8 augustus 2012

Het was nacht

Het was nacht, pikdonkere nacht. Uit het niets was hij komen opdagen, zonder waarschuwing, zonder aankondiging. Nietsvermoedend was ik naar bed gegaan, zonder ook maar een gedachte aan hem te verspillen. Maar daar was hij niet van onder de indruk. Het maakt hem niet uit of je hem negeert of dat je met panische angst nerveus op hem zit te wachten, als hij zin heeft, dan komt hij, en zo niet, dan niet. Wat jij erover denkt, daar heeft hij maling aan.
.
Hij heeft handlangers. Die zijn bijna even doortrapt en slinks als hij zelf. Ze heten vermoeidheid, zorgen, migraine, of kramp. De handlanger komt als eerste. Eigenlijk ben je dus gewaarschuwd, maar toch is het steeds weer een verrasing als hij komt. Hij werkt samen met zijn handlangers en de samenwerking is vruchtbaar. Ze versterken elkaar wederzijds. Je hebt niets aan ze, ze zijn lastig en vervelend. Er komt niets goeds uit voort, met uitzondering misschien van een beetje extra tijd. Een korte periode waarin je de gelegenheid hebt voor wat bespiegelingen, eventueel voor een berichtje in de dagboek, je blog of je twitter-account. Naarmate je ouder wordt komt hij vaker en blijft langer. Hij laat sporen achter in je gezicht, dat zijn geen mooie sporen. Hij wordt vervloekt, hoewel hij de bron kan zijn van inspiratie en inzicht. Zijn naam? Slapeloosheid.

15 opmerkingen:

 1. O, ik dacht: de slaapkamermug. Sterkte ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jo. Het goede nieuws: vandaag ben ik drie dagen krank geschrieben. Vanwege mijn migraine-aanval van gisteren (die zorgde voor de slapeloze nacht). Dat is dan weer minder leuk. Ik heb nu een afspraak bij de neuroloog, in oktober(!).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanmiddag verjaardagspicknik op de Petersberg! (Morgen ben ik jarig, en vandaag is een vriend jarig. We vieren samen).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na een jaar of anderhalf 'schadevrij' door het leven gegaan te zijn was het vorige week zondag ineens ook hier bingo. Migraine-aanval, en geen kleintje. De zondag werd er door verpest. Maar het duurde door, ook maandag en dinsdag zat ik met staartjes van de pijn in de bol. Heftige uitval dus. Gelukkig hielpen de middeltjes die ik nam om wel te kunnen slapen. Slapeloosheid bleef dus uit. Maar waarom die migraine (ik heb de aurasoort..) nu ineens zo toesloeg? Stress heb ik niet zo (meer), ik eet niet al te vet, op zondag altijd relaxed bezig en dus geen aanwijsbare aanleiding...Heel vervelend als je je het hebt, maar nog vervelender als je er niet van kunt slapen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er wordt beweerd dat het door een weer-omslag kan komen? Ik weet het niet. Mijn vader heeft het ook gehad, en die had ook geen stress.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ow men, slapeloosheid is de horror. Nooit las van gehad. Slik nu antibiotica met als 'zeer zeldzame bijwerking': slapeloosheid. En ik zit altijd in de 'zeer zeldzaam' categorie. Nu dus ook. Ik wist niet dat nachten zo lang konden duren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Slapelossheid is net als tinnitus: de beste manier om er mee om te gaan is het te negeren, en je er vooral geen zorgen over te maken. Probeer maar eens heel geconcentreerd om in slaap te vallen: dat maakt het alleen maar erger.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bob, het is nu 22:10 en ik ben dood op. Dat is geen garantie voor slaap weet ik inmiddels, maar ik volg je advies en negeer het volkomen. Ik ga gewoon in bed liggen en tel het schaap naast me.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gisteren op tijd naar bed gegaan met als resultaat dat ik om 3 uur wakker was. Moe, maar niet meer in staat om in slaap te vallen. Na een uurtje zinloos wakker in bed te liggen, volg ik het voorbeeld van mijn vader en doe lichte lichamelijke oefeningen. Daarna heb ik nog een hoofdstuk gelezen in "Geständnisse des Hochstaplers Felix Krull" van Thomas Mann. En toen heb ik mijn ontspanningsoefeningen gedaan. En toen was het 6 uur en ben ik maar opgestaan en heb mezelf een goed ontbijt gegund.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goede seks schijnt ook te helpen, maar dat is natuurlijk niet altijd voorhanden. Geen idee of dat goed is om migraine mee te vermijden, want hoofdpijn wil nog wel eens zorgen voor afwijzend gedrag. En dat op zich is dan weer goed voor slapeloosheid...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach, Felix Krull, leuk hè? Er is ook een prachtige film van, uit de jaren vijftig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is wel leuk, maar het taalgebruik is mij af en toe te vol.

   Verwijderen
 12. Je vader woont toch in Nederland? Als migraine door weer-omslag komt dan zou je vader 24 uur/dag, 365 & 1/4 dag per jaar hoofdpijn moeten hebben.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen