27 maart 2015

Het ongeluk

Het vliegtuig van German Wings is neergestort omdat de piloot de deur van de cockpit niet open kreeg. (lees hier) In de cockpit had de copiloot het vliegtuig onder controle en de deur afgesloten. De deur is voorzien van een ingewikkeld slot dat van buiten alleen door een lid van de crew geopend kan worden, tenzij de gene in de cockpit dit verhindert. De deur is bestand tegen vuurwapens en grof geweld. Ter bescherming tegen terroristen.

En nu hebben we het eerste catastrofale ongeluk dat te wijten is aan de paranoia met betrekking tot terrorisme.

Er zijn een aantal betrekkelijk eenvoudig oplossingen te bedenken die dit scenario verhinderen. Bijv een wc in het afgesloten bereik. (De piloot had de cockpit verlaten om naar de wc te gaan). Of de plicht dat er altijd twee mensen in de cockpit moeten zijn. Ik neem aan dat iets dergelijks ingevoerd gaat worden, ook al strubbelt de directeur van Lufthansa nog tegen.

De ware ramp heeft zich echter nog niet toegedragen: stel je voor dat het publiek het vertrouwen verliest in het vliegen. Een economische ramp van globale dimensies.


2 opmerkingen:

  1. Zou het verdwijnen van dat Maleisische vliegtuig in de oceaan de piloot tot inspiratie hebben gediend? De mensen apen elkaar vaak zo na; van deze aard van erweitertes Suizid zijn we denk ik nog niet af.

    Emigrant

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees net in der spiegel dat dit al een paar keer gebeurd is, de laatste keer in november 2013 in Mozambique.
    Door gaat nog een staartje hebben, hoop ik tenminste.

    BeantwoordenVerwijderen