21 februari 2009

Tenensokken Of: Nooit meer zweetvoeten


Als ik vind dat iets een goed idee is, dan blijf ik daar normaalgesproken bij ook al druist het tegen de tijdsgeest in of de zeden van mijn direkte omgeving. Dat geldt bijvoorbeeld voor ligfietsen in Thüringen, niet-getrouwd-zijn, of voor het onderwerp van vandaag: tenensokken.


Ergens tussen mijn twintigste en dertigste levensjaar stelde ik vast dat ik, egal welke schoenen ik aanhad, last kreeg van broeierige voeten. Ik was ergens, bijvoorbeeld bij een avondje biljarten, waar je je schoenen niet uit kunt trekken, en mijn voeten werden zo warm dat het zeer onaangenaam was. Natuurlijk gevolgd door zweetvoeten. Met zweetvoeten kun je redelijk goed leven. Ik begon te zoeken naar schoenen met ventilatie, en natuurlijk trok ik iedere dag schone sokken aan. Maar ook met open schoenen en zelfs met sandalen of slippers, zonder sokken komischerweise nog erger dan met sokken, wat tot gevolg had dat ik de vreemde gewoonte heb ontwikkeld om sandalen en sokken te dragen, bleef het probleem bestaan, weliswaar in iets mindere mate.

Met zweetvoeten kun je redelijk goed leven, maar het wordt vervelender als het zich ontwikkelt tot voetschimmel. Voor mensen die niet weten hoe dat is: voetschimmel is niet zo vies als het klinkt. Het uit zich door kleine open wondjes tussen de tenen. Op deze plekken is het warm en vochtig en dus een goede broedplaats voor bakterien, schimmels en ander klein tuig. In veel schoenen wordt mijn kleine teen iets naar binnen gedrukt, wat het effect versterkt.

Voetschimmel kun je wegkrijgen met een bepaald voetpoeder, maar het probleem is dat het telkens weer terugkomt. Ik begon te zoeken naar iets om de plekken tussen mijn tenen droog te houden. Bij de apotheek kun je van die schuimplastic dingetjes krijgen, maar als je die steeds opnieuw moet kopen zijn ze vrij duur, ze verschuiven, en ze zijn zo dik dat het na een hele dag dragen pijn gaat doen. Ik heb zelfs geexperimenteerd met kleine stukjes opgerold wc-papier tussen de tenen. Dat werkte vrij aardig, maar ook dat verschuift en bovendien is het nogal omslachtig zoals je je wel kunt voorstellen.

En toen zag ik iets waarvan ik op slag wist dat het de oplossing was, nog voordat ik het hoefde uit te proberen: TENENSOKKEN. Het verschil tussen tenensokken en gewone sokken is hetzelfde als het verschil tussen handschoenen en wanten: iedere teen zit apart ingepakt. Hierdoor wordt het vocht opgenomen en verspreid zich, zodat het op tijd kan verdampen.

Tenensokken zie je in de winkel maar zelden en als je ze ziet zijn het bonte uitvoeringen voor kinderen of voor vrouwen; geen sokken die je op kantoor kunt dragen. Dus koop ik mijn sokken op internet. Er zijn alle soorten en maten, zelfs skisokken kun je krijgen. Het enige wat je niet kunt krijgen zijn goedkope tenensokken, ze kosten minimaal 7 euro per paar.

Sinds ik tenensokken draag heb ik nauwlijks tot geen zweetvoeten meer, geen broeierige voeten, ik heb nog wel af en toe voetschimmel als ik ben wezen zwemmen of tijdens de wintersport (een week lang in skischoenen), en ik kan de sokken 2 tot 3 dagen achter elkaar dragen zonder 'reukontwikkeling'. Natuurlijk zijn er ook nadelen: tenensokken zijn iets kouder dan gewone sokken, net zoals handschoenen iets kouder zijn dan wanten, zodat ik in de winter af en toe normale sokken draag. Tenensokken zijn natuurlijk lastiger om aan te trekken, maar altijd nog een stuk beter dan de andere oplossingen die ik geprobeerd heb. En je krijgt sneller gaten in tenensokken, omdat ze veel strakker om de grote teen zitten.

Mocht ik iemands interesse gewekt hebben: hier en hier zijn twee Duitse bedrijven waar ik ze koop, maar er zijn vast ook wel Nederlandse adressen te vinden.

8 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een rare gewaarwording om je tenen niet meer tegenelkaar aan te voelen (stuk stof ertussen) maar dat zal een kwestie van wennen zijn.
  Hoe enthousiast je ook bent, ik ga ze niet proberen :-) Nooit last van schimmel- of zweetvoeten.
  Hoe doe je dat met hardlopen? Zijn ze naadloos?

  Off topic: succes met oefenen voor je 10 km!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook een paar tenensokken maar ik vind ze echt niet lekker zitten. Ik doe ze dan ook nooit aan. Ik had ze gekocht in de strenge winter van 2006 in Leipzig toen het kwik ver onder nul kwam. Toen hielpen ze wel een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onbekend fenomeen. Mijn voeten zijn eerder te koud dan te warm en van zweetvoeten heb ik geen last, als die dingen maar niet zijn voorzien van nylon of andere toevoeging. Het blijkt wel dat men in Duitsland op dit gebied wel verder is dan hier in NL, want ik ken geen normale kleding/textielzaak die dit soort sokken verkoopt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Gonda: Bij hardlopen draag ik ook tenensokken, die zijn naadloos ja.

  @Hette: In het begin is het wel wennen omdat het zo'n raar gevoel is. Ik trek ze niet aan vanwege de kou, ik heb zelfs de indruk dat ze minder warm zijn dan gewone sokken.

  @Leo: Ik ken veel mannen met zweetvoeten die ze goed zouden kunnen gebruiken. De mensen met koude voeten die ik ken zijn meestal vrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lachend hoorde ik een verhaal aan over Yakult. Het zou likdoorns laten verdwijen en schimmel bestrijden. Natuurlijk vertelde ik het door, want wie wil niet een gek verhaal horen. Wat blijkt Bob, onder het mom van; baat het niet, het schaadt ook niet, hebben een paar mensen het uitgeprobeerd en na een week of vier, je raadt het nooit, waren ze van de likdoorns en voetschimmel af. Ik lach niet meer, maar kijk nog steeds wel sceptisch als ik Yakult hoor of zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Vedat: Een kennis van ons is chemicus en die vertelde vandaag dat er veel stoffen zijn in de natuur die goede medische eigenschappen hebben, maar die zo zeldzaam zijn dat men ze liever chemisch probeert te produceren. Zijn afstudeer-opdracht gaat over zo'n stof. Die wordt aangetroffen in bacterien die op koraalriffen leven -> niet zo makkelijk aan te komen dus. Die stof heeft een cel-dodende werking en kan voor kankerbestrijding gebruikt worden. Jammer genoeg is het hem nog niet gelukt.

  Een ander voorbeeld is honing, dat goede desinfecterende en genezende werking heeft op open wonden. Je kunt hier echter geen gewone honing voor gebruiken (bij gesprongen lippen schijnt het nog net te kunnen), omdat daar teveel andere stoffen/ bakterien in zitten die weer schadelijk werken; in de medische wereld wordt synthetisch honing gebruikt.

  Dus dat verhaal over Yakult zou best waar kunnen zijn; in yoghurt zitten schimmels en penicilline is ook een schimmel; wie weet?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Okay Bob, probeer het uit, zou ik zeggen. Je maakt me wel nieuwsgierig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou nee, likdoorns heb ik niet, en de voetschimmel is met mijn voetpoeder veel sneller weg dan 4 weken: hooguit 3 dagen.

  BeantwoordenVerwijderen