14 april 2015

Waarom spreken Nederlandse presentatoren zo slecht?

Een paar dagen was ik in Nederland en het viel me op: Nederlandse tv-presentatoren spreken vreselijk. Dat is vreemd voor mensen die het beroepsmatig doen, maar het is niet te loochenen. Hortend en stotend, met een zware klemtoon op het eerste of tweede woord van de zin, de rest wordt er veel te snel binnensmonds achteraan geschoten. Afgeraffeld, alsof een goede uitspraak iets is om je voor te schamen. Waarom doen ze dit, en waarom kijkt het publiek daarnaar? Het moet een modeverschijnsel zijn, ik weet niet hoe lang het al duurt. Het viel me op bij De tiende van Tijl, en toen ging ik erop letten; ze doen het bijna allemaal.

En het is niet alleen de slechte uitspraak en ritme. Er heerst ook een soort kinderlijke opgewektheid bij elk onderwerp, zelfs als het volkomen misplaatst is bij een onderwerp als zelfdoding (Arena). Het lijken wel kinderen van de lagere school.

Wat een verademing was het om Paul van Vliet te horen spreken tijdens een interview. Een welluidende stem, een rustig en vloeiend ritme, zinnen die zonder te holperen van A naar B voeren. Luister naar die man jongens, zo moet het!

6 opmerkingen:

 1. Mij valt het niet zo op, maar ik ben er aan gewend. Paul van Vliet vind ik overigens geen goed voorbeeld. De man brouwt en mompelt me teveel. Ik vind het niet prettig om naar hem te luisteren. En dat heeft niet met zijn huidige leeftijd te maken, maar was altijd al zo. Wel geeft het aan dat veel op dit gebied persoonlijk is. Niet iedereen stoort zich aan dezelfde dingen.

  Ik herken je verhaal echter wel, maar dan vooral bij een BBC-nieuwsleester die hij bij hun wereldomroep (radio) een jaar of 40 vol heeft gehouden. In de jaren 90 viel me dat op. Bij elke zin ging ze er vol in, maar aan het einde storte diezelfde zin als een plumpudding in elkaar. Niet een zin, maar vrijwel elke zin. Volgens mij heeft dat alles te maken met ademhaling. Door er zo uitbundig in te gaan blijft er geen lucht over voor het eind van de zin. En daarbij zijn ze zo dom om niet even na een komma adem te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn vast betere voorbeelden, maar hij stond in groot contrast met de anderen. Op de Engelse tv wordt trouwens goed gesproken, als je het mij vraagt.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. op de franse TV is het ook vreselijk: daar hebben ze een apart accent voor nieuws. Ze leggen de klemtonen verkeerd en rijgen woorden ook verkeerd aan elkaar (= de snelheid en melodie van de zinnen is verkeerd). En vrouwen hebben allemaal een zwijmelende meisjes-meisjesstem waar ik gillend gek van word.

   Verwijderen
  2. Het moet mode zijn die alleen onder de beroeps heerst. Net als die architectuur die niemand mooi vindt. Nicht nachvollziehbar.

   Verwijderen
  3. precies. Ik heb altijd meelij met de buitenlanders die Frans proberen te leren uit het nieuws van TV5. Niet te volgen.

   Verwijderen