22 januari 2009

Verslaving

Ik ben langzamerhand tot de conclusie gekomen dat ik een persoonlijkheid heb die gevoelig is voor verslavingen. Er zijn bepaalde dingen die ik graag doe, en als ik eraan begonnen ben, dan heb ik er weinig controle over om er weer mee te stoppen. Het eerste waar me dat werkelijk bewust bij werd was televisie kijken. Een paar jaar geleden werkte ik doordeweeks langere tijd ver van huis, en van maandag tot vrijdag woonde ik in een klein flatje, alleen 's weekends was ik 'thuis' bij vriendin en kind. In het flatje had ik natuurlijk een tv. 's Avonds keek ik, en als er een goed programma of een film was, dan was er niks aan de hand. Soms zijn er werkelijk zeer goede programma's op de buis. Als het dan nog niet zo laat was, bleef ik zappen totdat ik weer iets gevonden had. Als ik dan een of twee goede uitzendingen had gezien was ik tevreden, en ging naar bed. Als er niks kwam, bleef ik zoeken. Een stukje hier kijken, een stukje daar. Net zo lang totdat ik ervan overtuigd was dat er werkelijk niets meer kwam, en dan van uitputting direkt in slaap viel. Op een gegeven moment werd het zo iedere dag een, twee, drie uur 's nachts voordat ik aan slapen toekwam. Ik kwam tot de conclusie dat dit geen gezonde manier van leven is, en tot het inzicht dat ik met wilskracht alleen hier geen einde aan ging maken. Mijn oplossing: ik nam de televisie, ik wilde hem niet weggooien, want misschien kon ik hem ooit nog een keer verkopen, en verhuisde hem naar de kelder. En ziedaar: dat werkte! Ik ging nu 's avonds af en toe naar de bioscoop, en begon weer meer te lezen.

Op iets jongere leeftijd heb ik een soortgelijke ervaring gehad met een computerspel: Duke Nukem. Een van de eerste 3D-Shootout spellen, met ongelooflijk veel levels waar verschillende terreinen en geheime doorgangen ontdekt moesten worden. Ik hield daar pas mee op toen ik het spel werkelijk tot het laatste level toe uitgespeeld had. Dat heeft me meerdere complete nachten slaap gekost.

Met andere dingen waar veel mensen verslaafd aan raken heb ik minder problemen: Ik rook, maar ik kan zonder moeite bij 2 of 3 sigaretten per dag blijven. Overdag rook ik zowiezo niet, alleen 's avonds na het eten, of in het cafe (als we er een vinden waar het nog mag). En soms rook ik een paar dagen niet. Een beetje verslaafd ben ik dus wel. Alcohol is helemaal geen punt. Soms drink ik een paar dagen achter elkaar iedere dag een twee glazen wijn, dan weer drie weken niks. Bier smaakt alleen in de zomer, als het warm weer is. Sterke drank drink ik zelden. Hasj heeft bij mij niet zo een werking dat ik er veel om geef, en van sterkere dingen ben ik altijd met mijn vingers vanaf gebleven - daarvoor ken ik mezelf te goed.

Waarom schrijf ik dit? Omdat ik merk dat het computergebruik langzaam in de richting van een verslaving aan het verschuiven is. Als ik alleeen thuis ben zit ik er soms tot diep in de nacht achter. Gelukkig ben ik meestal niet alleen thuis, er is dus nog geen acuut gevaar. Maar als ik ooit nog weer eens op mezelf zou komen te wonen, dan moet de PC op een tijdsslot, anders gaat het niet goed.

Groeten uit de Zone, en let op uw computer-consumptie.

19 opmerkingen:

 1. Ohhh Bob toch, zo val je van de ene in de andere verslaving.
  En weet je, je bent hierin niet de enige. Dat van die TV herken ik ook. de rest ook..grrr en dat van die pc..? Hou maar op. Ik doe smorgens als een tornado mijn werk om maar weer achter mijn laptop te kruipen. Hobby's die ik had zijn vergeten.
  Nu moet eigenlijk mijn laptop voor garantiewerk de deur uit en ik denk elke dag; Morgen bel ik.
  Want dan ben ik hem 4 weken kwijt.. en ik weet me bij voorbaat geen raad. Erg he?
  Nog 2 weken en dan vervalt het garantietermijn.... dus morgen moet ik echt gaan bellen om hem op te laten halen.
  Afkicken....ik ben er niet goed in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen nood, daar zijn toch Internetcafe's voor?

  Niet laten vervallen, die garantietermijn, dan ben je nog verder van huis. Straks doet ie het helemaal niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK heb weinig verslavingen. Nou ja, werken is er een van. Maar verder niks, nou ja, verzamelen is er een van, maar verder....niks. Nou ja, verhalen schrijven op internet. Maar verder? Eigenlijk niks. Hoewel als ik er goed over nadenk.......ben ik gewoon verslaafd aan heel veel. Maar dat maakt me toch geen slechter mens of zo? Ik doe er niemand kwaad mee, pik heel wat informatie op in het proces, zie dingen die ik normaal zou hebben gemist, bezoek plaatsen en landen waar ik normaal niet zo snel zou komen wellicht. Kortom ik ben prettig verslaafd. Maar roken? Nee! Drugs? Nee! Echt drinken? Nee! TV? Nou ja, soms, maar echt zappen doe ik niet....Kortom het valt wel mee om met mij om te gaan......toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken het helemaal. Zelf ben ik ook zeer verslavingsgevoelig. Zoals wat betreft hardlopen. Nu ik het ontdekt heb, wordt het een passie. Bij jou ook, las ik in reacties op mijn blog, je ging te hard van stapel en dat wreekte zich onmiddellijk...;-) Rustig aan dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, wanneer ben je verslaafd? Het lijkt soms wel alsof het verkeerd is om gewoon te doen wat leuk en lekker is...
  Ik ben verslaafd aan internet, wijn, borrelnootjes, koffie maar de wereld vergaat niet als ik een dagje droog sta.
  Liever prettig verslaafd dan een calvinistische droogkloot met meer zelfdiscipline dan humor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aan het internet kun je heel snel verslaafd raken, dat had ik wel door tijdens mijn zwangerschapsverlof. Maar goed, ik heb nu veel meer te doen, dus met de verslaving is het ook wel afgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Allen: Volgens mij is het een verslaving wanneer je niet meer zelf in staat bent ermee te stoppen. Er bestaat een officiele definitie die zegt dat een gewoonte een verslaving wordt zodra door die gewoonte je normale dagelijkse leven schade ondervindt. Dat kan zich uiten in je gezondheid, je gezinsleven, je sociale leven, je werk of je financiele status.

  Als je zolang televisie kijkt of achter de PC zit dat je regelmatig te weinig slaapt, dan schaadt dat je gezondheid en dus ben je verslaafd.
  Als je veel borrelnootjes eet, maar je wordt er niet dik van en hebt geen problemen erdoor met je cholesterol, en het zorgt er niet voor dat je niet meer normaal eet, dan ben je niet verslaafd.
  Als je veel verhalen schrijft, maar je kunt daarnaast gewoon je werk doen, en je hebt genoeg tijd over voor je vrouw en kinderen en sport, dan ben je niet verslaafd.
  Enfin, you get the point.

  Ik vind het altijd jammer wanneer een woord inflationair gebruikt wordt, d.w.z. dat het zo vaak gebruikt wordt dat het zijn ware betekenis verliest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi Bob, ik kan dus nu de conclusie trekken dat ik niet zo verslaafd ben dan ik dacht te zijn. Ik berokken niemand schade en ook mezelf niet. Júist niet want mijn ervaring is dat het een heerlijk ontspannend iets is. En daar gaat het toch om? Ik krijg er bergen energie door, leer een hoop van hoe mensen tegen dingen aankijken enz.. Maak zelf ook lol op msn en help via mail weer vriendinnen door mijn virtuele schouder.
  De laptop gaat volgende week de deur uit voor garantiewerk maar ik kijk wel verlangend uit naar de dag dat ik hem weer in huis zal hebben.Tussendoor rammel ik wel op manliefs zijn pc maar dan kan ik alleen een uurtje perdag vrees ik. Dus toch afkicken ;)
  (Internetcafe is hier in geen velden of wegen te bekennen)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Huh?? Hoe kan er nu Loes staat terwijl ik Thamara ben.. ???

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja Bob..ik snap er geen bal van.. mijn mailaders begint met loes, maar er staat toch duidelijk nietwaar achter!
  De eesrte x pikte hij het toch ook gewoon dat ik Thamara neer zette.. en daarna heb ik niet veranderd. Vreemd kan het gaan.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Whahahaa.. het wordt hier steeds geheimzinniger.

  Thamara/Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tetst; en nu móet het lukken grrr
  Haal maar weg weer Bob.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Technische problemen bij blogger.com, neem ik aan. De laatste ziet er weer goed uit. Of een virtuele identiteitscrisis?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het leven is een grote veslaving want van leven ga je dood. Dood gaan is volgens mij slecht voor de gezondheid. Leven is dus slecht voor de gezondheid maar mensen stoppen er meestal toch niet mee. Ze zijn dus verslaafd aan het leven. Volgens mij een goed voorbeeld van een verslaving die goed voor je is zelfs als de definitie van een verslaving inhoud dat het slecht voor je is.

  Rob A.

  PS. Wie is Loes?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik herken veel van wat je beschrijft Bob!
  Ik (wij) heb(ben) dat ook.
  Een jaar of 3 geleden waren mijn vriend en ik helemaal verslaffd aan webcams. In onze woning stonden in totaal 6 webcams opgesteld die we op onze websites hadden geïntegreerd en we waren(zijn) beide moderator van een webcam community (geen porno cams). Ik had dit al in Holland (niet zoveel aangezien mijn pc dat niet trok) en heb mijn vriend aangestoken.
  Daarna hebben we Second Life ontdekt. Daar we beiden vanuit huis werken, konden we dag en nacht online in Second Life. In het begin was het allemaal spannend en nieuw, en we zaten tot in de vroege uurtjes (6 uur 's morgens was geen uitzondering) achter de pc. Na zo'n 6 maanden hebben we een stop week ingebouwd, omdat we geen tijd meer voor onszelf namen. En deze stopweek was heel moeilijk, we moesten ons dwingen niet de pc aan te zetten en in SL te gaan. Na een week zijn we ook weer vrolijk verder gegaan, al konden we wel wat vroeger de pc uit zetten. Na een jaar zwakte de verslaving af, en konden we makkelijk zonder Second Life.

  De enige verslaving waar ik niet vanaf kom is slapen en lekker eten. Ik slaap te lang, dat zou ik moeten veranderen en af en toe eet ik te veel en te lekker. Vanaf mijn 25e kan ik helaas niet meer onbeperkt snaaien, mijn lichaam heeft zich helaas veranderd :(

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh Liekie, ik geloof dat je me overtroeft met je verslaving. Hoe kun je in vredesnaam nog functioneren als je zoveel nachten doorgaat? Gelukkig dat het afgezwakt is, al is dat blijkbaar niet op eigen kracht gebeurt, maar heeft de verslaving zijn langzaam zijn invloed verloren, net zoals bij mij en mijn computerspel.

  Rob, I am counting on you om altijd de utzondering op de regel te vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. En ik kan eten wat ik wil, er komt niets bij, heh heh heh!

  BeantwoordenVerwijderen