17 augustus 2015

Going for the clouds

Afgelopen week was ik op vakantie in Oostenrijk. Die week was de laatste van een drie weken durende hittegolf. Veel zon + weinig wind = goed vliegweer in de Alpen = een blije Bob.

Natuurlijk had ik mijn paraglider bij me. We waren in Zell am See, een El Dorado voor beginnende Streckenflieger. In Zell am See kun je ook zonder paraglider goed vakantie vieren, vandaar dat we er ook graag samen naar toe gaan.

Die week in Zell am See zijn mijn paragliding-ervaringen to the next level geschoten. Ik ben zo ver en zo hoog gevlogen als nooit tevoren. Mijn twee langste vluchten waren ongeveer 40 kilometer, en daarbij ben ik grotendeels op een hoogte van meer dan 3000 m gevlogen. Ik ben gestegen tot aan de "basis". De basis is het begrip voor de hoogte waarop de onderzijde van de wolken zich op dat moment bevinden; die bevinden zich namelijk normaalgesproken allemaal op dezelfde hoogte. Het bereiken van de basis is een bijna sprituele ervaring. Je moet oppassen dat je niet in de wolk zelf stijgt, het is vaak turbulent en het is allemaal in het begin een beetje eng. Als je er dan bent, verandert het uitzicht op de lucht in de omgeving: je ziet een duidelijk verschil tussen de lucht boven de basis die droog en daardoor strak blauw is, en de lucht daaronder die er nevelachtig en beetje vies uitziet. Zo ziet dat er uit:

aan de basis in het Salzachtal bij Zell am See

Foto's tijdens de vlucht maak ik met mijn smartphone, die ik voor die gelegenheid altijd met een touwtje aan mijn windjack vastknoop. Vroeger had ik een "GoPro", maar daar komen van die ellenlange saaie filmen uit die niemand wil zien. Het nadeel van de smartphone is dat ik om te fotograferen de stuurlijnen los moet laten, en dat kan alleen in rustige lucht bij het rechtuit vliegen.

Hier noch een paar andere luchtfoto's:

De zon schijnt door de wolken

een blije Bob

de voeten van Bob en zicht op het dal

Een "Speicherbecken" waar het water voor de sneeuwkanonnen wordt verzameld

Een blik op de instrumenten: hoogte 3266m, temp. 12 graden, snelheid 40,6 km/u


Maar we hebben natuurlijk ook andere dingen gedaan! Iedere ochtend lekker zwemmen en op de laatste dag een fietstocht gemaakt! Een stuk van de Tauernradweg en dan om het meer van Zell am See:

Tauernradweg


Een geslaagde vakantie. Als dat het resultaat is van de globale klimaatverandering, dan ben ik daarvoor!

2 opmerkingen:

 1. Jezus Christus zeg, ik zou me dat een partij eng vinden. Maar prachtige foto's, dat wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook een kwestie van wennen. Nadat ik in Oostenrijk voor het eerst aan de basis was, ben ik gisten in Kella in Thüringen ook aan de basis geweest. Niet omdat ik nou zoveel beter ben geworden maar omdat de drempel en een stuk angst / terughoudendheid is weggevallen.
   Het was een zeer goed vlieg-weekend. Gisteren in Kella en vlucht van drie uur, waarbij ik een kleine zgn. FAI-driehoek ben gevlogen, en vanavond van zes tot half acht nog anderhalf uur gesoard in Jena.
   Een prima afloop van de vakantie!

   Verwijderen