22 augustus 2013

Het gaat goed met ons

(In antwoord op Uitstel der Middeleeuwen van Emigrant)

Nee, het gaat niet bergaf en het wordt niet alleen maar erger. Integendeel, alles wordt steeds beter. Wilt u bewijzen? Alstublieft:
- Het gaat goed met het milieu! Tegenwoordig kun je in veel rivieren en plassen weer zwemmen, het water is schoon genoeg ondanks de strengere eisen die er aan gesteld worden. In mijn jeugd was dat niet mogelijk. Bovendien is de luchtvervuiling zo gedaald door het verdwijnen van kolen- en oliecentrales en de verbetering van de benzinemotor dat er een nieuw soort luchtvervuiling uitgevonden moest worden om de gemoederen bezig te houden: fijnstof.
- Er dreigt geen nucleaire wereldoorlog meer! Deze dreiging hing tientallen jaren (!) boven ons hoofd en was de oorzaak voor veel demonstraties en talloze filmen en boeken over een doemscenario.
- Het is niet meer zo gevaarlijk thuis en op straat omdat de criminaliteit continu en gestaag jaarlijks minder wordt. Kijkt u de statistieken er maar op na in plaats van de krant te lezen en het journaal te kijken. Dan krijgt u namelijk de omgekeerde indruk, en dat ligt er natuurlijk aan dat criminaliteit goed verkoopt.
- Het onderwijs gaat erop vooruit. Ja ja, een boude bewering. Als u het belangrijk vindt dat er zonder taalfouten geschreven wordt en dat men foutloos kan hoofdrekenen dan zult u het er niet mee eens zijn. Maar andere vaardigheden die in het leven mijns inziens minstens zo belangrijk zijn beheerst de jeugd van tegenwoordig stukken beter dan wij vroeger. Ik heb het over het filteren en op waarde schatten van informatie, complexe verhoudingen in de maatschappij begrijpen, discussieren en je mening met argumenten verdedigen. De jeugd van tegenwoordig is geestelijk volwassener dan vroeger.
- De kindersterfte in Afrika gaat ieder jaar omlaag, de economische ontwikkeling gaat ieder jaar vooruit. U hoort daar niets over omdat, .... tromgeroffel ... , dit soort nieuws geen verkoopwaarde heeft.
- Een wereldwijde financiele crisis leidt niet meer tot zulke grote massawerkloosheid en langdurige armoede als in de jaren dertig, en dientengevolge is er ook geen voedingsbodem voor ongezonde politieke partijen, die dan weer een wereldoorlog veroorzaken.

Ik geeft toe dat we nog steeds te kampen hebben met de imperfecties van het kapitalistische systeem en de democratie en de religie, maar hee, Rome is ook niet in een dag gebouwd.

5 opmerkingen:

 1. Zeer vereerd met ‘In antwoord op’. Verder zijn zulke persoonlijke indrukken eigenlijk geen discussieonderwerpen; ze hangen zo van het weer, van de spijsvertering en van allerlei persoonlijke omstandigheden af.
  Wat het onderwijs betreft: ik dacht vooral aan al die scripties die ik tot voor kort nog moest lezen van jonge mensen die waarschijnlijk niet wisten wat ze wilden gaan zeggen maar zeker niet wisten hóe ze dat zouden zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had er al langer behoefte aan om eens een "goed nieuws"-blog te schrijven. Ik erger me nogal aan het feit dat in het nieuws hoofdzakelijke de negatieve dingen gebracht worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk gaat het weer beter met Bob c.s., Emigrant heeft je weer aan het bloggen gekregen. :-)

  Het verkeer is sinds 1972 alleen maar veiliger geworden. Nu nog geen kwart van het aantal verkeersdoden, met 2x zoveel auto's. Maar NL is wel weer begonnen met steenkoolcentrales meer te gebruiken omdat steenkool goedkoper is.

  Kinderen vind ik stukken zelfstandiger geworden, ze worden niet meer zo middel angstscenario's onderdrukt. En Duitsers zijn veel meer gaan fietsen. In Nederland (74%) en Duitsland (72%) zijn nog nooit zoveel mensen aan het werk geweest als nu. 25 jaar terug was de arbeidsparticipatie maar 60%.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Trots op Europa, zo zullen jullie nog eindigen. Ik geneer me juist vaak een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen