16 mei 2009

Twee nul negen, de Rennsteiglauf

Is mijn tijd. Ik ben behoorlijk trots, ook al is het geen tijd voor serieuze hardlopers, voor mij is het een hele prestatie. De resultaten zijn nog niet online, dus hier een fotootje van mijn loopcomputer die als bewijs moet dienen:


Verslagje:

Om kwart over vier opgestaan om te ontbijten, brood te smeren voor onderweg en dan de bus te halen van half zes. Er werd niet veel meegedeeld, de organisatoren gingen er blijkbaar van uit dat iedereen wel wist hoe alles loopt.

Kort voor de start moest ik nog naar de WC, maar op een evenement waar in totaal 15.000 mensen aan mee doen is dat nogal tijdrovend. Er stonden ongeveer 50 Dixie-WC's, met overal rijen ervoor van in totaal enkele honderden mensen. Ik dus gewacht tot vlak voor de start, een beetje kritisch qua timing, maar toen ging het wel sneller.

Alleen aan de halve marathon deden 6.000 mensen mee. We waren ingedeeld in 6 groepen. De groepen worden in principe ingedeeld naar snelheid, baserend op het resultaat van vorig jaar. Maar als je voor de eerste keer meedoet kom je automatisch in de laatste groep. De groepen starten na elkaar met een tijdverschil van drie minuten. Je tijd wordt automatisch gemeten met een chip die je aan je schoen kan doen. Aan de start en aan de finish loop je over een soort elektronische mat waarmee alle chips gedetecteerd worden.

Ik zat dus bij de langzaamste groep, en dat heb ik geweten. Ik ben geen snelle loper, maar bij de Rennsteiglauf doet echt iedereen mee, en dan zijn er ook een heleboel die langzamer zijn dan ik. De route bestaat echter voor een groot deel uit bospaadjes van 2 tot 3 meter breed, zodat het inhalen bijna onmogelijk wordt. Het had geregend, dus de weg was ook lekker modderig. Ken je dat gevoel op de snelweg wanneer je haast hebt, je rijdt in een snelle auto, maar vanwege de drukte kom je er niet langs? Wat zeg ik, jullie wonen in Nederland, daar is het immers altijd zo. Nou, zo was het ook bij het lopen vandaag. Ik ben van links naar rechts gesprongen om aan de mensen voor bij te komen, vaak moest ik wachten alsof ik in de file stond, regelmatig ben ik net als vele anderen naast de paden gelopen om in te halen. Dat is in het Thüringer Wald moeilijker dan pak'm beet in het Amsterdamse Bos, omdat de paden altijd quasi dieper liggen dan de rest van het bos. Je hebt dus een hoge berm.

Mijn vriendin en mijn zoon zouden aan de finish staan om me zien binnen te lopen, maar helaas. Door een misverstand - de buschauffeur had verteld dat de groepen TIEN minuten na elkaar startten in plaats van DRIE, zodat zij dachtten dat ik pas een uur later zou starten - stonden ze ongeveer een half uur te laat aan de finish.

De aankomst was in Schmiedefeld, daar waren op een grote weide allerlei tentjes opgebouwd met Fressalien, drank en bezigheden. Het weer was ideaal om te lopen: fris maar droog. Mijn zoon en ik hebben allebei nog een 'hoofdprijs' gewonnen aan het rad van avontuur.

Leuke dag, en ik heb me meteen aangemeld voor volgend jaar. Ik schat dat ik nog een week spierpijn, krampjes en andere pijntjes moet uithouden, maar dat was het waard.

10 opmerkingen:

 1. Gehaald zoals verwacht.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het verschijnsel van een snelle auto en daarmee in de file rijden, dat ken ik niet. Maar wat mij wel opvalt is jouw tijd. Ik vind dat wel knap, Bob. Zeker gezien de omstandigheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sjonge, het klint voor mij bijna heroïsch; zo'n roteind hardlopen en dan ook nog met allemaal mensen om je heen en op lastige paadjes.
  Ik zou het nog geen kilometer hebben volgehouden.
  Al met al nog een hele mooie tijd. Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem: Inderdaad (ik probeer net zo kort van stof te zijn als jij ;-) )

  @Vedat: Dank, dank. In de achterhoek hebben ze natuurlijk geen files; wie wil daar nou naartoe? -- Geintje --

  @Marjan: Ik voel me ook een echte held. Wat denk je waarom ik hier verslag over doe? Ik wil bewondering!!!

  Het is inderdaad een roteind, maar als je er genoeg voor getraind hebt, dan valt het reuze mee. En ik heb me meteen aangemeld voor volgend jaar (of had ik dat al gezegd?).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Petje af!
  Jammer dat de buschauffeur zo'n domme fout gemaakt heeft.

  Kunnen we je in September in Berlijn toejuichen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hartstikke goed van je!! Je hebt nu een richttijd op de halve, voor de volgende keer! De jouwe was volgens mij een stuk zwaarder dan de mijne, wij liepen min of meer vlak en over verharde wegen (af en toe een vals plat, maar dat mag geen naam hebben). Mijn netto eindtijd was 2.04.46. Ben tevreden! Mijn richttijd staat ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Digitaal applaus is je deel Bob, ik vind het maar knap, de paden af, de lanen op. In het Amsterdamse Bos ga ik wel wandelen met de hond, is soms al alstig genoeg om alle dagjesmensen daar te passeren, laat staan dat ik er ga lopen hollen. Tja, he thondje is al oud he........

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Liekie: Wat is er in september in Berlijn? Als het een hele Marathon is, dan doe ik niet mee. Een halve is voor mij het hoogste haalbare. Als er ook een halve is, dan denk ik erover na.

  @Gonda: Terug-gefeliciteerd! Doe je ook een verslag op je blog? Wist je dat ik vroeger bijna 10 jaar in Hoorn gewoond heb? In de Risdam om precies te zijn.

  @Leo: Wandelen is ook veel gezonder. Alleen mensen die een beetje gestoord zijn of het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten bewijzen lopen lange afstanden hard...

  Nee hoor, hardlopen is ook gezond, zolang je maar op de signalen van je lichaam let en je bewegingsapparaat niet overbelast. Ik moet zelf nogal oppassen, zodra als ik iets teveel doe krijg 'feedback' van mijn knieen en mijn achillespezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hmmm..... Het is alleen een hele marathon, echter, je kunt je ook opgeven voor de Frühstückslauf van 6 km, maar dat is vast te weinig voor jou als topsporter ;) Als je toch interesse hebt: http://www.real-berlin-marathon.com/events/berlin_marathon/2009/fruehstueckslauf.php

  Anders heb je volgend jaar op 28 maart 2010 een kans op de 30e Berliner Halbmarathon: http://www.scc-events.com/events/berliner_halbmarathon/2009/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Risdam is volgens mij de wijk waar mijn vriend woont! (Grachtje Over) Om het weekend ben ik daar te vinden.
  Parcours van Hoorn zou je dus bekend voorkomen! www.hoornmarathon.nl

  Verslag staat op mijn blog! Volgens mij is die foto genomen bij de Galgenbocht. Net op het zwaarste punt...

  BeantwoordenVerwijderen