13 januari 2014

Pianoles

Ja het is me wat met die pianoles. Ik heb op het moment 11 leerlingen, die ik nach bestem wissen und gewissen probeer iets bij te brengen. Er hebben er een paar opgezegd, dat waren vooral zulke die minder gemotiveerd waren. Daar ben ik dus niet zo rouwig om. De vermoeiendste leerlingen zijn diegene die eigenlijk niet willen. Ik verkeer in de luxe positie dat ik niet alleen van het lesgeven moet leven, en zo wordt het alleen maar leuker.Op een goede tweede plaats qua vermoeiendheid staan hele kleine kinderen. Ze zijn snel afgeleid en willen vaak liever iets anders doen. Voor kleine kinderen moet je een beetje entertainer zijn. Op het moment heb ik maar een klein kind, een jongen van zes jaar. Een extra moeilijkheid bij hem is dat de piano (van zijn basisschool) nogal gammel is. De middelste c, dat is de toon die het vaakste gebruikt wordt, is kapot. De jongen liet me zien dat als je hard genoeg op de kapotte toets slaat, er toch een toon komt...
Een keer kwam ik binnen in het lokaal waar ik lesgeef, en zag dat er kinderen OP DE PIANO KLOMMEN. Ik was nogal verbijsterd en riep ze tot de orde. Geen wonder dat die piano er zo slecht aan toe is.

Twee andere leerlingen, meisjes, hebben aangekondigd dat ze aan het einde van dit schooljaar ophouden. Ze doen dit jaar eindexamen (Abitur) en gaan dan naar een andere school in een andere stad. Dat is jammer, want met hen liep het erg leuk. Zij waren twee van de eerste leerlingen die ik kreeg, en de leraar van wie ik het moest overnemen had er nogal een potje van gemaakt. Zodoende waren ze erg tevreden met mij en ook altijd gemotiveerd.

Dan heb ik nog een volwassene, dat is een vriendin die pas is begonnen met spelen. Ze heeft een baby van zes maanden die altijd meekomt naar les. Meestal slaapt de baby als ze komen en wordt wakker als we beginnen te spelen. Dan kraait hij en kruipt door de kamer. Ik moet hem geregeld in mijn arm nemen zodat hij rustig wordt, en zo sta ik dan les te geven met een baby op mijn arm.

3 opmerkingen:

  1. Kan het zijn dat je goedkoper bent dan de kinderopvang en dat daar misbruik van wordt gemaakt? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Theoretisch misschien, praktisch geloof ik dat ik een stuk duurder ben. Die vriendin is nog redelijk jong, in de dertig, heeft NOG twee kinderen, en woont alleen. Ze is nu ook begonnen bijna dagelijks te joggen. Ze heeft dus een gezonde portie energie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hahaha, dat is weer echt een opmerking voor Xiwel... ja, kinderen en zeker jonge kinderen zou ik ook heel moeilijk vinden om les aan te geven. Maar als men geïnteresseerd is, is het altijd het leukste, zelfs al is de betreffende leerling helemaal niet zo goed.

    BeantwoordenVerwijderen