8 juli 2009

Op jacht naar de taboes

In Nederland is het erg modieus en hip om taboes niet te respecteren, taboes zijn er om omver geworpen te worden. Nederlanders zijn tolerant (dat was tenminste zo toen ik er nog woonde), nuchter en open, en kunnen over alles praten.

Dat valt je pas op als je een tijdje in het buitenland gewoond hebt en dan weer een bezoek brengt aan Nederland. Vorig jaar werd ik bijvoorbeeld op de Nederlandse Televisie vergast op het onderwerp RIMMEN in een talkshow op de late avond. Heel stoer werd er lacherig over gepraat, als ik het me goed herinner was de gast een porno-'ster'.

Sommige taboes zijn inderdaad oubollig en kun je net zo goed overboord gooien, maar meestal is er een goede reden dat een onderwerp taboe is. Waar ik over val zijn mensen die alleen al het feit dat ze een taboe doorbreken als erstrebenswert beschouwen. 'Ik durf over sex te praten', 'Ik vertel aan iedereen die het horen wil, wat ik voor jeugdtrauma's heb', 'Wil je mijn borsten zien, hier zijn ze', kijk op de vroeg avond naar een 'reality'-show en je weet wat ik bedoel.

Als je niets zinnigs over het onderwerp te vertellen hebt en alleen maar de aandacht probeert te trekken of hip te zijn, houd dan alsjeblieft je mond. Ik ben niet geinteresseerd in jouw onpassende geheimpjes.

12 opmerkingen:

 1. In NL bestaan nog altijd voldoende taboes. De 2 bekendste zijn de dood en het inkomen. Praten over de dood vind ik ook niet makkelijk, maar ik heb nooit geheimzinnig gedaan over mijn salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je gaat er, denk ik, gemakshalve van uit, dat de meeste mensen weten wat rimmen is of is het een taboe voor jou om er over te praten, Bob? Ik vraag het maar, want ik begrijp, dat het iets met seks te maken heeft. Ik weet in ieder geval niet wat het is. Ik vraag me nu alleen nog af of ik er in geïnteresseerd ben. Afijn, ik merk het wel als je er over wilt praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bob ik heb geen idee wat rimmen in houd.. moet het geen trimmen zijn ?

  Je zegt dat het iets typische Nederlands zou zijn dat geen taboe kent, maar als ik op de tv eens kijk denk ik eerder dat het eerder overgewaaid is uit Amerika.. want daar kan echt alles, wat voor nederlanders nog wel taboe is.

  En joh.. taboe's hou je altijd.. en gelukkig maar want zo hou je nog wat voor jezelf ook.
  Zonder enige taboe zou het een rare wereld worden.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat had ik al gemerkt Bob, dat jij bepaalde dingen liever niet van anderen weet.
  Ik herken me wel een beetje in het type waar jij 'over valt'. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te pas en te onpas als iedereen krenterig, gierig of zeurderig loopt te doen te roepen dat ik graag de volle mep betaal omdat ik toch geld zat heb.
  Wat ik ook graag doe is tegen mensen zeggen dat ik meer verdien dan hij of zij (ook al heb ik geen idee of het waar is).
  Ik vind het op een bepaalde manier 'erstrebenswert' om bepaalde mensen te irriteren.

  Over rimmen heb ik het nooit, geen idee wat het is ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marjan, kijk dit vind ik nu lastig he.. want jij noemt het iriiteren terwijl ik het teassend zou noemen , een beetje uit de tent lokkend .Ik hou er wel van...
  maar daar rust blijkbaar ook en taboe op..(?)

  na drie mislukte pogingen toch weer
  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Allen: Rimmen is orale sex van achteren. Niet zo lekker naar mijn smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Xiwel: Taboe's zijn er in allerlei gradaties. Er zijn algemene taboe's, waar niemand in een bepaalde cultuur over praat (over hoort te praten). Dan zijn er persoonlijke taboe's waar alleen sommige mensen niet over praten. Het salaris zit ergens in het grijze gebied in Nederland. In Duitsland is dat nog meer taboe. Er staat bijvoorbeeld in mijn arbeidscontract dat ik met niemand mag spreken over de inhoud ervan. Een officieel vastgelegd schriftelijk taboe dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Tham: Mee eens dat het goed is dat er nog taboes zijn. Wat Amerika betreft, zijn Nederlanders er niet ook trots op dat ze niet zo preuts zijn als in Amerika?

  Dan heb je ook nog in Amerika het fenomeen van de dubbele moraal. In het openbare leven zijn veel taboe's (bijv. softdrugs) die onder de mensen zelf veel opener gehanteerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Marjan: Mmmhh. Ik zal het nog iets preciezer proberen. Als jij een taboe breekt dan doe je dat om de humor, om mensen uit hun tent te lokken, of om de boel een beetje op te ruien. Dat is niet helemaal hetzelfde als wat ik bedoel denk ik; wat ik bedoel is vergelijkbaar met verandering omwille van de verandering. Oude ideeen overhoop gooien zonder je eerst af te vragen of die oude ideeen zinvol zijn. Progressief zijn ohne Rücksicht auf Verluste en zonder na te denken. Voorbeeld: de complete cultuur van de voormalige DDR werd na de Wende overboord gegooid zonder te kijken of er ook iets waardevols bijzat. Pas nu komt men tot de conclusie dat de bijvoorbeeld de kinderopvang in de DDR wel erg goed geregeld was.
  Maar ik dwaal af. Of ik over jou val, dat moet ik dan maar eens in real life ervaren.
  De plaatjes bij jouw Blog zijn ook een mooi voorbeeld. Ik heb daar een gespaltenes Verhältnis. Ik val er soms over, maar omdat ze ook vaak mooi zijn, en de inhoud van de tekst interessant is, is het weer in orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bob, ik denk dat ik wel aardig aanvoel wat je met je blog bedoelt. Ik ben het er zelfs mee eens.
  Ik merk dat ik regelmatig mensen tegen me in het harnas jaag door dingen uit te spreken die anderen wijselijk voor zich houden. Soms is dat zinvol maar vaak ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind nog altijd veel wijsheid in de woorden van de ouders van Theo van Gogh, de door een malloot vermoorde cineast. Iemand die alles zei en mensen daarmee vol beledigde. 'Ja mag wel alles zeggen, maar dat moet niet'. Iets diplomatiek mag soms wel, en je woorden af en toe even wegen. Lastig als je heiligt gelooft, zoals ik, in de vrijheid van meningsuiting. Nederlanders zijn denk ik soms ook bot en grof omdat ze het in hun opvoeding niet hebben geleerd om zich met enig respect te gedragen. Men heeft dat niet voor de baas, een overheidsvertegenwoordiger of de buurvrouw. Toch is het wel vaak plezierig dat er in ons land taboes worden doorbroken. Omdat we met nieuwe Nederlanders van doen hebben die direct op de rem gaan staan als ze iets niet bevalt aan diezelfde samenleving. Tegenover het godsdienstige belerende of verbiedende staat de drang ongebreideld te uiten wat men vindt. Waarbij ik moet bekennen dat ik ook niet wist wat rimmen was en hoop dat me die techniek voorlopig even bespaard zal blijven ook. Toch zijn mensen die open en eerlijk zijn me liever dan zij die besmuikt en bijna gluiperig achter hun land lachen of de katjes in het donker knijpen waar dat eigenlijk niet mag. Of is dat ook taboe?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Volgens mij is seks in Nederland nog steeds erg taboe. Dat blijkt uit het feit dat de mensen er graag in een vreemde taal over praten. Vroeger deden ze dat in het Latijn of het Frans, maar dat kent niemand meer, dus nu gebeurt het in het Engels. Het begint al bij fucken, maar ook rimming is Engels natuurlijk; ass, face, horny, suck, tits, piss, cock-and-ball-torture, you name it; of kick je misschien meer op animal? Voor al deze begrippen en nog veel meer zijn er perfecte Nederlandse woorden die iedereen kent en die ik nu maar niet zal neerschrijven. Dat juist voor zulke intieme dingen vaak de Engelse termen gebruikt worden wijst volgens mij op een zwaar taboe.

  BeantwoordenVerwijderen