13 mei 2012

Weer weg

Ik ben deze week weer op vakantie in Luesen, om de paragliding Technik-Thermik Kurs te doen. Ik ga leren om op te stijgen en in turbulenties het hoofd en het scherm koel te houden. En het praktijk-examen voor de A-licentie afleggen.
Groeten uit de Zone.

4 opmerkingen:

 1. Veel plezier en goede vlucht(en)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik will graag weten hoe moeilijk het was om het na al die jaren weer op te pakken? Is het net als met fietsen dat je het niet verleerd?
  Ik weet dat jij nog vaker gevlogen sinds de trip in Frankrijk maar je hebt vast wel een idee.

  Groeten,

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het begin weer op te pakken was niet zo moeilijk, het verschil met vroeger is dat de sport tegenwoordig veel serieuzer bedereven wordt. Er valt veel meer te leren dan vroeger. Vandaag ben ik voor het eerst in thermische lucht gevlogen, maar zonder precies te weten wat ik moest doen. Ik ben ongeveer 5 minuten gestegen, en toen heeft de vliegleraar me gesommeerd om af te dalen, omdat het te turbulent werd voor mijn kunnen. Mijn scherm rukte van links naar rechts en een keer was hij schuin voor me in plaats van boven me. Als je dan op het verkeerde moment aan de remmen trekt, dan maak je de uitslagen nog groter, en dat is dan niet goed ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag ben ik gestegen tot 146 m boven de startplaats, toen moest ik weer afslaan richting landing.

  (De startplaats zelf is op de berg op 1600 m, 800 meter boven de landingsplaats in het dal.)

  Bij de landingsplaats was (ongebruikelijk onderin het dal) ook nog zo een sterke thermiek dat ik bijna niet naar beneden gekomen ben. Ik heb meerdere minuten op dezelfde plaats rondjes gedraaid zonder hoogte af te bouwen.

  We hebben deze week vaak "überregionaler" noorderwind. In de Alpen leidt noorderwind vaak tot föhn. Föhn is zeer gevaarlijk voor paragliders, omdat deze wind die normaalgesproken alleen maar op grote hoogte zeer sterk is, elk moment naar beneden in de dalen kan "doorslaan".

  Bovendien is in mei de thermiek zeer sterk (en dus vlagerig). Daarom kunnen we niet zo veel vliegen, tot nu toe slechts twee halve dagen.

  BeantwoordenVerwijderen