3 september 2012

Bettgeflüster

Ik ben van het weekend wezen zwemmen, en nu geeft mevrouw HiD kommentaar op het feit dat ik niet meer naar fitness ga.
 • Ik: Ja, fitness is al weer een tijdje geleden, misschien ga ik in plaats daarvan wel weer regelmatig zwemmen.
 • Mevrouw HiD: Zwemmen doe je ook al niet meer, vroeger ging je iedere week zwemmen.
 • Ik: Ja, maar toen ging me dat vervelen, en ik ben overgestapt op fitness. En dat begint nu ook langzaam weer saai te worden. Zulke sporten worden op den duur saai, in tegenstelling tot andere sporten die een spel zijn zoals bijvoorbeeld squash.
 • Mevrouw HiD (die al meer dan 10 jaar zeer regelmatig naar fitness gaat): Dan moet je jezelf motiveren.
 • Ik: Ja, die motivatie, dat is het probleem. Vroeger hoefde ik mezelf niet te motiveren, dat ging vanzelf, vanuit een soort levenslust of zo. Tegenwoordig moet ik mezelf steeds vaker overtuigen. (In gedachten: tegenwoordig denk ik steeds vaker: waarom al die moeite, wat heeft dat eigenlijk voor zin?)
 • Mevrouw HiD: Dan heb je vroeger buitengewoon veel geluk gehad. Dat je jezelf moet motiveren is eigenlijk normaal, en niet dat dat vanzelf gaat.


Is dat zo?

6 opmerkingen:

 1. Nee hoor, ik hoefde mezelf vroeger ook niet te motiveren om te bewegen. Sterker nog: ik kon eigenlijk niet zonder. Tegenwoordig betrap ik me erop dat ik me steeds vaker moet "aufraffen". Behalve in de zomer, dan gaat het gelukkig weer vanzelf :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met joggen ben ik nu weer langzaam begonnen. Ik denk dat als ik de afstanden niet overdrijf, dus geen 10 km meer, dat het dan ook niet zo op de gewrichten werkt.

   Gezwommen ben ik bij mooi weer in het open-lucht zwembad, samen met met mijn zoon, de Rettungsschwimmer. Daar was dan niet zoveel overtuigingskracht voor nodig.

   Verwijderen
 2. Mijn motto bij alles is: het moet wel leuk blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moet leuk blijven, inderdaad. Fitness die moet, daar ga je tegenop zien. Fitness die niet moet gaat vanzelf, tenminste als je jong bent. Als je ouder wordt krijg je de neiging ‘te gaan zitten’. Niet doen, nog niet. Dan toch maar een beetje motiveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Motivation ist was eine Handlung auslöst, in Gang hält und beendet"
  Deze zin moest ik uit mijn hoofd leren (niet bijzonder moeilijk, weet ik) toen ik met mijn opleiding begon.
  De vraag naar de zin vind ik persoonlijk juist. Natuurlijk is het antwoord voor iedereen anders en kan je volgens mij alleen maar zelf beantwoorden.
  Ik bijvoorbeeld doe nooit sport. Ik snap ook niet hoe je in je vrije tijd 4 uur achter elkaar in een sportschool kunt zitten om daar gewichten op en neer te zetten...ik vind dat zo'n vreselijke saaie voorstelling.
  Als je het vervelend vind om te zwemmen, ja nou, dan hoef je dat niet te doen. Als je daarentegen meer zin hebt om korte verhalen te schrijven, nou doe dat dan maar.

  Volgens mij moet je helemaal niks. Een vriend van mij dwingt zich zelf om 's avonds ergens naartoe te gaan (met collegas van het werk of zo) om een beetje onder het volk te komen (snapt iemand wat ik bedoel?). Hij zegt soms ook dat je je soms moet dwingen om iets te doen. Je ziet pas daarna dat het een goede plan / een goed resultaat was/is.
  Ik vind dat niet. Ik doe bepaalde dingen niet als ik het niet wil. Je doet het zonder 'liefde' en dat is volgens mij belangrijk en waarschijnlijk heeft het dan ook geen succes.

  Maar goed, mijn mening en eigenlijk moet het iedereen maar zelf weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn bepaalde dingen die je moet doen, ook als je er geen zin in hebt. Als je geen sport beoefent, dan krijg je waarschijnlijk te weinig lichaamsbeweging (tenzij je in je beroep veel beweging hebt), en dat is in alle opzichten ongezond. Bovendien voel je je er over het algemeen beter door, als je af en toe sport doet. Bij voorkeur een leuke sport ja, maar een saaie sport is altijd nog te verkiezen boven helemaal geen sport.

   Verwijderen