11 november 2011

Michael

Het is vrijdagmiddag en ik heb geen zin meer om te werken. Daarom presenteer ik u het tweede karakter in het kader van "Kreatives Schreiben", het ontwikkelen van een karakter. Ik heb hier geen methode voor. Ik begin gewoon een beetje te mijmeren en kijk dan wat er bij tevoorschijn komt. Met dank aan Emigrant voor het trefwoord. Wie zin heeft kan graag de volgende voornaam van een denkbeeldige persoon geven met een of twee trefwoorden, zodat ik daar een ander karakter omheen kan bedenken.

Michael is 49. Hij beweegt niet veel, sport heeft hem nooit zo geinteresseerd. Op zijn gezondheid let hij alleen als het niet te veel moeite kost en hij er geen lekkere dingen voor hoeft te laten staan. Deze levenshouding is hem aan te zien, hij is zo'n 15 kilo te zwaar volgens zijn huisarts. Hij heeft een ietwat matte gelaatskleur, als hij staat en loopt kun je aan zijn houding en aan zijn figuur zien dat hij zijn leven eigenlijk op een bureaustoel doorbrengt: hij loopt gekromd en zijn buik zit een beetje te hoog, die rust namelijk normaalgesproken op zijn bovenbenen. Hij rookt te veel, en heeft een donkerbruine baard waar hij altijd met een hand in zit te woelen als hij nadenkt.

Michael was al vroeg een computerfreak. Hij heeft een bovengemiddelde intelligentie en hij interesseerde zich van jongs af aan meer voor zaken dan voor mensen. De wereld van de dingen kon hij vrij goed begrijpen en beheersen, deze wereld voldoet aan bepaalde regels. Deze regels zijn soms ingewikkeld, zo ingewikkeld dat de meeste van zijn klasgenoten ze niet begrepen, maar de regels zijn standvastig en als je ze eenmaal doorhebt, dan kun je er altijd op vertrouwen. Dit in tegenstelling tot de onvoorspelbare en grillige wereld van de menselijke relaties, hier heeft Michael altijd grote moeite mee gehad. Het meest op zijn gemak is Michael als hij alleen aan een interessant probleem kan broeden, of met iemand kan praten die op dezelfde golflengte zit. Groepen mijdt hij. Het is niet zo dat Michael oppervlakkig is wat zijn gevoelens en die van anderen aangaat; hij schrikt er echter voor terug zich in situaties te begeven waarbij hij niet weet wat hij er van kan verwachten.

Deze voorwaarden leidden er toe dat Michael een gestage voorspoedige carriere doorliep als software-ontwikkelaar. Hij wordt goed beoordeeld door zijn chefs en de zakenrelaties, omdat hij verstand van zaken heeft en goed onder woorden kan brengen waar het in zijn werk om gaat. Bij zijn collega's heeft hij minder succes. Hij raakt vaak met hen in conflict zonder dat hij het aan ziet komen, omdat hij botweg zegt wat andere mensen verkeerd doen. Michael heeft geen boodschap aan de gekwetste gevoelens van anderen, of beter gezegd: hij zou er eventueel wel een boodschap aan kunnen hebben, als hij niet zijn hele leven lang zo goed getraind was geweest in het vermijden van persooonlijk contact, zodat hij er nu helemaal geen intuitie meer voor heeft.

Vorige week nog was hij oprecht verbaasd geweest over een vrouwlijke collega die niet wist hoe ze iets moest ingeven in een spreadsheet. "He, weet je dat niet?? Jezus, waar moet ik beginnen om dat uit te leggen." had hij er uitgeflapt, en nog een paar opmerkingen. De vrouwelijke collega die nog maar kort bij het bedrijf was, had zich weggedraaid en kon met moeite haar snikken onderdrukken. Niet dat Michael daar iets van gemerkt heeft.

Michael heeft twee keer een vriendin gehad. Met de tweede duurde de relatie het langst: vier jaar. Maar Michael is niet geschikt om samen te leven met een normale vrouw, hij is er te hoekig voor. Hij geeft niet mee. Hij is niet ontvankelijk voor verborgen hints en subtiele stemmingsveranderingen. Michael heeft een vrouw nodig die een beetje op hem lijkt, dan zou het wat kunnen worden.

10 opmerkingen:

 1. Rob, briljant en eigenwijs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hm, dat is een beetje op de werkelijkheid gebaseerd? Are you sure?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt me een beschriving van een doodgewoon mannelijk iemand. Die soort vind je heeel vaak. Dus is hij ook niet echt een opwindend character. Een beetje een sociale idioot, een typische nerd. Nee, Bob, van die vent woordt het me niet warm! Hoezo ga je niet een echt schillernd figuur ontwerpen? Zo een tovenaar ofeen heks, iemand ut het Harry Potter universum? En wat denkt mevrouw HiD (die arme meid zonder eigen naam, weet je nog?) daarvan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem: Dit karakter is bedacht naar de opdracht van Emigrant:

  "Wat dacht je van Michael, een volstrekt wereldvreemde nerd, die echter erg goed is met de computer, daarmee veel geld verdient en daardoor een even onhandige als arrogante hufter wordt?"

  Ik heb me niet helemaal aan het script gehouden, zie ik nu.

  Mannen zoals Michael zie je wel vaker, dat klopt. Voor een schillernde figuur had ik nog graag een voornaam gehad. De trefwoorden zijn tovenaar of heks?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja. Eventjes iets verzinnen ... Ik zie ze al.
  Wat denk ja van:

  Rufus, de Kaboutervriend
  en
  Artemisia, het Kruidenvrouwtje.

  Zie je ze? Zijn ze vrienden? Kennen ze elkaar? Of zijn ze niet zo goed op elkaar gemutst?

  Na, was hältst Du davon?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het wel knap hoor, dat je een innerlijk consistente persoon kunt bedenken. Alleen lijkt hij me iets te oud, maar verder is hij in orde.
  Waarom zou hij moeten schillern? De literatuur is toch vol van stinknormale mannetjes en vrouwtjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja inderdaad. Dit zijn in principe voor-studies voor een roman (die er helemaal niet gaat komen). De clou is dat je eerst de personen bedenkt, en daarbij moeite doet om realistische personen te scheppen die "tot leven" komen. Personen waarin je iets herkent, hetzij van jezelf, hetzij van anderen. Om die personen heen wordt dan het verhaal verzonnen. Op die manier krijg je volgens mij interessante lektuur. Er zijn veel boeken met personages die plat zijn en niet tot de verbeelding spreken, die onrealistische dialogen voeren. Voor mij is dat altijd een grote afknapper, terwijl sommige van dit soort boeken grote best-sellers zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien komt die iets saaie nerd Michael in een virtuele realiteit uit. Hij beland in het rijk der schemering van Koning Joris, een viezepeuk met griezelige ideen. En dan kan hij ook die twee andere figuren ontmoeten. Dus heb je dan ook weer en interessante contrast.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien moet je zelf een verhaal gaan schrijven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen