27 augustus 2009

Verkiezingsstrijd in Thüringen

Er komen binnenkort twee belangrijke verkiezingen in Thüringen. De eerste is de Landtagswahl, daarbij wordt het bestuur van de deelstaat gekozen, de tweede is de Bundeswahl, waar de nationale regering in Berlijn wordt gekozen. Dat is voor een Nederlander enigszins verwarrend, als ze het hiet over het Land hebben, dan bedoelt men de deelstaat (Bundes-LAND), en als het over Duitsland in zijn geheel gaat, dan heet dat de Bund.
  
Wat je als bewoner het eerste opvalt bij de verkiezingen hier zijn de posters. Alle straten hangen vol met deze Wahlplakkaten, waar de diverse politici in meer of minder gunstige pose op afgebeeld zijn. De minister-president van onze deelstaat, Dieter Althaus, die begin dit jaar uitgebreid in het nieuws was vanwege een ski-ongeluk met dodelijke afloop voor een Amerikaans-Oostenrijkse toeriste, heeft de opvallendste foto's. Op een ervan staat hij zeer ongelukkig afgebeeld met een krampachtige grijns, zodat hij de indruk wekt eigenlijk ook wel te weten dat hij niet meer geschikt is voor zijn rol.
  
Een andere poster voor de CDU, de partij van Dieter Althaus, toont hem samen met een aantal 'gewone burgers' in gelukzalige pose. Allen kijken ze met een stralende glimlach omhoog in dezelfde richting, naar de bloeiende toekomst van Thüringen. Er is een vrouw bij, een bouwvakker, en zelfs een gekleurde medeburger. De foto lijkt precies op de propaganda-beelden uit de communistische tijden, waar de arbeiders heldhaftig ten strijde trokken voor hun idealen.

  
De gekleurde medeburger die geposeerd heeft voor deze verkiezingsfoto, is overigens met de dood bedreigd door aanhangers van de NPD. De NPD is een extreem-rechtse partij die zeer aktief is in deze tijden van Wahlkampf. Er hangen relatief veel posters van deze partij, met slogans die enerzijds niets aan duidelijkheid te wensen over laten: "Heimreise statt Einreise", en anderszijds onnozel zijn omdat ze dingen verkondigen die iedereen wil: "Arbeit statt Hartz IV". (Hartz IV is het moderne equivalent van de WW-uitkering.) De CDU heeft daarop de posters overgeplakt met een andere versie, waarop de gekleurde man niet meer voorkomt.
In een melige bui hebben wij op een verjaardag onze eigen verkiezings-slogans bedacht, om die onder die van de NPD te plakken. Waarschijnlijk was het niet eens opgevallen dat ze niet echt zijn:
"Urlaub statt Arbeit"
"Kuchen statt Brot"
"Sonne statt Regen"
  
De beste slogan komt trouwens van de CDU. Een spreuk die je op twee manieren kunt opvatten, waarbij beide interpretaties de bedoeling van de CDU weergeven:
"Die Zukunft macht man nicht mit Links"
Jammer genoeg heeft de CDU ook begrepen dat de spreuk leuk is, zodat je hem nu op zoveel plaatsen ziet dat het alweer te veel wordt.

9 opmerkingen:

  1. IK word van de verkiezingsposters in ons kleine Nederland meestal ook niet zo heel blij. Al die domme koppen van politici erop. Die alleen maar zoeken naar voortzetting van hun mooi betaalde baan en daarna al die kiezers even mooi vergeten. Nee, inspiratie op dit gebied kan men in de V.S. vinden waar de saaiste kandidaten zich nog avontuurlijk weten te presenteren. Wat die NPD betreft, naar ik begreep leeft deze vooral van de onvrede in het vmlg DDR-gebied. Waar ondanks de er in gepompte miljarendsteun nog steeds meer werkelozen zijn dan in West-Duitsland en de kansen op werk en een betere economie ook niet echt rooskleurig zijn. Dan is het logisch dat men zich verzet tegen wat men dan als indringers ziet. Dat beeld doet zich elders in Europa ook voor,alleen is extreem rechts in D. meteen zo erg extreem en zijn de herinneringen aan vroeger zo snel gekoppeld aan vreselijke feiten....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt een leuk blog gemaakt van een triest verhaal.
    Wat vind je er nu van dat ze die posters overgeplakt hebben zonder de donkere man? Vind je dat dom of laf of juist verstandig?
    Hoe serieus zijn dit soort bedreigingen in Duitsland?

    Ik vind die posters ook een beetje lijken op de reclame van Zonnatura produkten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Leo: Extreem rechts is in het Oosten sterker, dat klopt. Het curieuze is dat er in het Oosten juist veel minder buitenlanders zijn dan in het Westen. Wat de boer niet kent...

    Extreem links is trouwens ook sterker in het Oosten. Die Linke is in enkele Deelstaten groter dan de SPD, terwijl ze toch echt voortvloeit uit de kommunistische SED uit de DDR.

    De mensen in het Oosten zien de nadelen van het kapitalisme veel scherper dan degenen die er in op zijn gegroeid. Quote: Wij dachten dat het communistische propaganda was, dat er in het Westen zoveel werklozen en daklozen zijn, maar nu zien we dat het waar is.

    De miljarden die in het Oosten zijn gepompt zijn vooral terecht gekomen in nieuwe snelwegen en renovaties van oude gebouwen. De oude industrie is in een slag gestorven met de Wende, en de nieuwe komt niet zo snel van de grond als Helmut Kohl het beloofd heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Marjan: Wat vind ik ervan? Het is makkelijk om te zeggen dat het laf is. Ik weet niet wat de redenen waren om de poster over te plakken. De gekleurde man in kwestie is een CDU-politicus uit Hildburgsheim en dat is een Hochburg van de NPD. Misschien wilde hij het zelf, om zijn veiligheid te bewaren.

    Verstandig is het in ieder geval niet, het is toegeven aan bedreiging en geweld.

    Eerlijk gezegd heb ik me er niet in verdiept. Het enige verstandige wat er gedaan kan worden is de daders op te pakken.

    Het probleem van extreem-rechts hier is anders en grimmiger dan in Nederland. Als je hier skinheads op straat tegenkomt dan zorg je ervoor dat je ze niet provoceert. Ik kan me nog goed herinneren dat ik lang geleden per ongeluk met de auto door een groep van ongeveer 100 moest rijden die op straat bijeengekomen waren. Dat was niet leuk, ik kreeg er de koude rillingen van.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In eerder Duitse verkiezingen viel me op dat men meer de hoofdpersoon van de partij toond die voor het gebied of land deelneemt. In Nederland zie je ook veel posters zonder koppen, maar met een groot lijsnummer en/of een slogan.

    Ooit fietste ik door Duitsland en hing alles vol met de volgevreten kop van Helmut Kohl. Hij pastte van oor tot oor net binnen de poster. Ik werd daar een beetje misselijk van. Die dingen trof ik in NRW en Hessen en in Bayern was het plots op omdat zij daar de CSU hebben. Wat een opluchting was dat. :-)

    Verder hebben de propagandazenders van de Koude Oorlog (RFE/Moskou/VOA/BBC) de mensen aan weerzijde van het Ijzeren gordijn flink op een dwaalspoor gezet en de onvrede enorm aangewakkerd. O.a. daardoor had een groot deel van de Oostblokkers te hoge verwachtingen en zijn ze nu teleurgesteld. Ik heb een kennis die ook in Thüringen woont en na veel omzwervingen nu zijn heil bij Die Linke heeft gezocht.

    En net als de rest stemde die eerst op de CDU omdat Kohl die eenwording zo goed doorgedrukt had en alles wat oud was wel fout moest zijn. Toen de CDU het af liet weten zoch ie zijn heil in de SPD en voordat Merkel daar het roer overnam was ie terug bij Die Linke. Ik vind zijn politieke opvattingen enorm verknipt en niet met elkaar te rijmen. Maar gezien de gang van zaken vind ik het erg begrijpelijk.

    Ondanks dat NL geen Wende heeft gekend, zie je ook hier dat partijshoppen. Veel mensen hebben in de laatste jaren eerst SP (of beter Jan Marijnissen) gestemd. Toen zagen ze wat in Wouter Bos (PvdA). En vervolgens werd het Wilders (PVV). De gemene deler is een sociaal-conservatisme. Ze zijn (of noemen zichzelf) wel sociaal, maar dat mag niet ten kosste gaan van hun koophuis, auto of baan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Xiwel - Je slaat bij dat partijhoppen de LPF even over. Veel kiezers liepen achter Pim Fortuyn aan tot die door een of andere gek werd vermoord.Toen bleek dat de LPF zonder leider ten onder ging aan interne machtsstrijd zocht men zijn heil elders....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Xiwel en Leo: Het is een feit dat graag onder de tafel geschoven wordt, dat een aantal linkse stemmers gevoelig is voor extreem (of zeer) rechts. Dat zijn mensen die niet uit overtuiging stemmen, maar voor hun eigen belang. Of dat wat ze denken dat in hun belang is.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Leo: Klopt. Door een foutje met textverwerken is dat deel niet in m'n reactie gekomen.

    Eigenlijk begon het met Leefbaar Nederland die Fortuyn uit de doos van Pandorra haalden. Die zagen in dat het niet goed ging en Fortuyn (of een aanjaagclub achter de schermen) zag in Fortuyn de Verlossr waardoor hij met de LPF voor zichzelf begon en inderdaad veel populistische stemmen wist binnen te halen.

    Wat veel mensen wel eens vergeten is dat in die LN/LPF-periode Kok het PvdA-roer aan Melkert overdroeg. Die man kan best goed geweest zijn, maar kwam zo beroerd over dat ie de PvdA-stemmers in no-time wist weg te jagen. Fortuyn kreeg ze dus ook wat dat betreft in de schoot geworpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. O ja, de Bundestagwahl. Nou, ik ben benieuwd. Ik heb in Braunschweig nog niet zoveel posters zien hangen.

    BeantwoordenVerwijderen