zo als altijd maar hier is het ook koud. De verwachte hoogste temperatuur overdag voor morgen is -14 graden Celcuis.

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb natuurlijk ook aan de isolierende werking van sneeuw gedacht, maar er moet ergens warmte vandaan komen voordat je kunt gaan isolieren. Misschien als de zon erop schijnt dat het onder de sneeuw warmer wordt, net als achter glas? Dat het gewicht van 20 cm sneeuw de onderste laag zo samenperst dat het tot water wordt, dat kan ik me niet voorstellen, want dat zou je dan op veel meer plaatsen meemaken waar een pak sneeuw ligt. Datzelfde geldt overigens voor de theorie dat sneeuw net zo werkt als glas.
  Daar ik dit effect maar een keer heb meegemaakt, alleen op deze plek, denk ik nog steeds dat het warme water van de lozing de oorzaak is.
  Om mijn hypothese te testen zou ik er nog een keer naar toe moeten gaan, het liefste met een paar waterdichte schoenen, overal in het rond lopen en door de sneeuw trappen, om te kijken of de gesmolten sneeuw zich rond de waterlozing bevindt. Jammer genoeg heb ik daarvoor geen tijd, ik heb zoveel belangrijkere dingen te doen...

  [Waarom kopen mensen voor 2000 Euro aan ski spullen en rijden 1000 kilometer om bij de bergen te komen. Om vervolgens aan de bar te staan en bier te drinken?]

  Om gezien te worden in hun mooie kleding zonder het risiko van botbreuken te lopen? Er is bijvoorbeeld zeer mooie skikleding van Spyder, maar die is zo duur dat het zonde is om er mee te skien..

  BeantwoordenVerwijderen