1 maart 2014

Het blogbal

Dit jaar ga ik er weer naar toe, om piano te spelen en een beetje te ouwehoeren met andere bloggers. Het blogbal vindt plaats in "Arti et Amicitiae" op het Rokin in Amsterdam. Jammer genoeg wordt de blogparel er niet uitgereikt, die hebben zich weer verzelfstandigd. Aanstaande vrijdag is het zover. Ik heb er druk voor geoefend, ik ben namelijk geen pianist die in staat is om een half uur lang te improviseren.
Mijn geplande repertoire bestaat uit de volgende nummers: 1. Watermark -Enya
 2. I like Chopin - piano-arrangement van J. Möser
 3. Bridge over troubled water - piano-arrangement van J. Möser
 4. The Entertainer - S. Joplin
 5. Maple Leaf Rag - S. Joplin (deze keer helemaal compleet zoals het hoort)
 6. Take Five - Paul Desmond
 7. Una Mattina - L. Einaudi
 8. Nocturne BI 49 cis-mol - F. Chopin
 9. Für Elise - L. von Beethoven
 10. Invention no.1 c-dur - J. S. Bach
 11. Arabesque no.1 - C. Debussy
Voor iedereen wat wils, behalve voor de liefhebbers van elektronische muziek uiteraard. Mevrouw HID wordt al helemaal gek van mijn geoefen, ook al omdat ik daarnaast nog voor mijn gewone piano-werk oefen. Ik vraag mij af hoe echte optredende pianisten dat doen, vreselijk veel werk moet dat zijn.

P. S.

Ik ben van plan om jazz-piano te gaan leren. In de eerste plaats omdat ik dat graag speel, en in de tweede plaats omdat de typische pianisten-problemen plankenkoorts en fokale dystonie vooral bij klassieke pianisten optreden die alles zeer precies willen spelen. Een broer van een collega is net afgestudeerd aan het conservatorium als jazz-pianist en geeft ook les, en bij hem wil ik beginnen als het lukt. Misschien dat ik dan volgend jaar op het blogbal een stuk kom improviseren...

8 opmerkingen:

 1. Heikel onderwerp, heel heikel, ik onthoud me van commentaar...:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt ook naar de uitreiking van de blog parel gaan, die is ergens anders, alhoewel, dat was het afgelopen weekend al, als ik me niet vergis.

   Verwijderen
 2. Brrr, focale dystonie... :-(

  Toch treed ik eind deze maand wel degelijk als begeleider, maar dat is een partij die ik met duim en wijsvinger nog redelijk kan spelen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een optreden, heel goed. Ik heb nog überhaupt geen dystonie, en dat wil ik ook graag zo houden.

   Ik geloof dat echt optreden als solo pianist toch niet het ware is. Het is zo bewerkelijk... Of je moet misschien een vast repertoire hebben, ach ik weet het niet. Waarschijnlijk moet je meer talent hebben zodat je er niet zo hard voor hoeft te werken.

   Verwijderen
  2. Vandaag besloten het toch maar op staalsnarige gitaar met plectrum te spelen, gaat toch vloeiender.
   Maar een solorepertoireis nogal wat, ja.

   Verwijderen
  3. Laatst nog een clip gezien waarin Mark Knopfler uitlegt hoe hij heeft leren gitaarspelen, fingerpicking en plectrum, interessant. Autodidactisch, uiteraard ..

   Verwijderen