13 september 2008

Strange encounters


Tja nu ben ik met mijn neus op het feit gedrukt dat hier in de Zone het rechtsradicalisme vrijer bloeit dan in andere gebieden. Je kan een tijd lang je kop in het zand steken en het fenomeen negeren maar op een gegeven moment haalt de realiteit je in.

Ik liep vanmiddag door de Marktstraße in Erfurt, een grote winkelstraat die vanaf de Domplatz naar het tweede grote plein in de stad, de Fischmarkt loopt. Ik zie een stelletje mij tegemoet komen, jonge man, jonge vrouw, kinderwagen. De man ziet er enigszins opvallend uit maar niet overdreven: kale kop met gestyled baardje, tatouages en spierballen uit het fitnesscentrum. Waarom weet ik niet, maar ik lees het kleine opschrift op zijn rode T-Shirt en dan dringt het tot me door dat het geen gewoon kledingsmerk is: ku-klux-klan. Ik staar hem een beetje ongelovig na als ze aan me voorbij lopen en dan valt me de volgende bijzonderheid op: De tatouage op zijn rug reikt tot boven zijn kraag en achter op zijn nek zijn duidelijk drie grote letters te lezen: K K K.

Wat me het meeste irriteert aan de situatie is dat het blijkbaar mogelijk is om openlijk zo rond te lopen met symbolen van een moorddadige organisatie (terwijl het in Duitsland officieel verboden is openlijk Nazisymbolen te dragen) zonder dat mensen er aanstoot aan nemen of er iets van zeggen, een sociaal leven te hebben en ook nog een vrouw te vinden en - god moge dit kind genadig zijn - babys te produceren.

Ik heb natuurlijk al eerder neo-nazis zien rondlopen, maar iemand die zulke symbolen zichtbaar tatoueert, dat is dan toch 'die nächste Stufe'.

Natuurlijk heb ik niets gezegd of gedaan, zo een held ben ik niet. (Rationalisatie:) Iemand die er zo bijloopt is erop uit te provoceren. Waarschijnlijk doe je hem er een plezier mee door hem een kans te geven zijn 'ideeen' te verdedigen. Hij vindt zichzelf moedig om zich zo te gedragen, je kunt nu eenmaal veel tegenstand verwachten. Waarschijnlijk bewondert zijn vrouw hem. Of ze durft niets te zeggen omdat ze anders een tik op haar gezicht krijgt. Jammer dat zo iemand zijn heldhaftigheid niet in een andere richting uit.

Bonusvraag: Wat is erger/ beter? Zo iemand als ik vandaag ben tegengekomen of iemand die weliswaar dezelfde ideeen heeft maar aan wie je het aan de buitenkant niet kunt zien?

10 opmerkingen:

 1. Ik vind het vreselijk. En het ergste: binnenkort is het weer 3 oktober. In Leipzig stond dan altijd de stad op z'n kop. Overal politie, relletjes etc.
  Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 3 Oktober is mij nog niet zo opgevallen op die manier. Wanneer zulke demonstraties aangekondigd worden dan blijf ik uit de buurt.

  Wat mij stoort is de 'Männertag' die gebruikt wordt als excuus om de hele dag stomdronken rond te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 1. Ik denk dat veel Oostduitsers nauwelijks weten waarvoor KKK staat.
  2. Ik wil me niet opwinden, maar dit moet me werkelijk van het hart: extreem rechtse ideeen zijn lang niet alleen 'Männersache'. Aan allen die het horen willen: leer dat vooroordeel nou eens af!
  3. Als ik je stukje goed heb gelezen heb je zelf ook niets gezegd en alleen gekeken. Besef goed, dat jij ook een buitenlander bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Cornelis,

  Ik weet niet of jij ook in Oostduitsland woont, maar ik heb de indruk dat de mensen hier even goed op de hoogte zijn als overal.

  Er zijn beslist ook vrouwen met extreem-rechtse ideeen, of dat meer of minder zijn dan mannen daarover heb ik geen idee. Het is wel zo dat de mannelijke soort duidelijker te herkennen is in het straatbeeld.

  Ja ik ben ook een buitenlander, als Nederlander ben je er een van de minder slechte soort voor dit soort mensen. Waarom ik niets gezegd heb, is denk ik duidelijk. De situatie is er gewoon niet naar. Als echter mensen die ik ken opmerkingen maken in die richting, dan ga ik er wel degelijk op in. Zoals bijvoorbeeld een jonge collega van de week beweerde dat het er bij demo's van Rechten veel oderlijker toegaat dan bij de Linken en dat de Rechten tenminste nog respekt hebben, heb ik hem erop gewezen dat je alleen gerespekteerd wordt wanneer je de juiste huidkleur hebt. Ik wilde hierop aanspelen: ook deze man met de KKK-tatouage heeft kennisen en collega's die met hem praten en ik vraag me af of die dat allemaal stilzwijgend aannemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wacht even, ik geloof dat er een misverstand is: Männertag heeft niets met 3 oktober te maken.

  Männertag wordt gevierd op hemelvaartsdag en de traditie is dat op die dag de mannen met elkaar gaan 'wandern' en daarbij middelgrote tot grote hoeveelheden bier consumeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Bob, Männertag is ook al zo'n rare uitvinding. In Rusland is die trouwens op 24 februari als tegenhanger van vrouwendag op 8 maart. Alleen vergeten alle vrouwen dat haha.

  @Cornelis, o jawel hoor, Oost duitsers weten dondersgoed waar kkk voor staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Bob,

  was even een beetje woest, sorry. Ik woon al een poos in Berlijn en heb in U- en S-Bahn ook al twee keer in moeten grijpen. Hoewel ik de 'goede' huidskleur heb, voel ik me toch aangesproken als het over de buitenlanders gaat.
  Heb op m'n werk een klein veldonderzoek gedaan. Van 10 collegas zeiden 6 niet te weten waarvoor KKK staat. 4 van hen zijn Ossies. Overigens wisten ze wel allemaal waarvoor Ku-Klux-Klan staat. Wil liever niet mijn gelijk halen in deze, eigenlijk...
  Er zijn altijd argumenten om uiterlijke kenmerken niet waar te willen nemen: hij doet z'n werk zo goed, hij is lief tegen de kinderen, hij is zo aardig met de pitbull-terrier. Omgekeerd ook: alle buitenlanders moeten dood, behalve mijn fijne turkse collega, die mag blijven. Nog even klugscheissern: volgens mij is het Herrentag en wordt er inderdaad veel gezopen. Kan ook een lokale benaming van hetzelfde fenomeen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 4 van de 6 is wel veel ja.

  Hoe heb je 'ingegrepen' in de metro en de tram? Hoe hebben ze greageerd?

  Kan zijn dat ik de komende dagen niet reageer, ik ben even een weekend naar Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een turks (?) paar werd in de S-Bahn grof lastig gevallen door een paar 'vom Verein'. Pas toen ik me ertussen manouvreerde reageerde de rest van het rijtuig ook heftig op de belagers. Universsel: kind valt in't water en ieder verwacht van een ander, dat hij erachteraan springt... 2e keer so ähnlich.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een goed voorbeeld van Zivilcourage, Cornelis. Tot mijn verdediging moet ik zeggen dat ik een vergelijkbare situatie nog niet heb meegemaakt. Als het zover komt ben ik hopelijk ook moedig genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen