8 september 2016

Overtuigingskunst

Les 1: In tegenstelling tot de algemene overtuiging zijn mensen niet rationaal. Meningen en overtuigingen baseren in eerste instantie op gevoel en instinkt. Achteraf worden de passende argumenten erbij bedacht.

Les 2: Om effectief iemand te overtuigen moet je tot dit gevoelsmatige, instinktieve niveau doordringen. Verstandelijke argumenten zijn leuk om iemand te overtuigen die nog geen mening heeft over jouw onderwerp en die openstaat voor argumenten. Ken jij veel van zulke mensen?
NB: dat je geen verstandelijke maar emotionele argumenten gebruikt, wil niet zeggen dat het makkelijker wordt, integendeel. Je moet empathisch zijn en in staat zijn de behoeftes van je gesprekspartner te doorgronden. Het vereist inlevingskunst en het onderscheidingsvermogen om de overlapping van interesses te vinden.

Les 3: De ultimatieve manier om iemand jouw zin te laten doen is ervoor te zorgen dat hij dit ZELF wil. Alle argumenten over het nut van het algemeen, of nog erger: jouw eigen nut, verzinken daarbij in het niet.

Les 4: Sta je in een machtspositie die hoger is dan je opponent, dan heb je dit allemaal niet nodig. In principe. Je opponent is dan quasi verplicht om jouw bevelen uit te voeren, dat is natuurlijk veel makkelijker. Desalniettemin, zodra als jij je omdraait en weggaat, doet hij natuurlijk waar hij zelf zin in heeft. Heb je hem daarentegen overtuigd, dan ziet hij in dat jouw wensen ook voor zijn eigen bestwil zijn, en dat is de beste motivator.


Overtuigingskunst is een van de belangrijkste tools in het leven omdat het ervoor zorgt dat je goed en effectief kunt samenwerken, dat je in goed aanzien staat, en dat je leven gladjes en aangenaam verloopt. De mens is een sociaal wezen dat in de groep functioneert. Als je in de groep niemand kunt overtuigen van jouw inzichten, dan dans je alleen maar naar andermans pijpen. Kun je daarentegen je interesses of overtuigingen goed delen, dan ontstaat er een evenwicht en het samenleven wordt veel aangenamer.

(In de laatste alinea heb ik geprobeerd je ervan te overtuigen dat overtuigingskunst belangrijk is. Werkte het?)

3 opmerkingen:

 1. Ik moest in mijn werk vaak moslims overtuigen van de onzinnigheid van bepaalde opvattingen. Dat deed ik door een flink eind met ze mee te slijmen en hen vervolgens met een flinke dosis van hun eigen heilige teksten om de oren te slaan. Nooit geargumenteerd of mij tegenover hen opgesteld; dan hadden ze immers de kont tegen de krib gegooid.
  Soms werkte het. Nadeel was dat toehoorders wel eens dachten dat ik moslim geworden was.

  Emigrant

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Binnenkort moet ik een autoverkoper overtuigen om garantie toe te passen; ik vrees dat mijn overtuigingskunsten te kort gaan schieten..

  Bob

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is me gelukt om de autoverkoper te overtuigen, maar niet door middel van overtuigingskunst. Het ging om een garantie-reparatie die hij al maanden lang negeerde.
  Ik heb subtiel gedreigd met een advocaat. Ik heb mij quasi in een hogere machtpositie gemanoeuvreerd. Dat heeft gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen